Dezvoltare Ecologie

martie 24, 2020 la 7:52 pm

Agricultura viitorului fără sol și cu un consum redus de apă

Agricultura viitorului fără sol și cu un consum redus de apă

Până în anul 2050 populația globului va atinge 9 miliarde de oameni. În același timp, suprafața arabilă descrește considerabil.

Factorul principal care duce la micșorarea suprafețelor agricole este chiar omul, care aplică în continuare metode empirice de dezvoltare și exploatare la maxim a resurselor pământului fără a se baza și pe principii sustenabile.

Conceptul lumii materialiste se bazează pe producție ieftină și profit maxim, care la rândul său lasă în urmă deșeuri poluante, risipă, dispreț, sărăcie, și epuizarea resurselor fără posibilitatea de integrare a soluțiilor alternative.

Pentru a cultiva mai multe pe o suprafață mai mică, avem nevoie de noi abordări în acest domeniu.

Cele mai multe cercetări vin din industria spațială, acolo unde oamenii de știință caută în permanență noi soluții pentru adaptarea culturilor agricole în spațiu, pe stații orbitale sau pe eventualele colonii planetare.

Atunci când vorbim de agricultură, vorbim de întinse suprafețe de pământ dedicate acestei industrii. Nimeni până acum nu s-a gândit că agricultura se poate face și pe suprafețe supraetajate.

Există deja întreprinzători cu capital financiar și simț etic care au pus bazele agriculturilor supraetajate în ferme verticale de interior. Construcții special amenajate capabile să revoluționeze agricultura.

Mai multă hrană cu mai puține resurse

Aceste ferme verticale reușesc să optimizeze consumul de apă potabilă cu până la 95% în comparație cu fermele tradiționale. Astfel de ferme pot controla temperatura, umiditatea și nutrienții oferiți plantelor pentru dezvoltare.

Culturile aeroponice presupun creșterea plantelor într-un mediu fără sol și fără lumina soarelui. Rădăcinile sau tulpinile plantelor au nevoie de un mediu aerifer cu un grad ridicat de umezeală, îmbogățit cu nutrienți necesari și lumină prin LED-uri pentru fotosinteză.

Metodele hidroponice sau acvaponice sunt similare culturilor aeroponice și pot fi folosite cu economie de resurse în fermele verticale.

Așa cum densitatea populației din marile orașe s-a realizat prin construirea de apartamente supraetajate, o soluție viabilă pot fi “serele” supraetajate.

Se pot obține producții de 390 de ori mai mari pe metru pătrat

În astfel de ferme verticale se pot produce tot felul de zarzavaturi și legume fără conținut de pesticide, sau organisme modificate genetic.

O astfel de abordare poate fi o deschidere pentru noi oportunități în domeniul agriculturii sustenabile. Culturile în fermele verticale pot aduce mai multe recolte într-un an de zile, față de culturile tradiționale sezoniere.

Video – agricultura viitorului fără sol și cu un consum redus de apă

Toate ideile tale, după citirea acestui articol, pot fi exprimate liber în secțiunea de comentarii de mai jos. Suntem curioși să aflăm părerea cititorilor și să creăm o comunitate constructivă.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.