Gadget Muzică

mai 15, 2016 la 8:52 pm

De la Radio Ric 3 la player portabil FiiO X1 High Resolution Lossless

De la Radio Ric 3 la player portabil FiiO X1 High Resolution Lossless

Nu este întâmplător că am asociat Radio Ric 3 cu player-ul portabil FiiO X1, chiar dacă între aceste două modele este o distanță de peste 30 de ani.

Din primele clipe de când am pus mâna pe player-ul FiiO X1, am simțit aceleași emoții plăcute de a asculta muzică la un echipament portabil precum vechiul Radio Ric 3 de producție românească.

Destinul a făcut ca cei 8 ani de școala generală să-i parcurg la Școala Gimnazială Elena Văcărescu Nr. 186 din București.

Fiind o școală centrală m-am simțit în toți acești ani ca într-un campus universitar, lângă școală se afla Liceul German Goethe, Universitatea ASE și căminele de studenți, fostul Hotel Dorobanți, librăria de la Coloane din Piața Romană și părculețul din spatele acestui bloc, Teatrul Țăndărică, Teatrul Nottara, Cinema Patria, Parcul Grădina Icoanei, magazinele de pe Blvd. Magheru și în mod special magazinul Electronica, care se afla la 50 metri de cinematograful Studio.

Chiar dacă aveam 7-8 ani, plecam spre casă neînsoțit și cu cheia de gât. Uneori mă abăteam de la traseul obișnuit, și colindam prin magazinele de pe Blvd. Magheru.

Mereu mă opream la magazinul Electronica să mă uit gură cască la televizoare, magnetofoane, radio-uri, pickup-uri și tot felul de aparate audio-video ale vremii. Am dat cu ochii de un aparat mic, portabil cu o singură cască care prelua semnal radio. Am fost atât de motivat să-mi iau și eu unul încat banii de buzunar pentru cico sau cofetărie îi puneam deoparte.

Radio Ric 3 produs de Electronica de prin anul 1985, avea doar 3 butoane, pentru volum, frecvență, căutare canal radio și un jack audio de 3.5 mm pentru cablul de cască.

Electronica Radio Ric 3

De-la-Radio-Ric-3-la-player-portabil-FiiO-X1-High-Resolution-Lossless_iiiiiiiiiiii

Aparatul era de fapt o rablă de la bun început, dar pentru acele vremuri să ai în buzunar un astfel de gadget la care să asculți Radio România Actualități era o experiență unică. Îmi aduc aminte cum mă plimbam pe Blvd. Magheru în zig zag sau staționam în unele locuri pentru a prinde semnal radio de calitate fără a mai avea fâșâituri în cască.

După anii ’90 și până la apariția smartphone-urilor din zilele noastre, modelele de playere portabile Sony Walkman au revoluționat modul în care am ascultat muzică. Îmi amintesc cum la player-ul Walkman cu bandă magnetică, pentru salvarea bateriei, derulam caseta cu un creion până la melodia preferată, și dădeam play din nou.

Derulare manuală casetă audio cu bandă magnetică

De-la-Radio-Ric-3-la-player-portabil-FiiO-X1-High-Resolution-Lossless_iiiiiiiiiiiii

Apariția memoriilor de stocare a permis industriei orientate către echipamentele portabile să producă o gamă variată de dispozitive care să redea conținut digital audio și video de înaltă calitate.

În această categorie se încadrează smartphone-urile și tabletele, care au performanțe hardware personalizate pentru o multitudine de sarcini software. Acestea însă nu pot înlocui un dispozitiv realizat special pentru funcționalități dedicate.

Dimensiuniele din ce în ce mai mari și autonomia bateriei reduc șansele unui smartphone să devină un dispozițiv all-in-one performant. Dacă ești o persoană care vorbește în medie 2 ore pe zi la telefon, are 3G-ul și GPS-ul activ pentru navigare Google Maps, web și mail-uri, chat, player audio, youtube, etc, … vei fi nevoit să cauți în permanență o sursă de alimentare pentru telefon.

Un player Sony MP3 cu limită de stocare internă de 4GB, de la care nu poți emite multe pretenții tehnice, costă undeva la 280 lei. După o analiză a dispozitivelor portabile dedicate pentru muzică, am decis să merg în direcția gadget-urilor profesionale dacă vreau o experiență audio de calitate.

Cu 560 lei am achiziționat un player FiiO X1 Portable High Resolution Lossless. Un player audio care seamănă foarte mult cu un iPod Classic de la Apple însă mult mai ieftin și cu specificații hardware asemănătoare.

Galerie foto pachet FiiO X1

FiiO X1 este un player portabil special conceput pentru a reda conținut audio de înaltă calitate. Acest lucru este posibil datorită chip-ului dedicat Texas Intruments PCM5241 care surclasează DAC-urile prezente pe smartphone-uri, și a amplificatorului Intersil ISL28291. Datorită acestor performanțe hardware, FiiO X1 poate reda fișiere audio în format digital fără pierderi de calitate precum APE, FLAC, WAV, WMA, ALAC, la o calitate de până la 192 kHz / 24 bits.

Am copiat câteva fisiere .flac pe memoria telefonului Samsung S4 pentru comparație de playback audio, consumul bateriei s-a mărit deoarece procesorul rula 100%, iar când am accesat serviciul Google Maps sunetul s-a întrerupt pentru câteva milisecunde.

În cutie, aparatul vine însoțit de un cablu pentru alimentare tip Micro USB, două folii pentru protecție ecran, o husă siliconică pentru protecție dispozitiv și trei skin-uri pentru personalizarea carcasei pe care nu vă recomand să le lipiți.

La prima experiență tactilă aparatul pare a avea o carcasă din aluminiu, însă este dintr-un plastic de calitate care imită destul de bine metalul, probabil șasiul interior este realizat din metal.

Galerie foto player portabil FiiO X1

FiiO X1 nu are memorie internă de stocare, dar are un slot poziționat lateral ce permite inserarea rapidă a cardului MicroSD cu capacitate maximă de 128 GB. Acesta poate fi achiziționat separat.

Înzestrațivă cu răbdare atunci când doriți să umpleți cu muzică un card cu capacitate mai mare de 32 GB, deoarece va dura foarte mult procesul de transferare al fisierelor, chiar dacă aveți un card de clasa 10. Fișierele audio cu compresie, MP3, AAC, OGG, se vor copia mai rapid decât fisierele audio fără compresie, APE, FLAC, WAV, WMA, ALAC.

Softul proprietar cu care vine instalat FiiO X1 respectă principiile de funcționare pentru un player audio, rotița centrală care oferă un feedback tactil foarte plăcut la rotire te ajută să navighezi ușor prin meniuri, foldere și fișiere.

Autonomia bateriei de 1700 mAh variază între 8 și 10 ore, depinde în mare parte de nivelul volumului și cât de mult mențineți aprins ecranul TFT de 320×240 px.

Dacă avem player profesional pentru redare audio, la fel trebuie să procedăm și pentru setul de căști. Recomand să vă orientați către căștile over-ear cu jack de 3.5 mm, este important sâ efectuați o vizita de informare la un showroom audio, pentru a face o comparație de calitate a sunetului de la o cască la alta.

Prezentare video player portabil FiiO X1

Save

Un comentariu

  1. Pingback: Căști stereo over-ear Sennheiser HD 451 - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.