Gastronomie Social

septembrie 27, 2016 la 9:55 pm

Cum se prepară cafeaua la ibric !?

Cum se prepară cafeaua la ibric !?

Nu inventăm noi roata acum, și nici nu putem spune că un consumator de cafea deabia acum învață să facă o cafea citind aceste rânduri.

Îți pierzi din îndemânare dacă te obișnuiești cu sortimente de cafea oferite la fisă de tonomatele ambulante. Cafeaua nu trebuie consumată ca pe un hamburger în colț de stradă.

Prepararea și consumul unei cafele generează un ritual, un tabiet, conferă consumatorului eleganță și rafinament, iar aroma ei puternică și unică este sexy cu efecte afrodisiace. Consumul cafelei cere un timp al ei, calm și relaxare, este o stare de spirit.

Un cafengiu îți va sugera să cumperi o cafea premium preparată tradițional, la ibric din alamă. Pare că cea mai bună cafea este cea făcută de tine, și parcă niciodată nu iese la fel, dar este a naibii de bună.

Părerile vor fi tot timpul împărțite, despre cum se prepară cafeaua și care este cea mai bună, cea preparată clasic de sute de ani sau cea filtrată cu diferite concentații de cofeină în tot felul de mașinării îndustriale.

Dacă nu servești o cafea la fisă prin diferitele cotloane ale urbanismului, și te-ai așezat la masă pentru o cafea de calitate, înainte s-o cumperi pe cea mai scumpă, întreabă chelnerul dacă se poate să ți se prepare cafeaua cerută la ibric. Te vei distra.

De ce nu se prepară cafeaua la ibric în localuri? Comercializarea și prepararea cafelei a devenit o industrie a cărei țintă este profitul.

Cum se prepară cafeaua la ibric !?

Alegem să consumăm o marcă de cafea cu renume la scară mondială și credem că este cea bună. Plătești 10 lei pentru o ceșcuță la terasă, 15 lei pe o cafea măcinată la 500g.

Se schimbă total situația atunci când alegi să te răsfeți cu o cafea de calitate superioară care costă 100 lei doar 100g. Bun, poate ridicăm standardele prea sus, și la 25 lei/100 g este un preț care poate face diferența de calitate comparativ cu sortimentele de duzină.

Și dacă tot sunt cu gândul la cafea, mi s-a făcut poftă și nu am băut de două zile. Promabil mi-am înscenat totul, pentru câteva rânduri scrise despre cafea și drogul psihoactiv care-l conține, cofeina.

Cea mai bună cafea este cea făcută de tine

Există tot felul de rețete pentru prepararea cafelei, diferite etape și gramaje, eu am s-o cântăresc emoțional.

Pentru a prepara o cafea ai nevoie de un ibric, apă, zahăr, cafea, o ceașcă și 5-10 minute pentru a fi gata.

Se măsoară cu ceașca cantitatea de apă ce trebuie adăugată în ibric. Pentru o singură cafea, o ceașcă și jumătate de apă se adaugă în ibric și se pune pe foc.

Se adaugă o lingură de zahăr, de preferat brun, pentru o singură ceașcă, două linguri pentru două cești, ș.a.m.d.; se învârte în apă până când se topește tot zahărul, în acest moment apa va fi ușor călduță; se adaugă câte două linguri de cafea pentru fiecare ceașcă preparată și se învârte pentru omogenizare.

Se lasă 2-3 minute până se adună la suprafață caimacul; se iau câte două linguri de caimac și se adaugă în fiecare ceașcă de servire; până să atingă punctul de fierbere, se adaugă o lingură de cafea presărată uniform ca o pudră deasupra apei și se lasă să fiarbă; în momentul în care va atinge punctul de fierbere, cafeaua va începe să urce în ibric, moment în care veți putea lua ibricul de pe foc și turna în ceașcă.

Dacă sunteți inspirat și adăugați biscuiți pentru cafea, câteva felii de cozonac sau gogoși … meniul este complet. Cu limită, prea multă cafea poate provoca tulburări ale ritmului cardiac dacă vă opriți după jumătate de cozonac și câteva cești de cafea.

Save

Save

2 Comentarii

  1. Pingback: Motive pentru a considera consumul de cafea benefic sau nociv - Blogoteca.eu

  2. Pingback: Trei milenii de umor - episodul 1 - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.