Civism Social

septembrie 24, 2016 la 12:54 pm

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur transmit un mesaj puternic despre modul primitiv în care ne lăsăm copiii educați

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur transmit un mesaj puternic despre modul primitiv în care ne lăsăm copiii educați

Nu trebuie să te uiți la televizor sau să citești presa online să afli care sunt subiectele pe ordinea de zi care produc rumoare. Stai liniștit în banca ta și asculți păreri care mai de care mai trăsnite și mai amuzante.

O replică din I.L. Caragiale zice așa: “Un popor care nu merge înainte, stă pe loc, ba chiar dă înapoi.

Sună foarte ciudat cum oamenii, oamenii mari vorbesc despre educația copiiilor, serios? Dar de educația oamenilor mari cine se ocupă?

De parcă educația are vreo legătură cu o etapă a vieții, educația este modul tău de a te prezenta în societate pe tot parcursul vieții. Cunoașteți oameni care nu prea știu să folosească un telefon inteligent? Nu i-a educat școala? Nu, nu mai vor ei să se educe. Dați telefonul unui copil, nu va ști să citească ce scrie pe ecranul acela color, dar va ști să ajungă prin meniu la jocul preferat.

Copiii sunt educați de la mama natură, le este scris în ADN, vin deja educați, oamenii mari prin seturile lor de reguli pot deforma evoluția naturală de dezvoltare a copiiilor.

Sistemul românesc de învătământ este la pământ, funcționează mecanic, de parcă copiii ar fi niște roboți gata să asimileze uniform toate informațiile indiferent de aptitudinile individuale ale fiecărui copil în parte.

Fiecare om se naște în mod natural cu un dar, cu o calitate, cu însușiri fizice și intelectuale aparte față de ceilalți. Nu-i așa că fulgii de nea se aseamănă la prima vedere ?!, dar verificați la microscop, nici un fulg de nea nu va semăna cu altul de când este lumea și pământul, la fel și în cazul oamenilor.

Familia și sistemul de învătământ instituționalizat trebuie să descopere aceste calități și să-i dea șansa și posibilitatea individului să se dezvolte normal. Sistemul românesc de învătământ nu face acest lucru, mai degrabă îngroapă talente, vise, aspirații, idealuri, practic înfrânează dezvoltarea unei națiuni.

dana-nalbaru-si-dragos-bucur-transmit-un-mesaj-puternic-despre-modul-primitiv-in-care-ne-lasam-copiii-educati_ii

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, au înțeles că dacă conținuă cu acest sistem de învătământ învechit riscă să înăbușe aspirațiile și aptitudinile creative ale propriului copil. Și-au asumat un risc, pe care mulți părinți nu și-l permit și asta este trist.

Sunt mulți părinți care ar face la fel, dar nu-și permit financiar. Locul de muncă, ratele pentru o viață mai bună, nu le dau posibilitatea să-și aloce mai mult timp și pentru educația copilului. Ce-ai făcut azi mami la școală? Ți-ai făcut temele? Ce notă ai luat la matematică? …etc, etc. Și mâine o iei de la capăt.

Educația copiiilor începe cam târziu, 6 ani, pentru cât de inteligenți sunt ei la acea vârstă, dar începe în forță imediat ce i-am pus în bancă. Copilul de 6 ani începe cu un orar de 4 ore pe zi timp de 4 ani. Adică un copil de 6 ani este pus să depună un efort intelectual de 80 de ore pe lună, echivalentul unui om matur angajat cu jumătate de normă.

În clasa I-a a anului 2016 am văzut materie în orar, Religie. Ăștia sunt întregi la minte? Ce-i predă copilului la 6 ani din religie ! “Facerea” sau citate din “Psalmi” !

Cel mai bun exemplu de cum suntem îndoctrinați și spălati pe creier încă de mici. Copilul nu se naște cu vreo apartenență religioasă aleasă de el, îi pune parintele pecetea. Religia pentru el nu există, este o invenție a oamenilor mari, de separare pe etnii și grupuri sociale printr-un set de reguli, chipurile “religioase”.

Istoria arată foarte clar că religiile sunt la bază mici secte, cu diferite ideologii care în timp prin racolarea de adepți au ajuns să manevreze și să manipuleze grupuri mari de oameni și de teritorii. Vi se pare întâmplător că țările care venerează creștinismul ortodox sunt țări din vechiul bloc comunist. Nu vi se pare că Bulgaria, Grecia, România, Ucraina, Rusia, Belarus și alte state învecinate respectă aceleași doctrine ideologice atât pe linie politică cât și pe linie religioasă. Câți demnitari români nu invocă dumnezeirea prin instituțiile publice, dar nici o scânteie de divinitate să ne ajute și pe noi.

dana-nalbaru-si-dragos-bucur-transmit-un-mesaj-puternic-despre-modul-primitiv-in-care-ne-lasam-copiii-educati_iii

Vă întreb, în ce țară cu acordul demnitarilor se construiește ditamai catedrala neamului rupt în fund și mort de foame !? Nu-i așa că politicul și religia merg mână în mână în această țară ? Educație, școli și universități vă trebuie vouă !? la liturghie cu voi, să ne dați niște daruri monetare neimpozabile. Mulți dintre voi o să aflați că revoluția din ’89 a fost un pamflet ieftin orchestrat de același sistem.

Eram în clasa întâi, atunci când ți se atribuie o dirigintă și ne recunoaștem ca o clasă de studioși. Clasa avea 3 rânduri de bănci a câte două locuri, eu eram așezat în prima bancă de la perete. Diriginta pune o întrebare a sistemului, .. ce religie ești ? M-am panicat, ce răspund ? Norocul meu a fost că sensul de a răspunde la întrebare a fost ales de la rândul dinspre geam. Încep colegii să răspundă: ortodox, ortodox, ortodox … . Ce bine, raspund și eu la fel. Când începe rândul din mijloc, un coleg răspunde: catolic. Panică din nou, deja au apărut în mintea mea de 6 ani 3 cuvinte noi, religie, ortodoxism și catolicism. Cuvinte pe care le-aș fi dat oricând uitării pe o plimbare cu bicicleta, un trozbal cu copiii sau ronțăitul unui măr. Știam ceva matematică, știam să număr de la gradiniță, un singur catolic și restul ortodocși. Ce credeți că am răspuns? Exact, așa a mai primit biserica ortodoxă un enoriaș. Ghinionul lor, acum scriu despre ei și inepțiile lor educaționale.

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur fac o nouă revoluție, și nu este una înscenată.

Aveți idee câte licee și universități din această țară scot pe bandă absolvenți deja șomeri? Eu am fost unul dintre ei. Am termint liceul, nu aveam unde să lucrez, am depus actele pentru șomaj. Am terminat facultatea, nu aveam unde să lucrez, am depus actele pentru șomaj. Mai departe, mi-am suflecat mânecile și m-am apucat de treabă pe barba mea, bani să iasă.

Poți să te alegi cu ceva din școala românească … ai învățat să scrii, să citești, să aduni, să scazi, să înmulțești, să împarți, să te ferești de persoane dubioase și periculoase, ai învățat să copiezi, să ști când să dai darul la profesor și cui, să afli că ai o țară frumoasă și bogată în resurse din care profită hoții și străinii, că țara ta ar fi trebuit să se numească Dacia, și că de la Decebal încoace suntem o rușine de națiune, conduși, trădați și robiți de oameni din propriul nostru popor, și dacă ai noroc s-ar putea să te alegi cu prieteni pe viață.

O altfel de familie

dana-nalbaru-si-dragos-bucur-transmit-un-mesaj-puternic-despre-modul-primitiv-in-care-ne-lasam-copiii-educati_i

Să nu credeți că învățământul particular este diferit, este reglementat tot de statul român, doar că acolo dai un ban pentru o clădire decentă, paznic la poartă, material didactic adecvat și nici nu-ți vine copilul bătut acasă. De ce spun asta ..! Am trăit-o pe viu în acest sistem de învătământ.

De la 10 ani până la 14 ani orarul copilului crește cu încă două ore. Devenim eminenți, 120 ore de efort intelectual, fără bonuri de masă și cu o alocație de 84 de lei pe lună, iar pentru un deținut (pușcăriaș) statul cheltuie lunar 2.300 lei dintre care 700 lei pe mâncare. Bravo!

Din clasa a V-a până în a VIII-a stai cu burta pe carte frate, matematică, fizică, chimie, istorie, geografie, biologie, limbi străine. Ce bucurie, toate materiile îmi placeau la nebunie. Mai ales atunci când profesoara de matematică cerea ora de sport și cupla două ore de mate că nu-i ajungea timpul să predea materia. Dar niciodată n-am văzut-o să intre la fix în clasă, din 50 de minute o vedeai în clasă 30 de minute.

Cult al violenței din bătaia la palmă

Și nu era o profesoară foarte agreabilă, chiar avea apucături violente. Știți bătaia la palmă !? A creat un cult din această pedeapsă. În clasa a VI-a a venit la ședința cu părinții să se plângă de neastâmpărarea copiiilor la orele ei. A cerut aprobarea părinților să nu aibă rețineri pentru a ne pedepsi la palmă. Altă filozofie expirată într-o educație primitivă, “bătaia este ruptă din rai”.

Această profesoară a vrut să-mi dea o lecție. Eram două clase cuplate într-una singură pentru două ore de matematică, fără pauza de riguare. De la ora 17.10 la 19.00, trebuia să scriem ce scria ea pe tablă, să mai și întelegem fără să ne explice. După mai bine de o oră de scris, mă cer la baie că faceam pe mine. Nu m-a lăsat. Am renunțat să mai scriu. Mă uit în jur și văd cum și alți colegi erau sătui de tocit penițe, dar erau cuminți pentru că parinții au permis acestei profesoare să ne bată la palme. Nu știu ce am făcut că s-a întors de la tablă direct spre mine, să-mi verifice caietul. După o urechere de încălzire, se duce la catedră mulțumită că are o victimă, și nu vine cu o linie, vine cu o baghetă ca de dirijor groasă cât un deget, lungă de vreo 40 de cm, neagră și lăcuită.

Bătaia ruptă din rai ?

Se întâmpla în ’92, în București, școală centrală, aveam 12 ani. Mă ridică în picioare să-mi dea la palme, câte 10 lovituri pentru fiecare palmă. Se uita la mine după fiecare lovitură și era mulțumită, mă uitam în sus la ea și nu-mi venea să cred ce satisfacție avea. Când lovea ți se indoiau palmele, știa să lovească, exact pe lățimea oaselor din palmă. După câteva lovituri îmi amorțiseră mâinile, țipă la mine să nu mai îndoi palmele. În momentul acela m-am enervat, am ținut palmele perfect drepte și am lăsat-o să dea uitându-mă în ochii ei. Nu am schițat nici o emoție, nici o durere. După 8 serii de lovituri a renunțat să mai lovească, a plecat de lângă banca mea în liniște și așa a predat până la finalul orei. Am fost singurul din clasă care nu a mai luat bătaie la orele ei.

Mă întreb, oare, Albert Einstein care este recunoscut ca un mare teoritician al principiilor logice, și care, din păcate descoperirile lui au fost folosite de către sistemul academic american în industria militară pentru crearea bombei atomice, nu ar fi preferat să renunțe la descoperirile lui și ar fi fost mai fericit dacă ar fi driblat pe marile stadioane ale lumii ca Lionel Messi ?!

Sistemul de învațământ nu caută talente, le distruge

Elevii români ajung premiați la olimpiade școlare internaționale, dar să nu credeți că datorită sistemului de învățământ care descoperă talente. Nu, este o greșeală se credeți asta. Ci pentru că acei copii au o înclinație către un anumit domeniu de studiu, la fel se pot găsi talente și în sport, arte, muzică, etc.

Toți cei care veți citi aceste rânduri, care ați terminat liceul, și ați făcut matematică din clasa a 2-a până-n a 12-a, am o întrebare: din cei 10 ani de matematică de câte ori ați folosit o extragere de radical în viața de zi cu zi? Așa veți înțelege cât de greșit este gândit sistemul de învătâmânt. Școala nu te învață să faci bani, că de aceea te duci la școală, te învață să lucrezi pentru altu.

Vă recomand cartea “Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki.

Să nu credeți că aceste probleme se regăsesc doar în învătământul românesc, peste tot în lume sistemul educațional are probleme în a ține pasul cu ceea ce doresc copiii și adolescenții de la viață.

Logan LaPlante este un copil de 13 ani din USA care dă o lecție serioasă sistemului educațional. Parinții lui au decis să-l retragă din învătământul instituționalizat tot la 9 ani, la fel cum a procedat Dana Nălbaru și Dragoș Bucur cu fiica lor.

Când ești copil și te duci la școală, toată lumea te întreabă “ce vrei să te faci când vei fi mare?” Logan LaPlate, are dreptate, cand voi fi mare și eu vreau să fiu fericit. Sunt deja mare și nu am renunțat niciodată să cred și să sper într-o viață plină de emoții pozitive, care la rândul lor aduc creativitate, prosperitate, viață lungă și fericire. Viața este o emoție, altfel nu am fi existat.

Videoclip despre ce vrea un copil să ajungă când va fi mare

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.