Social

decembrie 23, 2016 la 3:40 pm

Cerșetoria, meseria hoțului sentimental

Cerșetoria, meseria hoțului sentimental

Îi găsim în toate intersecțiile aglomerate, fie că este soare, ploaie, frig, n-au o mână sau un picior, imobilizați într-un scaun cu rotile, copii sau bătrâni, murdari, zdrențuiți și neîngrijiți, sunt acei oameni care caută de pomană să trăiască. Cel puțin așa credem noi, că săracii de ei au ajuns să cerșească datorită unui destin prescris înainte să se nască.

Se întâmplă să întâlnești în viață cazuri atât de dramatice de ți se rupe inima, oricât de mult ai încerca să schimbi ceva devine inutil, te simți legat cu mâinile la spate. Parcă așa este dat să li se întâmple, dar niciodată n-ai să-i vezi pe acei oameni în intersecții la cerșit, demnitatea lor este demnă de respect.

Te întrebi cine umple străzile de oameni cu aspect dezolant, fără act de identitate, fără domiciliu, fără protecție, fără ajutor social, fără rude, … de parcă nici nu ar exista. Îți apar în câmpul vizual pe neașteptate, cu acea înfățișare pe post de momeală de parcă ai fi o pradă sigură, și dacă ești sensibil, neexperimentat sau te prinde într-un moment personal delicat bagi mâna la pușculiță pentru cadou.

Ai grijă, cadoul trebuie să aibă valoare, altfel îți aruncă o privire periculoasă pentru că nu i-ai răsplătit suferința îndeajuns. Cine nu a căzut în capcana lor este un mare mincinos.

Am putea spune că se întâmplă să existe și astfel de cazuri atâta timp cât economia unei țări și nivelul social permite existența acestor anomalii, dar apar ca ciupercile după ploaie în perioada sărbătorilor religioase, anticipând parcă slăbiciunea emoțională a oamenilor de bună credință și darnici în orice condiții.

Nici autoritățile nu se implică, poți vedea o intersecție aglomerată, dirijată de un agent de circulație, iar printre mulțimea de mașini mișună nederanjați “oropsiții” cerșetori dornici de profit substanțial rapid. Asta în condițiile în care salariul minim pe economie a fost sub 1.000 lei net în 2016, iar ei săracii colectează aceeași sumă, chiar și mai bine, într-o singură zi.

Obișnuiam să merg des cu metroul, Piața Romană, Universitate, Unirii … erau stațiile cele mai agitate. Ani de zile am văzut un cerșetor care se târa cu picioarele ghemuite ca și când ar avea un handicap. Într-o zi m-a luat cu nevoie fiziologică între stațiile de metrou, și cum nu aveai unde să te ușurezi am coborât la cea mai apropiată stație, Unirii, și-am luat-o printre clădiri pentru a găsi un loc mai retras.

Nimeresc un gang întunecat, și cum stăteam acolo la “fluierat” apare din partea opusă a gangului cerșetorul din stațiile de metrou. În gândul meu, ce soartă pe omul ăsta !? Dar spre surprinderea mea, el doar își terminase tura de lucru, avea picioarele strânse sub el cu o curea, invelite într-un material de blug cusut special să nu i se desprindă picioarele, s-a ridicat în două și a plecat mai departe fară să mă observe.

Într-o noapte de vară, la terasa MC Donald’s-ului de pe Blvd. Magheru se apropie doi copii. N-au venit din prima să cerșească, probabil au crezut că suntem străini. Aveau un comportament foarte inteligent pentru vârsta lor, undeva la 10 ani. Îi întreb: “Da’ ce faceți voi la ora asta afară ? ar trebui să fi-ți în pat la somn, sau voi stați aici la cerșit ? ” N-a durat mult că imediat au apărut în câmpul nostru vizual doi oameni de etnie rromă, bărbat și femeie, care-i supravegheau pe acești copii de la distanță. Îi întreb din nou: “Oamenii ăia doi de acolo sunt cu voi ? ” Cel mic întoarce capul către cei cu pricina, făcându-i să dispară. Același lucru urma să facă și ei. Îi momesc cu câțiva cartofi prăjiți și le zic: “Bă da fraieri sunteți, eu în locul vostru din tot ce câștigam din cerșit puneam deoparte jumate, când o să ajungeți să scăpați de infractorii ăștia o să aveți cu ce să vă descurcați”. Au deschis ochii mari la cele auzite și-au plecat alergând.

De curând dau să ies în Blvd. Magheru de pe o străduță lăturalnică. Apare pe lângă mașinile ce stăteau la semafor o femeie în vârstă, destul de vioaie, un pic grăsuță, care lua la rând fiecare mașină cu un comportament de miloagă.

“N-are cum să vină la mine, nici nu îndrăznește să se aproprie de mașină, îi este frică să nu se murdărească”.

N-a avut nici o ezitare, fără să zică nimic încerca să-mi dea de înțeles, marcă banu’. Cobor geamul și o iau la întrebări să-i testez abilitatea.

– Mamaie, tu nu vezi ce mașină am ? Nu ți-au dat ăia din fața mea cu mașina aia mare, eu de unde să am ?

– Măcar de-o pâine să-mi dai și mie că mi-e foame.

– Păi mamaie, vin sărbătorile de ce nu te duci la biserici, clerul și enoriașii vor găsi să-ți liniștească foamea.

– N-au mamă de unde să aibă și ei.

– Cum mamaie, nu au ? Dar bani de catedrala neamului cu turle aurite de unde au?

– E păi dacă e să vorbim de averi … dacă vrei să-mi dai bine, dacă nu … nu.

– Păi ce averi mamaie, ce legătură are averea popilor cu foamea matale ? De parcă am prins-o cu mâța’n sac, s-a dat singură de gol pentru cine lucra.

Și uite așa bătrânică mojică a bâlbâit diverse tirându-se pe trotuarul opus când a văzut că nu se alege cu nimic.

Cerșitul, escrocherie sentimentală

Dacă chiar vă este milă de acești cerșetori, nu le mai da bani, dă-i de mâncare. Dacă face mofturi, fi sigur că a halit o pizza mai bună decât mâncarea ta pe ziua respectivă. Nu știu cum se face dar în biserică se practică același cult al banilor, înmormântări, pomană, botez, nuntă și alte sărbători fictiv religioase ce canonizeaza banul la rang divin.

N-am văzut nici o biserică plină de oropsiți ai sorții pentru a fi adăpostiți, spălați, îmbrăcați, hrăniți și vindecați prin minuni religioase, fiecare cu pizda măsii, unu te prostește cu religia să-i dai bani pe ascuns în desagă, altu cu miloaga prin intersecții rutiere.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.