Civism

ianuarie 14, 2018 la 7:58 pm

Ai spirit civic !? Donează 2% din impozitul pe venit pentru organizația ta preferată

Ai spirit civic !? Donează 2% din impozitul pe venit pentru organizația ta preferată

Conform codului fiscal persoanele fizice (contribuabili) au posibilitatea să direcționeze doi la sută (2%) din impozitul pe veniturile obținute anul anterior către o entitate nonprofit (asociație, fundație, organizație sindicală, patronat, partid politic, asociație de proprietari, case de ajutor reciproc), unitate de cult sau pentru acordarea de burse private.

Există două categorii de contribuabili care pot direcționa cei 2% pe care îi datorează statului. Prima categorie se referă la cei care obțin venituri din salarii sau pensii. Iar cealaltă categorie se referă la cei care realizează venituri din alte tipuri de surse precum activități independente, cedarea folosinţei bunurilor, activități agricole, transferul titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, jocuri de noroc, și orice alte operațiuni de acest gen.

Dacă faci parte din categoria cetățenilor care se simt furați de către statul român, ai posibilitatea să îndrepți lucrurile, și să nu lași cei 2% să-ți fie furați în continuare. Acum, după ce citești aceste rânduri, motivat de un spirit civic, tu alegi ce să se facă cu acei bani. Astfel, vei limita risipirea banilor publici administrați de către instituțiile controlate de grupări politice corupte.

Nu lăsa clasa politică să decidă pentru 2% din impozitul pe veniturile tale

Legislația fiscală în viguare, pusă la dispoziție de instituțiile statului, îți dau posibilitatea “ție” să ai puterea celor 2% din impozitele tale.

Poți face acest lucru gratuit, fără nici o cheltuială suplimentară. Tot ceea ce trebuie să faci este să acorzi timp pentru completarea unor formulare strandard și depunerea acestora la ANAF. Această procedură o poți face și online prin mijloacele electronice de transmitere la distanță disponibile pe portalul e-guvernare.ro

Formulare necesare pentru direcționarea a 2% din impozitul pe venituri:

  • Important! Formularele se completează în două exemplare. Unul rămâne la contribuabil iar celălalt se va depune la organul fiscal. De regulă, termenul limită de depunede al formularelor este 25 mai pentru anul fiscal anterior.

Dacă nu ai idee către ce organizație nonprofit să direcționezi cei 2%, cel mai bine ar fi să întrebi persoanele din cercul tău de prieteni. Cu siguranță veți găsi pe cineva care a mai făcut acest lucru sau chiar are o astfel de organizație și are nevoie de sprijin financiar.

Asociațiile sportive pot fi o variană pentru direcționarea celor 2%. Practicarea sportului este o activitate esențială pentru societate, în special pentru tineri deoarece îi dezvoltă armonios fizic și psihic.

Dacă, în continuare, ești revoltat de clasa politică și nu ai luat măsuri legale pentru a diminua risipa banului public prin directionarea celor 2%, află că ești complice. Ești cel care revoltat de nedreptate, arată cu degetul către alții, refuzând să acționeze responsabil prin instrumentele democratice existente.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.