Sănătate Social

aprilie 1, 2020 la 8:55 pm

Ce să faci pe timp de pandemie când izolarea este impusă

Ce să faci pe timp de pandemie când izolarea este impusă

Avem de suportat o izolare pandemică de parcă am fi în detenție. Acum înțeleg de ce unii politicieni și funcționari recurc la acte de corupție. Cine nu ar sta la “mititica” vreo 2 ani de zile pentru câteva milioane de euroi !?

Îmi aduc aminte de momentele în care stăteam la izolare datorită bolilor copilăriei. Puțini sunt aceia care să nu fi suferit de oreion, varicelă, rujeolă, rubeolă, … și să nu fi fost izolați la domiciliu vreo două săptămani.

Copilăria a trecut cu tot cu perioadele neplăcute, însă izolarea de acum te face să te gândești, oare cum am reușit ? … copil fiind să stau 14 zile în casă. Acum parcă nu mai este la fel și te simți ca un infractor de găinării ușoare.

Și totuși, ce faci în casă când sunt impuse restricții de pandemie ?

Te apuci de curățenie. Faci curat în casă, dar nu orice fel de curățenie. Ordine și curățenie ca și când acum te-ai fi mutat. Ai un motiv în plus să dezinfectezi suprafețe pe care în mod normal nu obișnuiești.

Lectura este un alt mod de a petrece timpul în casă. Cu siguranță aveai puse deoparte niște cărți pe care de mult vroiai să le citești. Ba chiar ai vreo câteva cărți cu semn de carte, abandonate cu ceva timp în urmă. Dacă nu te omori cu cititul, foarte multe reviste oferă articole interesante cu ilustrații intuitive. Unii se omoară după rebus, careuri, integrame, etc.

Copiii se pot distra de minune mâzgâlind coli de hârtie sau cărți de colorat, amestecând creioanele și cariocile colorate. La fel și oamenii mari, … sevalete, pensule și acuarele au în Hornbach, poți comanda online.

Activități sportive la domiciliu.

N-ai mai făcut sport în casă ? Nu poți face sport în casă ? Ce sport ai putea să faci în casă ? Sunt întrebări pentru cei care fug de această provocare. Cele mai indicate, în special începătorilor sunt exercițiile de aerobic sau fitness. Nu ai nevoie de o suprafață mare pentru astfel de activitate. Multe exerciții special concepute sunt ușor de găsit pe YouTube. Alegi sesiunea preferată de 30 minute sau o oră și spor la transpirație.

Cei mai viguroși se pot antrena pentru exerciții calisthenics în regim de efort HIIT. Pentru începători nu este recomandat să exagerați zilnic. Prinde bine să aveți și niste zile de refacere pe care le puteți umple cu exerciții de mobilitate, streaching, Yoga, mișcări Tai Chi pentru respirație și revigorarea energiei Qi.

Jocuri electronice, dar nu “păcănele”. Pentru unii această variantă s-ar putea să fie răsuflată însă pentru alții care se urcă pe pereți de plictiseală ar putea fi o cale de a risipi monotonia. Trebuie să ai un pic de răbdare, ca orice joc, mai întâi trebuie să-l înveți. Cine știe, poate un joc în rețea cu amicii, iese de-o distracție.

Avem tehnologie multimedia peste tot … telefoane, tablete, Smart TV-uri. Putem alege dintr-o grămadă de platforme online pentru a ne uita la documentare, filme, seriale pe care nu ai apucat să le vezi, sau le vezi încă odată. Umpli frigiderul și debaraua de conserve, bere, vin, sucuri și multe floricele de porumb, popcorn dacă nu v-ați prins.

Ai nevoie și de odihnă. Dormi mai mult. Recuperezi nopțile pierdute pe turele de noapte de la muncă sau din cluburi. Chiar dacă ești o fire energică și tu nu prea poți să dormi așa mult, ai răbdare cu tine, după 2-3 zile organismul simte că este loc de refacere. Spiritul este treaz dar creierul fără somn se “usucă” și în timp pot apărea sechele. Lasă-ți mintea și corpul să se refacă prin somn. Acesta reglează funcțiile organismului, tonifiază sistemul nervos central, echilibrează sistemul endocrino-metabolic, încetinește îmbătrânirea, taie pofta de mâncare consumând în timpul somnului energia din grăsimi.

Facem cumpărături online. Da, știu că facem. Acum facem și mai multe cumpărături online obligați și de nevoie dar și pentru că la unele produse prețurile sunt reduse în perioada asta. Facem economii.

Nu se știe cât de mult va dura pandemia.

Starea de urgență a fost decretată pe termen nelimitat. O bună practică pentru a te bucura de timpul liber de acasă este să cauți un instrument muzical la care să începi să cânți. Măcar încerci, nu trebuie să-ți și reușească. Așa măcar putem să apreciem și mai mult artiștii. Chitările, instrumentele de suflat, clapele, tobele au capacitatea de a te distra. Să vezi cum e să faci karaoke atunci când ești bâlbâit și emoționat.

La rubrica de limbi străine din CV-uri găsim completat o limbă străină de avansați și o a doua limbă de începători. Pentru marea majoritate limba maternă este cea de avansați iar prima limbă străină o bâjbâie de nevoie. Din lipsă de exercițiu, ținem minte doar că știam și uităm ce știam că știm. Izolarea îți oferă timpul necesar pentru niște ore de practică pentru limba străină preferată. De ce nu, poate fi chiar și un punct de pornire pentru învățarea unei noi limbi străine. Chineza ?!

Dragostea pentru femei și sexul pentru bărbați.

Stresul de zi cu zi și activitățile multiple pune amprenta pe viața de cuplu. Nu ai chef, nu-ți vine, ba tu ești la muncă, ba ea e la muncă. Stresul și oboseala inhibă viața amoroasă, mai ales când vine vorba de dragoste. Viața sexuală devine mai activă când ai timp de giugiuleli, modificând starea de spirit.

Cureți încălțămintea. Poate ai pasiune pentru pantofi sau încălțăminte sport și asta se reflectă în numărul mare de perechi. Este o perioadă potrivită pentru a curăța, lustrui ca și când sunt din nou ca noi. Și dacă tot veni vorba, ar fi cazu’ să rărești din țoalele tale spre bucuria oropsiților.

Desktop-ul calculatorului este o dezordine totală. În zilele noastre tot mai rar avem un calculator la muncă și unu acasă. Chiar și inginer de salubritate publică să fii, tot un singur calculator deservește ambelor scopuri. Când te uiți în el, parcă nu este al tău … “băi, care mi-a umlat în calculator ?” Ordinea pe care vrei s-o faci nu durează puțin, sunt multe de copiat, mutat, salvat, șters. Decizii la care se merită să te gândești de două ori.

Când vremea de afară este frumoasă și ai mai puține haine pe tine, probabil că ai o poziție socială care nu-ți permite să ai o bicicletă, o trotinetă, un skateboard, etc. Dar dacă ești nonconformist i-ați jucăria și curăț-o, regleaz-o, lustruiește-o, pregătește-o pentru prima evadare a sezonului.

După citirea acestui articol, toate ideile tale pot fi exprimate liber în secțiunea de comentarii de mai jos. Suntem curioși să aflăm părerea cititorilor și să creăm o comunitate constructivă.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.