Sănătate Sport

martie 21, 2016 la 12:05 am

Ce trebuie să știm înainte să ne apucăm de slăbit sau de mers la sală

Ce trebuie să știm înainte să ne apucăm de slăbit sau de mers la sală

Sunt foarte mulți oameni care din copilarie către maturitate nu au deprins un stil de viață sănătos bazat pe activități sportive și alimentație corespunzătoare. Alții au renunțat pe parcurs, stilul sedentar și alimentația dezechilibrată și-au pus amprenta vizibil pe starea lor de sănătate și pe aspectul fizic.

Să te simți bine în pielea ta, nu înseamnă să faci sport doar ca să arăți bine, în primul rând înseamnă sănătate, energie, stare de spirit pozițivă, anticii spuneau: “mens sana in corpore sano“.

Nu toți oamenii sunt născuți cu același material genetic și cu aceleași calități fizice sau aspect fizic. Un factor psihologic, de stres, intervine asupra unora îndiferent de forma fizică, atunci când nu reușesc nici măcar pe jumătate performanțele unui individ cu activitate sportivă normală.

Există oameni care au o masă corporală mare, care se miscă extraordinar de bine în activități sportive susținute și au o încredere de sine remarcabilă.

Cu siguranță că toți ne dorim o masă corporală uniformă, cu cât mai puțin țesut adipos. Indiferent cât de mult reușim sau nu să ne modelăm corpul, greutatea optimă pentru orice individ care dorește să aibă o viață activă și sănătoasă ar trebui să se orienteze după un indice foarte simplu de calculat pentru adulți indiferent de vârstă.

Calcul simplu al greutății corporale după talie

Pentru bărbați, dacă de ex. aveți 185 cm înălțime, greutatea dvs. ar trebui să se încadreze între 80-85 kg. Dacă la această înălțime ați avut 120 kg și ați reușit să ajungeți la 90 kg, înseamnă că ați reușit o performanță de care trebuie să fiți mândru.

Pentru femei, dacă de ex. aveți 175 cm înălțime, greutatea dvs. ar trebui să se încadreze între 60-65 kg.

Dacă de mâine considerați că aspectul și condiția fizică pe care o aveți stă în calea fericirii dvs., nu vă grăbiți să dați buzna în sălile de sport dintr-o dată, brusc, mergem la bazin, la alergare, la sală. Motivația dvs. o să scadă treptat cu fiecare săptămână de efort, veți oferi corpului un stres de efort pe care nu-l poate gestiona. Organismul va trece printr-o stare de șoc, febră musculară, dureri articulare, dureri osoase, dezhidratare, surmenaj, etc.

De multe ori persoanele care duc o viață sedentară, se orientează către săli sportive, imediat ce au facut excese culinare în perioada de concedii sau după diferite sărbători creștine. Dacă aveți 180 cm înălțime si 80 kg greutate, iar după 2 ani aveți 100 kg, teoretic perioada normală de revenire prin efort fizic la greutatea inițială este tot de 2 ani. Va depinde de dvs. dacă ve-ți reuși într-un timp mai scurt de a reveni mai repede la cele 80 kg.

Dacă sunteți într-adevăr motivat să vă schimbați stilul de viață, înainte de a începe orice activitate fizică este împortant să luați notă de câteva sfaturi esențiale pentru a vă îndeplini dorința.

10 sfaturi înainte de a începe o activitate sportivă susținută

  1. De acum activitatea sportivă este o nouă preocupare în viața dvs, dacă nu aveți timp suficient pentru sport, va trebui să căutați activitățile care ar putea fi înlocuite cu sport.
  2. În acest moment corpul dvs. este plin de toxine, cand veți începe să faceți sport și veți rămâne fără aer, veți respira greu, veți ști că corpul dvs. vă mănâncă tot oxigenul, pentru că l-ați pus la treabă, celulele dvs. au nevoie de oxigen mai mult ca de obicei pentru a elimina toxinele. Oasele, mușchii, creierul au nevoie de oxigen pentru a funcționa. Prin respirație, oxigenul va intra în sânge la nivel pulmonar iar de aici inima va împinge sângele catre toate țesuturile pentru a alimenta cu oxigen proaspăt.
  3. Dacă sunteți fumător, va trebui să renunțați la acest viciu.
  4. Renunțati să consumați cantități mari de alcool, acesta dezhidratează organismul, în special creierul. Puteți consuma bere, este o băutură aliment care în cantități moderate oferă organismului aport de vitamine, minerale și antioxidanți.
  5. Renunțați la alimente procesate sau fastfood, consumați cât mai multe fructe și legume. Aportul de antioxidanți va accelera eliminarea toxinelor acumulate în perioada de inactivitate fizică.
  6. Consumați foarte multă apă și ceaiuri.
  7. Eliminați treptat din alimentație consumul excesiv de grăsimi, zaharuri, dulciuri, băuturi carbogazoase.
  8. Sunt indicate suplimentele de minerale și vitamine. Spirulina este un supliment și totodată un aliment necesar.
  9. Practicați exerciții de stretching pentru o perioadă de 10-15 minute zilnic. Articulațiile, tendoanele și mușchii vor căpăta flexibilitate și elasticitate, astfel veți preveni eventualele accidentări.
  10. Aveți nevoie de un program de exerciții fizice. Este important să includeți în planul dvs. atât exerciții pentru dezvoltarea musculaturii cât și exerciții aerobe precum alergatul, ciclismul, fotbalul, baschetul, înotul.

Mens sana in corpore sano

Este suficient să urmați sfaturile de mai sus pe o perioadă de 1-3 luni de zile. Veți observa o îmbunătățire a metabolismului dvs. fără efort fizic.

De acum puteți lua în calcul activități sportive în regim susținut.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.