Sănătate Sport

octombrie 13, 2016 la 8:59 pm

De ce este bine să practici baschet în mod regulat !?

De ce este bine să practici baschet în mod regulat !?

Probabil că vă întrebați care ar fi sportul ideal pentru activități recreative și pentru a vă menține în formă condiția fizică. Baschetul este un sport complet, poate fi practicat la orice vârstă, indiferent dacă ai jucat vreodată sau nu.

Baschetul a fost inventat de către profesorul de educație fizică și sport de origine canadiană James Naismith. Totul a pornit de la imposibilitatea de a practica activități recreative la orele de sport pe timpul iernii. În 1891 a reușit să pună bazele primelor reguli ale jocului, un coș de lemn agățat la înălțime și o minge.

James Naismith a pus bazele jocului de baschet

James Naismith a pus bazele jocului de baschet

Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi de echipă. Se deosebește de alte sporturi prin talia înaltă și abilitățile fizice ale jucătorilor, prin eleganță, finețe și precizia execuțiilor tehnico-tactice, toate acestea antrenate într-o luptă sportivă ce implică spirit de echipă, rezistență și inteligență.

Dacă fotbalul este sportul rege, iar tenisul este sportul alb, atunci baschetul rămâne sportul de suflet pentru oricine intră în contact cu această activitate sportivă.

Fie că ai ieșit să arunci la coș de unul singur, la o joacă cu prietenii sau joci organizat în competiții sportive, baschetul este o modalitate foarte bună de a te menține în formă.

Motive pentru care se merită să practici baschetul cu regularitate.

 • Arzi calorii – baschetul te obligă să alergi, să sari, să execuți mișcări rapide în diferite direcții, generând o cantitate mare de exerciții aerobice. Pentru o oră de activitate sportivă un individ poate consuma între 600 și 900 de calorii.
 • Inimă sănătoasă – baschetul te ajută să dobândești rezistenșă cardiovasculară, practicând cu regularitate îți păstrezi inima sănătoasă reducând riscul accidentelor vasculare.
 • Mușchi – baschetul oferă un antrenament complet pentru tot corpul, alergatul și săritul dezvoltă picioarele, manevrarea mingiei și contactul fizic cu adversarul întărește trunchiul și brațele.
 • Oase tari – săritul este o metodă grozavă pentru dezvoltarea și întărirea sistemului osos. Săriturile vă ajută să vă mențineți densitatea oaselor pe toată perioada vieții.
 • Coordonare spațială – îmbunătățește modul de orientare al corpului în timp și spațiu. V-ați întrebat vreodată de ce pisicile cad întotdeauna în picioare ? Baschetul îmbunătățește echilibrul.
 • Abilități motrice și coordonare – aruncatul la coș și driblingul antrenează coordonarea dintre mâini și ochi. Recuperarea mingiilor ratate este o altă abilitate ce necesită o coordonare precisă a corpului.
 • Disciplină și concentrare – ca orice alt sport, baschetul are reguli de joc, încălcându-le primești penalizări pentru tine dar și pentru echipa ta. Respectând regulile jocului devi mai competitiv și mai concentrat pentru a realiza obiective.
 • Dezvoltare mentală – cercetătorii au descoperit că jucătorii de baschet trebuie să dezvolte o mare atenție pentru a procesa rapid și precis ce se întâmplă pe terenul de joc pentru a lua decizii eficiente. Acest lucru vă poate ajută să luați decizii rapide la locul de muncă sau în alte situații din viața reală.
 • Reduce stresul și întărește sistemul imunitar – este demonstrat științific că exercițiile fizice elimină stresul fortificând sistemul imunitar, mărește capacitatea de energie și concentrare.
 • Sporește încrederea – baschetul poate spori încrederea oricui, realizând aruncări bune și făcând parte dintr-o echipă bună poate îmbunătății încrederea de sine și te ajută să dobândești și mai multă încredere.
 • Un sport accesibil – baschetul este un sport accesibil nefiind necesare accesorii suplimentare pentru al practica. Ai nevoie de o minge, o pereche de ghete, maieu, short, câțiva prieteni și un panou. Pe timpul iernii ne mutăm în sală.

Acum nu trebuie decât să vă mișcați fundul din fața calculatoarelor sau de la televizoarelor pentru o oră-două de distracție și veselie ca-n copilărie.

Scoala de baschet ACS Playball Bucuresti

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.