Civism Sănătate

martie 18, 2016 la 5:11 pm

Din 17 martie 2016 fumatul este interzis în spațiile publice închise

Din 17 martie 2016 fumatul este interzis în spațiile publice închise

Ca un nefumător ce sunt am aflat întamplator, mediatic aș putea spune, că din 17 martie 2016 fumatul este interzis în spațiile publice pe teritoriul României.

O lege care pare a fi foarte importantă de a fost aplicată, personal nu am fost afectat de lipsa acestei legi, cu atât mai puțin de acum încolo. Cred că este prima lege ce a putut fi aplicată recent în această țară și care va aduce rezultate societății.

Probabil că prin aplicarea acestei legi, statul va avea ceva de pierdut la nivel financiar, s-au poate a fost suficient de inteligent să-și ia masuri de precauție. Marile companii din industria tutunului au primit o lovitură serioasă, și nu mă refer la legendarul brand românesc Carpați fară filtru.

Legea asta îi afectează pe aceia care întradevăr sunt fumători, acei oameni pe care nu-i vezi să reziste fară o țigară, le sudează, una după alta. Acei fumători care îi deosebești în mulțimea de amatori după gesturi, după ritual, dupa tabiet, poziție a corpului, modul in care țin țigara între degete.

Nu sunt nefumatorul care nu a pus niciodată țigara în gură, sau nu a pufăit și el vreodată, un trabuc, o narhilea, un bong, o pipă cu tutun aromat. Când eram mic, la focul de tabără aprindeam paie și trăgeam fumul din ele, după câteva pufăieli și ceva lacrimi în ochi te lăsai păgubaș.

Sunt nefumătorul care a pufăit și din chiștoacele din scrumiera tatălui. M-am forțat să fumez un pachet de țigări întreg, s-o țin lanț pe țigări câteva zile la rând în ideea că poate devin și eu un vicios. Vroiam să-i înțeleg pe cei care spuneau: “vreau să mă las de fumat dar nu pot“. Vroiam să ajung în situația în care să-mi doresc să mă las de fumat și să nu pot la nivel psihic. Rămâneam cu ideea, că oamenii aceștia sunt slabi de înger.

Am ajuns să devin fumător ocazional, atunci cand ieșeam cu prietenii la o bere. Intram, ne găseam locul, comandam ceva de băut și imediat majoritatea din grup aprindeau cate o țigară. Dese ori rămâneam singurul care nu fuma, în schimb pentru ca nu aveam mâinile ocupate, incepeam să vorbesc.

Ajungeai să primești texte de genul: “Amice dar nu prea ești vorbit, mai ieși și tu din casă“.

Începi prin a cere și tu o țigară, neștiindu-te fumător nu ești pagubă la casa omului, chiar ai de ales, toți îți oferă. Țigarete slim de la domnișoare, lungi, subțiri și aromate.

Dimineața te trezeai cu dureri de cap și cu un gust oribil în gură, “Cine m-a pus să le cer țigări ?, Ăștia ard banii pe prostiile astea ?“, tot felul de întrebări de genul acesta îți trec prin minte.

După tot felu de aventuri de genul acesta nu am reușit să devin dependent de țigări. Ba chiar erau momente în care mi se oferea o țigară și refuzam politicos.

Fumatul va fi în sfârșit interzis în spațiile publice închise

Fumătorul care întră într-un spațiu public și nu mai are voie să fumeze, va avea de acum foarte mult timp pentru socializare. Nu se mai caută de țigări, de brichetă, de scrumieră, nu mai pierde timpul cu aprinsul țigării retrăgându-se în sinea lui ca într-o pauză de masă binevenită pentru a savura un pai de tutun.

Condițiile de ventilare din spațiile închise nu reușeau să elimine în totalitate fumul degajat de țigările aprinse. Când aprinzi o singură țigară nu realizezi cât de neplăcut este fumul de țigară.

Să pleci seara în oraș, curat îmbrăcat, parfumat și cu freza făcută și să te întorci acasă cu hainele urât mirositoare de parcă ai umblat cu coșarul nu este plăcut deloc.

Merită să ne gândim oare cum se simt femeile care sunt mult mai aranjate decât bărbații și se întorc cu rochia de serată urât mirositoare. Pentru ca ele sunt cele care ornamentează spațiile publice cu eleganță și frumusețe. După ora două dimineța vei fi bucuros dacă aproape de o doamnă îi vei mai simți parfumul. Acum s-a schimbat situația, vom avea o invazie de albine la pețit.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.