Gastronomie

noiembrie 27, 2017 la 7:28 pm

Bere bavareză artizanală Lang-Brau

Bere bavareză artizanală Lang-Brau

Sunt un consumator de bere, dar nu pentru alcoolul pe care-l conține, acesta este premiul de fidelitate atunci când este consumat în medii sociale.

Îmi place berea ca aliment, pentru că hidratează și oferă nutrienți organismului ca nici o altă băutură. De aceea berea este băutura recomandată pentru sportivi, având cantități bogate de fibre solubile, vitamine, minerale și antioxidanți.

Nu vorbesc aici de toate berile de pe piață. Nu acele beri din reclamă, care arată bine în poze, le găsești pe toate rafturile, apă chioară, mult dioxid de carbon și lăsate la rece ca altfel nu le-ar bea nimeni.

Probabil că mulți nu știu ce înseamnă o bere bună, făcută să respecte rețetarul. În zonele geografice unde grâul, orzul și hameiul abundă, apare și tradiționala bere de casă.

Ca orășean cu buletin de București ce am ajuns, vacanțele copilăriei mi le-am petrecut în Bucovina, acolo unde berea de casă stătea la fermentat “în camera din jos”, la loc rece și ferit de lumină. Doar ce auzeai pocnitul unui dop de la o sticlă gata de degustare.

Berea este ceai de hamei, spun localnicii care din generație în generație au continuat să producă berea de casă.

Cei care duc mai departe această tradiție sunt producătorii de bere artizanală, așa cum este și cazul bavarezilor care produc berea Lang-Brau.

Am prins ca la ofertă, 5 beri de la același producător, Lang-Brau. Nu am luat 5 beri doar pentru a scrie un articol. Am luat vreo 40 de sticle să le beau cu plăcere.

Admirând conținutul unei sticle, am considerat un act de egoism să nu împărtășeasc cu frații mei berari aceste degustari.

Bere galben aurie Lang-Brau Festbier Schonbrunner Fichtelgebirgs

Bere galben aurie Lang-Brau Festbier Schonbrunner Fichtelgebirgs

Festbier este berea care m-a făcut să iau mai multe feluri de la producătorul Lang-Brau. Eticheta preîntâmpină venirea sărbătorilor de iarnă. Neamțul acela cu o halbă mare de bere care se aseamănă pe Moș Crăciun.

Neapărat turnată în pahar pentru a răspândii aroma de malț, limpede, cu spumă de două degete și culoare galben aurie. Dacă te-ai apucat de salata de boeuf și nu te mai oprești, stinge cu vreo două beri Festbier, sigur nu faci indigestie. (sticlă la 500 ml cu 5.5% vol)

Bere blondă Lang-Brau Schonbrunner Urbock

Bere blondă Lang-Brau Schonbrunner Urbock

Urbock este o bere blondă puternică, limpede cu spumă care se lasă rapid lăsând să degajeze o aromă de cereale coapte și un gust dulce-acrișor pe final. Nu m-am uitat pe sticla de 500 ml că are alcool 7.5% vol, și a trebuit să recalculez traiectoria către frigider pentru a 3-a sticlă.

Bere neagră Lang-Brau Schonbrunner Urbock Dunkel

Bere neagră Lang-Brau Schonbrunner Urbock Dunkel

Dunkel vine de la bere neagră. De fapt este un maroniu-roșcat intens care nu prea face spumă dar emană o aromă de caramel, gust fructat și ușor acidulat. O fi rețeta secretă dar pe lângă ingredientele de bază au fost strecurate și ceva fructe pentru aromă și zahăr ars. (sticlă la 500 ml cu 7.5% vol)

Bere albă nefiltrată Lang-Brau Schonbrunner Weissbier

Bere albă nefiltrată Lang-Brau Schonbrunner Weissbier

Este pentru prima dată când dau de o sticlă de bere cu eticheta invers. Interesantă identitate și-au ales. Se cere amestecată un pic după ce ai turnat jumătate din sticlă. Culoarea de un galben tulbure împreună cu aroma de banane și drojdie fac din această bere nefiltrată una consistentă și cremoasă. (sticlă la 500 ml cu 5.2% vol)

Vrei să știi dacă se merită s-o cumperi ? Merge și pe stomacul gol, … hai să vedem din câte te saturi!

Bere neagră nefiltrată Lang-Brau Schonbrunner Weissbier Dunkel

Bere neagră nefiltrată Lang-Brau Schonbrunner Weissbier Dunkel

La fel ca berea albă Weissbier de mai sus, varianta dunkel păstrează calitatea berii nefiltrate. Culoare castanie, arome fine de cafea, malț prajit și indicii de vanilie. Merită încercată la mâncăruri picante, o găleată de aripioare de la … !! (sticlă la 500 ml cu 5.2% vol)

Pentru savoare deplină berea artizanală se consumă rece, foarte rece, și imediat după desfacere.

2 Comentarii

  1. Pingback: Cabron - Adu-mi o bere - 2015 (versuri + video) - Blogoteca.eu

  2. Pingback: O zi din viața mea imaginară - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.