Civism Social

decembrie 1, 2016 la 11:06 pm

Cumpărăm produse românești sau doar ne prefacem că suntem naționaliști !?

Cumpărăm produse românești sau doar ne prefacem că suntem naționaliști !?

De 1 decembrie, ziua națională a României, mândria a înflorit în inimile românilor, și este cât se poate de frumos acest lucru, însă cât de adevărată este această trăire în adevăratul sens al cuvântului.

Este oare un mod involuntar al maselor creat în subconștient de a mima o realitate oarbă, de a trece cu vederea adevărata realitate a lucrurilor refuzând efortul intelectual de a corecta ceea ce ne devalorizează ca națiune.

Canalele mass-media și-au îndreptat atenția către acest eveniment important. Cum internetul este cel mai interactiv canal media, apar arbitrar tot felul de îndemnuri naționaliste … “cumpără produse românești, susține producătorii autohtoni“.

Motto-ul din imaginea de mai sus este sugestiv, dacă suntem cu adevărat mândri de națiunea noastră înseamnă că ar trebui să consumăm toate produsele și serviciile cu producție internă pentru a putea susține producția autohonă, automat contribuim la susținerea economiei naționale și inclusiv pe noi, generăm un fenomen social de uniune.

I-a întrebați-i voi pe nemți și pe japonezi, cum au reușit din cenușa războiului mondial ca popoare înfrante, fără nici un alt sprijin extern, ci doar cu spirit de uniune națională să ajungă acum să fie printre cele mai dezvoltate țări ale planetei.

Nu le-a trebuit 100 de ani, în 30 de ani au fost pe picioarele lor, la fel de bine ca și noi au știut însemnătatea proverbului “vorba multă sărăcia omului“, numai că ei au aplicat-o acolo unde trebuie și s-au întins la șuete după ce lucrul a fost bine făcut. La noi au trecut 26 de ani și stăm mai prost ca acum 50 de ani.

Japonia anilor ’70

Japonia anilor '70

Germania anilor ’70

Germania anilor '70

Vă mai aduceti aminte de Trabant, Germania RDG-stă care făcea parte din blocul țărilor comuniste la fel ca și noi, s-au dezvoltat pe filozofii economice precum Trabanul, o marcă simpol a Germaniei de Est.

Prea iubitul președinte ales, al lucrului bine făcut, care acum este huiduit de ziua națională, nu are nici măcar un nume românesc, “Klaus Werner Iohannis” … da ! voi cei care l-ați ales acum nu mai recunoașteți, vă este rușine cu el. Este ca și cum un arab ar ajunge președintele Rusiei sau al Statelor Unite ale Americii.

Suntem unici în istoria acestei țări, când poporul ajunge să-și aleagă un președinte care nu are origini românești, nu-l cheamă nici Gheorghe, nici Vasile, nici Tândală dar nici Păcală, se numește dezbinare națională.

Aveți impresia că o paradă militară nu are costuri ? Dar ce folos o paradă militară când alții chițăie de foame. Este ca și cum le-ai lua din gură mâncarea să alimentezi blindatele, și asta se întâmplă într-o societate bolnavă. Nu poți să-ți permiți acest lux când tu nu ai instrument sanitar în unitățile militare de prim-ajutor, ba chiar ține loc de propagandă politică astfel de excese lipsite de modestie.

Această paradă militară populistă i-a speriat și pe ruși, să nu strănute ăștia că rămânem naibii fără nici o unitate militară pe tot teritoriul țării. Bineînțeles că și-au făcut apariția și trupele speciale în autovehicule Audi, Mercedes și Volkswagen.

Credeți că dacă Statul Român s-ar fi dus la uzinele Dacia și ar fi zis, vrem 2000 de unități de autoturisme special concepute pentru unitățile militare nu ar fi fost un model de stimulare a propriei economii !

Or fi mașinile nemțesti mai bune și mai puternice decât modelele Dacia, dar pe ce drumuri își poate desfășura misiunea un echipaj de intervenție! Nu poți risca să nimerești o groapă de 30 cm adâncime cu 150 km/ora pe un drum de oraș … misiune anulătă.

Primăria Capitalei a reușit să finalizeze reabilitarea Arcului de Triumf. De ce au ales să facă această investiție aici ? Arcul de Triumf nu era într-un grad de degradare avansată, și nici nu era o prioritate de interes național, fără probleme ar fi rezistat încă 50 de ani.

Ce-i lipseste chelului? Tichie de mărgăritar. Reabilitarea Arcului de Triumf a costat aproximativ 6.5 milioane EURO, 75% din acești bani fiind proveniți din Fondurile Europene. Acum voi cetățeni ai acestei țări și ai acestei capitale dacă ați fi avut de ales, nu ați fi renunțat pentru o vreme la acest moft și ați fi preferat ca cei 6.5 milioane EURO să fie investiți în străzile orașului astfel încât în momentul în care doriți să vă deplasați cu mașina către Arcul de Triumf să fi-ți siguri că ajungeți în siguranță.

Treci prin aceste gropi să ajungi la Arcul de Triumf proaspăt renovat

Treci prin aceste gropi să ajungi la Arcul de Triumf proaspăt renovat

Aceste străzi sunt fabricate tot în România, nu le putem importa din afară, nu-i așa ? Păi dacă așa sprijinim producătorii autohtoni exact așa sunt și produsele.

Dacă vrei să fi mândru că ești român în fiecare zi din an nu doar pe 1 decembrie …

 • cumpără Dero, Nufăr nu Ariel
 • cumpără Arctic nu Gorenje
 • dacă ai bani de Mercedes nu o cumpăra pe cea mai scumpă că profitul se duce în Germania – și tare mândru va fi neamțul că acum aproape 100 de ani s-a apucat să producă mașini – cumpară-ți una mai ieftină și de a doua mașină i-ați și o Dacie
 • cumpără Farmec nu L’Oreal
 • dacă-ți place batonul Snickers cumpără și Kandia Dulce, Măgura, Boromir
 • în loc de Apple sau Samsung poți cumpăra Allview sau Evolio
 • dacă-ți plac artiștii români cumpără muzică, obiecte de artă, mergi la concerte și spectacole
 • avem cele mai bune vinuri din lume, nu cumpăra vin franțuzesc, italienesc, spaniol, etc
 • dacă-ți place să mergi în vacanță, și te lauzi pe la prieteni ce departe ai ajuns tu în lume, dar nu ai văzut o lebădă în Delta Dunării sau nu ai tras în piept aer curat de munte carpatin, nu ridica steagul tricolor
 • în țara ta prima limbă de circulație este cea maternă, nu te da deștept cu străinii că ști limba lor, în Franța nici nu-ți dau de mâncare daca nu ști franceză, te mai fac și țigan
 • nu te duce la Praktiker sau Hornbach, du-te la Dedeman
 • alimentează cu carburant de la Petrom
 • îți place înghețata … Betty Ice

Lista poate continua, dacă ești naționalist cu adevărat caută alternative autohtone și la anu’, pe 1 decembrie vei putea spune ca aparții acestei națiuni. Snobismul și naționalismul nu sunt cuvinte prietene.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.