Auto-moto

ianuarie 19, 2021 la 9:24 am

Campionatul Mondial de mașini electrice FIA Formula E

Campionatul Mondial de mașini electrice FIA Formula E

FIA Formula E este campionatul internațional de mașini electrice de mare viteză care s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2014 la Beijing, China.

Această competiție vine ca o alternativă ecologică pentru competițiile auto care au motoare cu propulsie termică și emisii de CO2.

Dacă tehnologia folosită în primii ani ai competiției era incipientă, putem vorbi deja de un avans tehnologic rapid, având în vedere că în doar 7 ani de la prima competiție, performanțele motoarelor electrice au reuțit să depășească pe cele ale motoarelor cu ardere internă.

Pentru astfel de competiții se aplică cele mai avansate tehnologii existente, astfel putem spera ca în scurt timp multe dintre aceste tehnologii să fie aplicate și pe mașinile de serie care ne aglomerează și poluează orașele.

Competițiile cu mașini de mare viteză cu propulsie electrică par să deschidă oportunități tehnologice de viitor. Nu este întâmplător și probabil chiar premeditat ca astfel de tehnologii, prin nivelul competiției sportive să accelereze procesul de dezvoltare.

Și iată cum, printre renumiți producători de mașini se numără și nume noi de producători care sunt specializați pe motoare electrice, acumulatori de mare capacitate, design și tunning auto.

Pe lângă Mercedes, Jaguar, Renault, BMW, Porsche, regăsim și mărci precum Mahindra (producătoare de tractoare), NextEV (producător asiatic de mașini electrice), ABB (producător de echipamente electrice industriale), și mulți alții.

Aspect mașină curse FIA Formula E

Aspect mașină curse FIA Formula E

Pe lângă design-ul spectaculos al mașinilor de Formula E, nu pot fi omise performanțele auto care se îmbunătățesc de la an la an. Dacă în primul an al competiției mașinile erau propulsate de motoare electrice de 250 CP ce atingeau 0-100 km/h în 3 secunde, generația a doua a ajuns să dezvolte o putere de 335 CP și de la 0-100 km/h în 2.8 secunde.

Din sezonul 2022-23, motoarele electrice ale mașinilor de curse din Formula E vor dezvolta o putere de 470 CP iar bateriile vor fi proiectate să suporte încărcări rapide (flash charging) de până la 800 kW permițând pentru prima dată încărcarea electrică la pit stop.

Ca o paranteză, autobuzele electrice din Geneva, TOSA e-bus, au capacitatea tehnologică de încărcare “flash charging” cu 600 kW timp de 20 secunde. Această încărcare se aplică adesea în stațiile de încărcare cât timp pasagerii urcă și coboară din autobuz. La depou încărcarea se face normal la 45 kW timp de 30 minute.

Un comentariu

  1. Pingback: Întrecere între un ghepard și o mașină de curse Formula 1 - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.