Auto-moto

aprilie 18, 2017 la 9:00 pm

Anvelope all-season Michelin CrossClimate

Anvelope all-season Michelin CrossClimate

M-am trezit peste iarnă cu două seturi de anvelope, un set de anvelope pentru vară Hankook, păstrate la depozitare, și un set de anvelope de iarnă Riken care urmau să fie puse la depozitare. Cam multe anvelope pentru o mașină obișnuită!

Pentru mine, care sunt un om comod și care nu dispune de un spațiu prea mare de depozitare am considerat că un set de anvelope all-season ar fi alegerea ideală. După câteva evaluări am ales un set de anvelope all-season Michelin CrossClimate de care sunt foarte încântat că le-am achiziționat.

De acum nu mai trebuie să pierd timpul cu depozitarea, căratul anvelopelor până la service și cheltuiala de două ori pe an cu manopera de montare și demontare a anvelopelor.

Prețul anvelopelor all-season este mai ridicat decât al unor anvelope normale, însă oricum aduc o reducere a costurilor la performanțe similare. Cu anvelopele all-season câștigi de două ori, o dată pentru că nu mai plătești primăvara și toamna pentru înlocuirea anvelopelor, și a doua oară pentru că în lipsa unui spațiu de depozitare, va trebui să plătești anual depozitarea într-un hotel de anvelope. Vei putea economisii între 500 și 700 lei anual. Astfel, îți vei putea permite un set de anvelope noi odată la 3-4 ani dacă se observă o uzură accentuată.

Anvelope Michelin all-season 205/55 R16

Anvelope Michelin all-season 205/55 R16

Ca de obicei evaluările noastre sunt practice, pe înțelesul tuturor, lăsând detaliile tehnice pentru fișele de producție.

Comerciantul de la care le-am cumpărat avea și service pentru montare. Când le-a adus din depozit, mi le-a arătat de parcă ar fi fost niște anvelope speciale, ieșite din comun. Să fim serioși, anvelopele arată toate cam la fel … hai să le punem pe mașină să vedem cum se comportă la drum.

Montate după niște anvelope de iarnă, n-aș fi crezut că după două săptămâni de rulat cu anvelopele Michelin CrossClimate o să simt o diferență semnificativă de calitate.

Anvelopele sunt moi și pufoase la rulare de parcă asfaltul ar fi din mochetă. Cu vechile anvelope de iarnă și vară simțeam orice denivelare, dâmp, șanț și linie de tramvai de parcă aș fi avut suspensii sport. Acum trecerea peste tot felul de obstacole se face lin, mașina nu se mai zgâlțâie necontrolat iar șocurile bruște sunt absorbite plăcut. Asta nu înseamnă că de acum puteți lua în roți toate gropile care vă apar în cale.

Aderența suprafeței de rulare este foarte bună, cu cât accelerezi mai tare cu atât parcă mașina se lipește de șosea. Chiar și la curbe mașina tinde să aibă o ținută impecabilă. Din păcate, va trebui să astept jumătate de an să testez aceste anvelope pe un carosabil acoperit cu zapadă … (va urma).

Mi-a fost mai ușor să frânez pe carosabil umed decât pe unul uscat, la cea mai bruscă frânare, mașina înțepenește pe șosea. Cea mai proastă frânare, și nu din vina anvelopelor, o poți face atunci când suprafața carosabilă este plină de dâmpurile produse de frânarea autobuzelor.

Anvelope all-season Michelin CrossClimate

Anvelope all-season Michelin CrossClimate

Nu știu dacă intensitatea nivelului de zgomot la exterior poate fi un indice de valorificare a performanței, ci mai degrabă sunetul pe care-l generează la rulare. Nu cred ca aș putea spune despre o anvelopă că se aude mai tare sau mai încet decât alta, depinde și de lățimea anvelopei, geometria striațiilor și nivelul de antifonare al mașinii. Pot spune însă că anvelopele CrossClimate se aud bine, un zgomot soft și plăcut care m-au făcut să închid muzica să le aud cum rulează la peste 100 km/h.

Profil în “V” pentru suprafața de rulare Michelin CrossClimate

Profil în "V" pentru suprafața de rulare Michelin CrossClimate

Din păcate aceste anvelope nu-s perfecte. Geometria striațiilor de pe suprafața de rulare a anvelopelor rețin pietriș și nisip în exces față de alte anvelope, la accelerare rapidă toate aceste depuneri sunt aruncate în carenajul roților producând zbomot puternic.

Pentru a rezolva aceasta problemă am găsit că este mai bine de mers la viteze mici pe un carosabil curat până se elimină treptat toate depunerile fără un zgomot prea mare.

Un comentariu

  1. Pingback: Legendarul BMW 850CSi Grand Tourer în variantele coupe și cabrio - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.