Tehnologie

septembrie 22, 2016 la 7:24 pm

Bulbi cilindrici cu ferită pentru diminuarea interferențelor electro-magnetice

Bulbi cilindrici cu ferită pentru diminuarea interferențelor electro-magnetice

V-ați întrebat vreodată ce reprezintă acei bulbi cilindrici amplasați de-o parte și de alta a unui cablu de alimentare, cablu audio, USB, VGA, DVI, HDMI, etc ?

Ce-i drept, acești bulbi cilindrici nu se regăsesc pe toate cablurile, dar atunci când există ne punem întrebarea .. ce-i cu chestia asta aici și la ce folosește?

Acești bulbi cilindrici care nu sunt deloc practici, mai ales atunci când sunt amplasați pe cabluri mici și subțiri, sunt filtre EMI sau filtre împotriva interferențelor electro-magnetice realizate din ferită.

Ferita este un aliaj de fier și carbon cu proprietăți magnetice. Dacă aveți pe frigider souvenir-uri prinse cu magneți, în mare parte aceia sunt magneți realizați din ferită pentru că au un cost scăzut de producție.

Cablu video DVI cu manșoane de ferită la ambele capete

Cablu video DVI cu manșoane de ferită la ambele capete

Manșoanele de ferită amplasate pe diferite tipuri de cabluri sunt componente electronice pasive care suprimă zgomotul de înaltă frecvență în circuitele electronice.

Ferita previne interferența între două dispozitive conectate printr-un cablu. Cablurile ajung să se comporte ca niște antene dacă dispozitivele produc unde electromagnetice, astfel pot afecta alte dispozitive din jur.

Manșoane cu ferită

Manșoane cu ferită

Manșoanele de ferită acționează ca un inductor asupra cablului corectând direcția undelor electro-magnetice înapoi către cablu pentru o mai bună comunicare a dipozitivelor.

Unde este necesar, se pot adăuga suplimentar manșoane de ferită cu diferite dimensiuni și proprietăți. Acestea se găsesc în comerț la magazinele de electronice și se pot prinde cu ușurință în jurul cablului ca niște clipsuri.

Bulbi cilindrici cu ferita pentru diminuarea interferentelor electro-magnetice

Manșoane de ferită pot fi ușor observate pentru că sunt frecvent utilizate pe cablurile exterioare de conectare între dispozitive. La fel de des sunt utilizate și în circuitele interne ale componentelor electronice, pot fi ușor recunoscute în special în zona pinilor, circuitelor integrate sau tranzistoarelor, acolo unde este necesară o diminuare a interferențelor electro-magnetice.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.