Conștiință Dezvoltare

august 12, 2019 la 2:41 pm

Cine este mai bogat, cine are multă apă dulce sau cine are mult petrol ?


Cine este mai bogat, cine are multă apă dulce sau cine are mult petrol ?

Bogăția unei țări nu se măsoară în capital monetar ci în resurse naturale, poziție geografică, relief, climă și nivelul de unitate și conștiință națională.

Cei drept sunt țări care duc lipsă de cele mai importante resurse pentru dezolvare insă au reușit să aibă progres economic acumulând capital monetar pe resursele altor țări.

Una dintre aceste țări este Japonia care a reușit să devină o putere economică pornind de la 0 după Al Doilea Război Mondial și fără prea multe resurse naturale.

La polul opus se adună cele mai multe țări sărace din punct de vedere economic, însă resursele naturale sunt din belșug. Am putea spune ca-și merită soarta pentru că în aceeași situație ne aflăm și noi românii.

Nu am să iau toate aspectele la puricat, ci unul care să fie bun de zeflemea.

Printre prietenii apropiați României sunt și țările arabe. Încă de pe vremea regimului comunist afacerile între România și țările arabe mergeau foarte bine. Ba chiar și acum suntem o țară europeană apreciată de popoarele arabe. În capitalismul prezent mai mult fac ei afaceri cu noi decât invers.

Bucureștiul devine ușor-ușor un megapolis multicultural în care investițiile și cultura popoarelor arabe nu poate fi trecută cu vederea. Așadar am avea o poziție convenabilă către oportunități de afaceri pe toate palierele fără a mai fi nevoie de multe intervenții diplomatice.

Cine nu știe, țările arabe supraviețuiesc în deșert “fără apă” dar cu un sol plin de petrol, poate află acum.

Petrolul nu poate fi băut, dar de vândut îl poți vinde ca să poți trăi din asta

Vi se pare că arabii trăiesc la limita existenței din vânzarea de petrol ?

Arabii nu trăiesc mediocru din petrol, ba chiar sunt bogați. Deja construiesc orașe ale viitorului, investesc în tehnologii, și multe altele doar dintr-o singură resursă naturală.

În lumea bursieră petrolul se vinde la baril. Barilul este un butoi de metal în care se depozitează și se transportă petrolul.

Baril de petrol

Barilul ca unitate de măsură are un volum de 119 litri.

Suntem în luna august 2019 iar un baril de petrol (119 litri) costă 54 $ (dolari americani). La un curs de 4.2 lei pentru un dolar american aș putea să cumpăr un baril de petrol cu 227 lei, ceea ce înseamnă 1.91 lei litrul de petrol.

Dacă mă duc la pompa de benzină, alimentez cu Euro 95 la prețul de 5.6 lei

Ca să înțelegem mai bine cât de fraieri suntem cu toții, la nivel planetar, … arabii scot din pământ petrolul și-l vând la bursă cu 1.91 lei litrul, iar companiile cumpără petrol de la bursă, îl trec prin rafinarii și ni-l vând nouă la pompă cu aproape de 3 ori mai mult.

La fel se întâmplă în Europa și la noi cu laptele. Țăranul se chinuie în 2019 să vândă lapte de la țâța vacii cu 1.37 lei litrul, iar firmele producătoare de lactate ne vând lapte pasteurizat (procesat) cu 6-7 lei litru.

Mai bine plătesc 10 lei pe lapte vegetal pentru că este mai nutritiv decât laptele lor diluat industrial.

Avem o țară plină de izvoare cu ape dulci “potabile” recunoscute în întreaga lume pentru calitate și efecte terapeutice.

Încă din copilărie am fost obișnuit să beau apă, din palme, din orice izvor cu apă limpede și rece. Acum mă duc să cumpăr apă de băut îmbuteliată la pet cu prețul de 1.5 lei pe litru. Ce să înțeleg din asta ? Pe un litru de petrol dau 1.91 lei că este scos din pământ cu tot felul de utilaje și tehnologii iar pe apa care izvoraste din pământ dau 1.5 lei pe litru.

Regiile de apă care furnizează apă pentru gospodări furnizează apă potabilă, poți s-o bei ca nu mori. Prețul pentru un metru cub de apă pentru gospodărie este de 4 lei. Da, ați auzit bine, 4 lei pentru 1000 de litri (0.004 lei pe litru) de apă potabilă, numai că nu este rece ca cea de la magazin și nu are etichetă de marcă înregistrată.

Primăvara și vara lui 2019 au adus peste România cantități însemnate de precipitații. Apă frate, apă dulce de baut care cade “moca” din cer. Hai să zicem că o mai filtrează pânza freatică și iese și mai bună.

Știri pe toate canalele media, ce potop în țară, ce jale, inundații și alte băltoace

Cea mai mare bogăție a planetei fără de care nu ar exista viața le-a luat casa, masa și purcelu.

Eu zic că ăsta nu-i dezastru, asta este o mare prostie a neamului românesc. Pai să mergem la arabi să le zicem că ce ei visează să aibă, la noi este din belșug, gratis chiar. În loc să gândim un sistem de colectare a apei în surplus și s-o dam la schimb pe petrol, ne plângem de dezastru.

Nu fraților, ăsta nu este dezastru, când îți ia apa casa de lut și mașina Audi, BMW, Mercedes, este prostie. Ți-o ia într-un an și-ți faci altă casă, vine al doilea an și-ți ia casa iar, la fel și în al treilea an.

Păi bă prostule, nu-ți trebuie inginer, fă-ți mă casa aia de chirpici fără beci, dă-le dracului de murături. Urci casa pe fundație înaltă că în al patrulea an când vin apele tu să stai pe prag cu picioarele în apă fără să-ți ia casa.

Acum ești deștept și mândru de tine că te-a dus capu’ fără sa te rogi cu capu-n poala popii să nu mai vină ploaia că-ți ia casa.

Iar apa aia care a curs la vale este bogăție, te uiți la ea și știi ca din banii pe care tu-i cotizezi la stat, ăștia cauta niște ingineri pricepuți și fac un sistem de colectare a apei pentru utilizarea acesteia în scopuri profitabile financiar pentru interesul național.

Facem pariu ca dacă mă duc la un șeic și-i zic, dă-mi te rog un baril de petrol iar eu îți dau la schimb de 3 ori acceași cantitate de apă potabilă, vom bate palma cu succes.

Dacă nu credeți ca se poate întâmpla asta provocați-mă în secțiunea de comentarii de mai jos.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.