Auto-moto

august 22, 2016 la 11:20 pm

Ce trebuie să știi atunci când ești implicat într-un accident rutier

Ce trebuie să știi atunci când ești implicat întru-un accident rutier

În cazul unui accident soldat cu vătămări de persoane, chemați Salvarea și anunțați Poliția la numărul unic 112, nu mișcați mașinile implicate în incident sub nici o formă.

Chiar dacă accidentul rutier nu s-a soldat cu vătămări corporale, bucură-te că ești sănătos, nu fi nervos, fi politicos, păstrează-ți calmul, și sună la 112 pentru a declara incidentul.

În unele cazuri este necesară întervenția Poliției pentru a dirija circulația, pentru a constata circumstanțele în care s-a produs accidentul și pentru a întocmi procesul verbal necesar ca probă constatatoare.

Dacă incidentul nu s-a soldat cu vătămări de persoane, operatorul de la 112 te va redirecționa către Brigada Rutieră accidente ușoare pentru a declara incidentul în maxim 24 de ore de la producerea acestuia.

Imediat după accident, cu telefonul mobil faceți poze din diferite unchiuri care să cuprindă străzile sau zona în care s-a produs incidentul, numerele de înmatriculare și avariile mașinilor, deoarece este posibil să aveți nevoie de dovezi.

Luați datele de contact tuturor martorilor, un singur martor nu este suficient dacă se ajunge la proces.

Cereți persoanei (persoanelor) implicate în accident numărul de telefon, asigurarea mașinii (să nu fie expirată), a permisului de conducere (să nu fie expirat) și a buletinului, nu uitați să faceți și o foto la documente. Dacă refuză să vă arate documentele, sunați la 112.

Indiferent de situație, dacă nu declari incidentul rutier în termen de 24 de ore, iar celalalt șofer o face, vei rămâne fără carnet.

Dacă sunt doar două mașini implicate în accident, avariile nu înclud și alte structuri (stalpi, porți, garduri, etc.). V-ați înțeles a cui este vina, aveți posibilitatea să completați pe loc formularul de constatare amiabilă care se găsește în două exemplare atașat la asigurarea RCA.

În unele cazuri, unde avariile sunt minore vă puteți înțelege pe loc pentru o sumă de bani care să acopere reparația.

Dacă sunteți în relații cordiale cu persoana care v-a întocmit polița de asigurare, un telefon vă poate salva de multe bătăi de cap și timp pierdut. Formularul de constatare amiabilă poate fi completat chiar de agentul asigurator, ulterior de la producerea accidentului. Altfel, va trebui să-l completați la fața locului împreună cu cealaltă persoană implicată în accident.

Specimen constatare amiabilă

O copie rămâne la păgubit, cealaltă la vinovat.

Specimen constatare amiabilă

După completarea formularului, se sună la numărul de pe asigurarea vinovatului pentru declararea incidentului. Trebuie să aveți la îndemână datele păgubitului și vinovatului: nume șoferi, domiciliul și CNP-ul, nume proprietari mașini, numere de înmatriculare mașini, seria și numărul de pe polița de asiguare a vinovatului.

Cu aceste informații se va efectua o programare telefonică sau online (este bine dacă ai o adresă de e-mail pentru a primi notificări automate), cu locul și ora pentru a vă prezenta cu mașinile la asigurator pentru constatarea daunelor.

Acte necesare pentru despăgubire: buletin, permis, asigurare, talon, procesul verbal de la Poliție sau formularul de constatare amiabilă completat și semnat de ambele părți.

Un inspector va evalua daunele și va deschide un dosar de daună pentru a emite nota de constatare și autorizația de reparație cu care trebuie să te prezinți la un service auto pentru reparație.

Pot surveni costuri suplimentare de reparație

Sunt cazuri în care costurile de reparație constatate de inspector nu acoperă defecțiunile în totalitate, astfel, se poate solicita o reconstatare. Păgubitul va trebui să suporte diferența de costuri, în cazul în care defecțiunile nu au legătură cu avariile de accident.

De exemplu, dacă ușa și aripa de pe spate au fost avariate în accident, iar aripa de pe spate este ruginită, costurile de reparație ale aripii sunt mai mari decât dacă aripa ar fi fost avariată în accident, dar nu ar fi fost mâncată de rugină. În cazul acesta, păgubitul va fi nevoit să suporte din buzunar diferența de reparație care include coroziunea aripii cauzate de uzura în timp.

Păgubitul poate cere plata despăgubirii înainte de efectuarea reparațiilor, este liber să aleagă service-ul la care dorește să-și repare mașina.

Atunci când alegeți varianta altui service decât cel pus la dispoziție de către asiguratorul vinovatului, asigurați-vă că evaluarea costurilor de reparație nu este subevaluată, riscați să plătiți diferența din buzunar.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.