Sănătate Sport

martie 19, 2018 la 6:59 pm

Creatina monohidrat, supliment alimentar pentru sportivi și persoane active

Creatina monohidrat, supliment alimentar pentru sportivi și persoane active

Probabil că vă întrebați ce este creatina, cu ce te poate ajuta, dacă există sau nu riscuri pentru sănătate și cum se administrează !?

Creatina este un compus natural alcătuit din doi aminoacizi, glucină și arginină, care furnizează energie tuturor celulelor din corp, în special celor musculare.

Creatina nu este un steroid. Creatina este creată în mod natural în ficat și rinichi, și depozitată în mușchi și creier. O mare parte din creatina stocată în mușchi provine din alimentație, predominant din carnea roșie. Foarte puțină creatină se găsește în alte alimente și aproape deloc în fructe și legume.

Creatina este energie pentru mușchi

La nivel celular, prin procese chimice, mitocondriile transformă alimentele pe care le consumăm în energie numită ATP (adenozintrifosfat). Creatina are rol de a regenera sursa de energie de care celula are nevoie pentru a funcționa.

Creatina a ajuns unul dintre cele mai folosite suplimente nutritive din lume. Atleții, cât și bărbații și femeile de toate vârstele folosesc creatina pentru a menține masa musculară și puterea.

Un consum moderat de creatină, însoțit de exerciții fizice normale, sporește puterea musculară și recuperarea energetică.

Depozitele de creatină din corp, sunt epuizate rapid în timpul exercițiilor fizice. Suplimentarea organismului cu creatină, mărește rezervele la nivel muscular, oferind mai multă energie și sporind capacitatea de efort fizic, putere și recuperare.

Creatina în combinație cu exerciții fizice de anduranță mărește densitatea oaselor. Iar în combinație cu 30 grame de proteine, creatina mărește puterea adulților cu vârste de peste 70 de ani, chiar dacă nu fac exerciții fizice.

Creatina este utilizată în unele cazuri medicale pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, pentru a îmbunătății funcțiile de pompare ale inimii.

Nu întâmplător, creatina este depozitată în organism și la nivelul creierului. Neuronii sunt celule nervoase care necesită cantități mari de energie. Astfel, creatina joacă un rol important în sistemul nervos central.

Carențe ale creatinei pot dezvolta boli neuronale ireversibile

Ești lipsit de energie, nu te poți concentra, ești deprimat, epuizat psihic ? Nu încerca cu lecitină. Îți lipsește creatina și activitatea fizică recreativă. Cu ajutorul creatinei ții la distanță boli precum Parkinson, Alzheimer, scleroze motorii, îmbunătățește memoria și încetinește îmbătrânirea.

Sarcopenia este un proces prin care masa musculară a corpului pierde din putere începând cu vârsta de 35 de ani. Persoanele cu un stil de viață sedentar se vor expune mai rapid acestui proces ireversibil.

După vârsta de 50-60 ani, puterea musculară scade cu 1-3% în fiecare an. Scăderea masei musculare nu afectează doar performanțele sportive. Odată cu îmbătrânirea, scăderea masei musculare va afecta activitatea de zi cu zi pentru simple activități de deplasare a individului.

Prin suplimentarea cu creatină și exerciții fizice, îți vei putea menține puterea musculară bucurându-te de o viață lungă și activă.

Creatina nu are efecte negative

O cantitate prea mare de creatină poate duce uneori la deranj stomacal. Însă cu un consum mare de apă, aceasta se poate elimina prin urină.

Persoanele cu regim alimentar special sau tratament specific ar trebui să ceară o îndrumare medicală înainte de a consuma creatină.

Creatina nu produce corpului dezhidratare. Totuși, nu uitați să vă hidratați corespunzător atunci când efectuați exerciții intense. Creatina accelerează regenerarea organismului cu energie, procese chimice care ridică temperatura corpului, consumă calorii și elimină apă prin transpirație.

Mod de administrare

Creatina devine eficientă atunci când administrăm zilnic între 3-10 grame, în funcție și de greutatea fiecărui individ în parte.

Absorbția creatinei este îmbunătățită atunci când este ingerată cu carbohidranți sau băuturi smoothie.

În doar câteva săptămâmi de exerciții și suplimentare cu creatină, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.