Ecologie

iunie 13, 2016 la 7:53 pm

Alternativă economică de iluminat interior cu becuri LED

Alternativă economică de iluminat interior cu becuri LED

De mai bine de doi ani și jumătate utilizez becuri cu LED pentru iluminat interior.

La momentul respectiv, anul 2013-2014, aproape că era o noutate, să ai becuri cu LED pentru iluminatul imobilului personal. Am constatat că după acești doi ani și jumătate foarte mulți oameni utilizează aceleași becuri cu filament, care mai mult consumă curent și degajă căldură decât să emită o lumină ambientală potrivită.

Lipsa unei informații corecte despre iluminatul cu LED-uri nu va convinge utilizatorul casnic să facă o schimbare în această direcție.

În cazul de față, totul a început cu câteva date tehnice legate de tehnologia iluminatului cu LED-uri.

Becurile cu LED au același principiu de funcționare precum becurile clasice incandescente, numai că în loc de filamentul metalic din wolfram prin care trece curentul electric pentru a genera lumină, avem un chip SMD (Surface Mounted Device), de fapt este o diodă LED (Light Emitting Diode) prin care trece curentul electric la tensiuni mici pentru a emite o cantitate foarte mare de lumină.

LED (Light Emitting Diode)

Vorbim de aceleași LED-uri pe care le găsim în ecranele televizoarelor, tabletelor, telefoanelor, și multe alte aparate electronice care includ ecrane pentru afișaje de ghidare, diferența o face procesul tehnologic de producție.

Ca exemplu, un bec incandescent care consumă 100W emite un flux luminos de 1600 lumeni. Un bec cu LED poate emite tot 1600 lumeni la un consum de doar 20W.

Am numărat toate becurile din casă, și am comandat 24 de becuri cu LED a câte 3W fiecare, cu o intensitate luminoasă de 130 lumeni la un preț de 12 lei bucata.

Înainte să înlocuiesc becurile incandescente, le-am aprins pe toate și m-am uitat la contoar, discul se învârtea de 60W x 24 becuri = 1.440W, fără nici un alt consumator de electricitate. Nu este economic să stai cu becurile incandescente aprinse perioade lungi de timp, mai ales în perioada de iarnă când zilele sunt mai scurte.

Toate cele 24 de becuri cu LED îmi consumă în total 72W, casa este plină de lumină cu un consum extrem de mic. Cei 288 lei plătiți pe noile becuri s-au amortizat în primele 6 luni ale facturii de electricitate.

Pentru unii, 288 lei pare o sumă mare în raport cu prețul de 1.5 lei pentru un bec incandescent de 60W. Becul incandescent are o durată de viață de 1.000 de ore de funcționare, și cu cât îl stingem și-l aprindem mai des durata lui de viață scade.

Probabil ați observat că becurile incandescente se ard cel mai des la aprindere. Astfel, la un apartament cu 15-20 de becuri, trebuie să ai în permanență câteva becuri de rezervă.

În comparație, un bec LED are un preț de achiziție mai mare care se amortizează în timp pentru că are o durată de viață de 10.000-20.000 ore. În partea inferioară becurile cu LED sunt ornamentate cu un radiator de răcire pasiv pentru a dispersa căldura emisă.

Din cele 24 de becuri cu LED, 8 bucăți s-au defectat în perioada de garanție de 24 luni oferită de către comerciant. Comanda becurilor a fost efectuată online, iar în serviciul de garanție, returul produselor defecte a fost oferit gratuit.

Zilele trecute mi s-a defectat un bec cu LED, asftel am aflat că a ieșit din perioada de garanție, am cumpărat 4 becuri cu LED de rezervă, două becuri cu dulie E27 și două becuri cu dulie E17. Fiecare bec are 36 de leduri distribuite ergonomic prin 3 tuburi de sticlă care dezvoltă o putere de 7W, intensitate luminoasă de 700 lumeni, cu o durată de viață de 15-30.000 ore de funcționare.

Galerie foto becuri LED

O legislație europeană a interzis de la 1 septembrie 2009 becurile incandescente de 100W, din 2010 cele de 75W, în 2011 cele de 60W, iar din 1 septembrie 2012 sunt interzise spre comercializare becurile  de 25 și 40W. Se pare că noi suntem pe lângă Europa deoarece becurile incandescente se găsesc spre comercializare pe toate drumurile.

Un comentariu

  1. Pingback: LiFi - noua tehnologie de conectare wireless prin intermediul luminii - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.