Media

decembrie 17, 2017 la 8:06 pm

Care este diferența dintre brand și marcă !?

Aparent, brand-ul și marca au același înțeles, dar în două limbi diferite. Nu reprezintă același lucru la modul în care românii pot interpreta sensul acestui cuvânt. Ba chiar se pot gândi și la marca germană care nu mai există ca valută de circulație.

Și cum, din ce în ce mai mulți români emancipați, în special tinerii “corporatriști”, vorbesc jumătate engleză și jumătate română. Cuvinte precum brand, companie, firmă, marcă, trademark, par să provină din același dialect urban.

Așa-i auzi pe unii cum pentru ei brand-ul este sinonim cu “de firmă”. Dacă-i întrebi ce înseamnă cuvântul brand în limba română, or să-ți zică că înseamnă firmă.

„Este un produs de firmă, domne!”

Într-un fel au dreptate. Consumatorul de rând nu face diferența între produsul de calitate și cel brand-uit. Ei știu că există produse de proastă calitate și produse brand (firmă) de calitate superioară. De aceea românul cu pricina, de pe tarla sau metropolit, își dorește cu orice preț un produs “de firmă”.

Noțiunea de brand, branding … nu este altceva decât acțiunea de a evidenția un produs printr-o etichetă de tip marcă, oferind produsului un prestigiu în plus față de celelalte produse similare.

Brand-ul (marca) se face remarcat prin logo, culori, specificații tehnice, ambalare, etichetare, promovare, și bineînțeles prețul. Pentru că, nu-i așa, consumatorul își dorește cel mai scump produs.

De ce pe cel mai scump? Pentru că un produs scump nu este accesibil oricui. Astfel, un personaj bogat și cu caracter mojic, își va dori lucruri scumpe doar pentru a evidenția diferența de clasă socială. Dar și mai nepotrivit este mediocrul care strânge din cur pentru a-și cumpăra lucruri care nu-s de nasul lui.

Este ca o momeală. Prețul mărit exagerat față de valoarea de producție și comercializare apare în ochii consumatorului ca un miraj.

“Ce preț mare are! Dar de ce o fi așa de scump? Am auzit că-i … “beton”. Aș vrea și eu unu. Nu, că trebuie neapărat să-mi iau și eu. Îl vreau cu orice preț.” – și ce să vezi l-a cumpărat. Acțiunea de a cumpăra, ceva, ceva nou, orice … este o emoție. Mai departe, doar cei cu o gândire analitică și o stare de spirit echilibrată au capacitatea de a anticipa dacă produsul sau serviciul aduce pe viitor un beneficiu real.

Câte produse sau servicii ați cumpărat în ultimul an datorită reclamelor și mărcilor cu renume, și câte din toate acestea le folosiți cu adevărat ?

Brand, firma, marca, trademark

Cum sunt produsele, așa sunt și oamenii. Poți vedea un om pe care nu ai da doi bani, dar poate fi un om de milioane. Sau poți da de un om care are o prezență ca un ambalaj, care te atrage, la intimidare, iar cand ajungi să-l cunoști afli că-i o scursură a societății.

Să-ți dorești un bun de larg consum care nu-ți folosește ulterior achiziției se numește risipă.

Cam așa și cu brand-urile, știi despre produs la nivel informativ. Despre calitatea și necesitatea acestuia afli doar după ce ai ajuns să-l folosești o perioadă. Tocmai de aceea în societate un om ajunge un “om de marcă” , remarcabil, doar după ce a ajuns să fie cunoscut și apreciat de tot mai mulți oameni.

Există agenții de publicitate și studiu al pieței comerciale care sunt specializate în implementarea strategiilor specifice astfel încât un produs să ajungă prestigios și apreciat de un număr tot mai mare de consumatori. Aceste agenții sunt atât de profesioniste în ceea ce fac, datorită erei digitale, încât pot transforma orice țânțar în armăsar.

Dacă ajungi să-ți cumperi un produs de firmă, nu înseamnă că este și de calitate. Dacă compania respectivă a fabricat un produs prost, nu înseamnă ca restul produselor sunt la fel de proaste. La fel, dacă un produs este scump, nu înseamnă că este și de calitate.

Un produs ieftin și de calitate poate fi o rampă de lansare pentru o nouă companie care dorește să se afirme în segmentul ales.

În tot acest mecanism de cerere și ofertă, producătorul are de pierdut dacă nu fabrică produse de calitate la prețuri competitive, iar clientul are de suferit dacă mușcă din momeala agențiilor de publicitate atunci când își dorește să achiziționeze un produs sau serviciu care nu îi este realmente de folos.

2 Comentarii

  1. Pingback: Cine este mai bogat, cine are multă apă dulce sau cine are mult petrol ? - Blogoteca.eu

  2. Pingback: Ce reprezintă simbolurile de pe etichetele rufelor pentru întreținerea acestora - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.