Tehnologie

februarie 22, 2019 la 1:54 am

Diferența dintre bit (b) și byte (B) pentru lațimea de bandă a internetului

Diferența dintre bit (b) și byte (B) pentru lațimea de bandă a internetului

De multe ori ne întrebăm dacă lațimea de bandă a internetului pe care îl avem este suficient pentru activitațile profesionale de la birou sau pentru activitățile multimedia de acasă.

Este normal să-ți dorești o lațime de bandă cât mai mare pentru traficul online.

Este greșit că utilizatorii internetului prin cablu sau mobil, se raportează la ultimile oferte tehnologice ale furnizorilor de internet. Tot timpul, aceștia vor oferi cele mai atrăgătoare pachete cu lațimi de bandă din ce în ce mai mari.

Atât persoanele juridice cât și persoanele fizice aplică pentru abonamente noi la un preț atractiv. Problema apare în momentul în care prin intermediul unui serviciu specializat află că pentru a beneficia maxim de lățimea de bandă oferită de către furnizorul de internet trebuie să-și actualizeze și linia de echipamente hardware (router, switch, placă de rețea, calculator, HDD, etc)

Pentru a lămuri lucrurile am pregătit câteva explicații simple despre unitățile de măsură utilizate în domeniul tehnologiei de stocare date și comunicații digitale. Bit-ul este cea mai mică unitate de măsură din industria tehnologică.

Un Byte (octet) = 8 biți.

Aceste două unități de măsură, bit-ul și byte-ul, sunt adesea confundate atunci când sunt scrise prescurtat. Pentru a elimina această confuzie bit-ul va fi întotdeauna notat cu b (mic) iar Byte-ul cu B (mare).

Vom lua ca unitate de măsură pentru stocare Byte-ul.

  • 1 kilobyte (kB) = 1024 bits
  • 1 megabyte (MB) = 1024 kilobytes (kB)
  • 1 gigabyte (GB) = 1024 megabytes (MB)
  • 1 terrabyte (TB) = 1024 gigabytes (GB)

Pentru conexiuni la internet bit-ul va fi unitatea de măsură standard: b, Kb, Mb, Gb. De regulă, viteza de internet va fi exprimată în Mb pe secundă (Mb/s sau Mbps).

Dacă furnizorul de internet vă oferă în pachet o lățime de bandă maximă de 100 Mbps, iar placa dvs. de rețea are rata de transfer de 100 Mbps, atunci viteza de transfer în bytes va fi de 12.5 MBps.

Ex.: 100 Mbps : 8 bytes = 12.5 MBps

Placa de rețea trebuie să suporte rate de transfer cel puțin egale cu rata de transfer a furnizorului de internet.

Dacă furnizorul de internet vă oferă în pachet o lățime de bandă maximă de 200 Mbps, iar placa dvs. de rețea are rata de transfer de 100 Mbps, atunci viteza de transfer în bytes la nivelul calculatorului va fi tot de 12.5 MBps. Pentru a beneficia de viteză de transfer maximă oferită de furnizor … de 25 MBps, placa de rețea va trebui înlocuită cu alta care să îndeplinească cerințele ratei de transfer.

Pentru o rată de transfer oferită de furnizorul de internet de 1000 Mbps, unde sistemul informatic din dotare este depăsit tehnologic, se impun investiții considerabile pentru a beneficia de performanțe puse la dispoziție de ISP.

O placă de rețea cu rata de transfer de 100 Mbps oferă maxim 12.5 MBps.

Ex.: 12.5 MBps * 60 secunde = 750 MB de date * 60 minute = 45.000 MB de date, aproximativ 37 GB de date transferate într-o oră; la o rată de transfer constantă. Undeva la 2 zile, ar fi nevoie de un nou hard disk de 1 TB pentru a putea stoca toate informațiile transferate printr-o placă de retea de 100 Mbps.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.