Umor

martie 7, 2016 la 8:29 pm

Cum să te îmbogățești peste noapte

Cum să te îmbogățești peste noapte

Balzac își bătea veșnic capul cu întreprinderi care presupunea că l-ar îmbogăți peste noapte.

Într-o zi a întâlnit pe amicul sau, pictorul Monnier și a început să-i povestească:

– În sfârșit, Evrika!

Am găsit un mijloc eficace de îmbogățire. Încep o afacere serioasă, și încă ce serioasă! O să vând floricele de porumb! Nu râde.

Am fost recent prin Austria și-am văzut acolo ce afacere minunată poate fi asta. Vreau să întroduc și la Paris obiceiul acesta. Sunt sigur că publicul parizian se va îmbulzi când va vedea firma “Honore de Balzac, scriitor de romane și vânzător de floricele“.

Ce câștig mă așteaptă! Ia să fac un calcul: dacă la fiecare franc îți rămâne șaptezeci de centi, câștig atunci la o sută de franci șaptezeci de franci, la o sută de mii de franci șaptezeci de mii, la o sută de milioane, șaptezeci de milioane …

– Maestre, l-a întrerupt Monnier plin de admirație, aceastai o descoperire senzațională. Te rog ia-mă și pe mine ca asociat.

– Cu placere.

– N-aș pretinde mult. Mă mulțumesc doar cu 10.000 de franci pe an.

– De acord. Dacă stau să gândesc și numele tău va da afacerii o oarecare greutate. Lumea se va îmbulzi mai tare. De altfel, până acum nu am primit alte oferte, deci te primesc.

– Deci, stimate maestre, pardon, stimate patron, nu crezi c-ar fi bine să-mi dai un avans de 100 de franci în contul viitorului salariu?

– Cu placere, de ce nu? Dar mai întâi găsește-mi un om de afaceri ca să-mi dea pentru tot planul meu 200 de franci. Din aceia, 100 de franci sunt ai dumitale!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.