Auto-moto

martie 6, 2019 la 3:05 pm

China construiește prea multe mașini electrice

China construiește prea multe mașini electrice

Producătorii chinezi de autoturisme și micii întreprinzători, start-up-urile, au capacitatea industrială de a produce 20 milioane de autoturisme electrice în anul 2020. Asta înseamnă că această capacitate de producție este de 10 ori mai mare decât obiectivul guvernului chinez, de a vinde 2 milioane de unitați în 2019.

Guvernul chinez încearcă să restricționeze micile companii care nu sunt capabile să producă cel puțin 100.000 de vehicule pe an. Aceste firme cu volum de producție mic vor fi împiedicate să obțină licența de producător auto.

Se estimează că China are peste 500 de firme mici producătoare de vehicule electrice. Aceste firme nu sunt dintre cele de care am auzit deja, precum Byton, Nio, SF Motors.

Vehiculele produse de micile companii sunt autoturisme decente, însă nu sunt altceva decât niște mașinuțe electrice asemănătoare cu cele de pe terenurile de golf. Au în plus, un motor mai puternic, autonomie mai mare, caroserie și tapițerie interioară.

China are peste 500 de companii “start-up” și poate produce peste 20 milioane de EV-uri pe an.

Lăsând aspectele calitative deoparte, este remarcabil cum una dintre cele mai mari piețe auto din lume a ajuns să fie supra-alimentată cu vehicule electrice.

Această saturație a pieței chineze de vehicule electrice apare într-un moment în care Tesla, producător vestic de autoturisme electrice, deschide o nouă fabrică în Shanghai capabilă să producă 500.000 de vehicule pe an.

Un alt producător vestic, Volkswagen,  a început contrucția tot în Shanghai a unei fabrici ce va produce peste 300.000 de vehicule pe an.

Chiar dacă vânzările totale de autoturisme din 2018 au scăzut cu un procend de 6%, apropiat celui din 1990, nu același lucru putem spune și de autoturismele electrice. În 2018, ponderea de vânzări pentru mașinile electrice în piața chineză a fost de peste 60%.

China devine una dintre țările care face trecerea în ritm alert, de la vechile autoturisme poluante la noile autoturisme electrice.

Nu este de mirare că și în România, de la an la an tot mai multe autoturisme electrice apar în peisajul autohton. Chiar dacă autonomia vehiculelor nu este așa de mare, totuși este un început pentru traficul aglomerat din centrul orașelor unde acumularea de noxe este tot mai mare.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.