Gastronomie Sănătate

mai 11, 2018 la 12:16 pm

Discuție intepestivă despre friptura din carne de vită argentiniană

Discuție intepestivă despre friptura din carne de vită argentiniană

Discuțiile la o bere între tovarăși pot avea uneori subiecte din cele mai nepotrivite. Sau, chiar dacă ești bine intenționat se întâmplă ca ceea ce se discută la unison să nu se potrivească cu ceea ce-ți trece ție prin minte.

Și uite așa, cunoscut ca o persoană deschisă, cu debit verbal de la câteva beri în plus, ajungi să fi observat cu ușurință de cei din anturaj atunci când afișezi o altfel de stare de spirit.

“Dar ce ai pățit tovarășe de ești așa tăcut ?

– Parol amice, ți se pare … cugetam câteva momente și speram că n-o să mă întrerupeți.”

Cum sunt tovarășii, nu te lasă la greu. Am fost obligat să scot “dama de pică” și astfel discuția a atins subiecte sensibile.

Snobismul este un defect emoțional, slugă a materialismului, care îmbracă diferite forme de la un individ la altul. O anomalie socială care până la urmă trebuie s-o acceptăm așa cum este.

Cum poți să-i spui snobului că “nu tot ce zboară se mănâncă” ? De spus … îi spui, dar nu se știe dacă și înțelege. Mai rău, … nici nu vrea.

Dintr-o ceată de guri rele, gândurile mele s-au amestecat încât să-mi pierd ordinea argumentelor ce puteau susține o pledoarie cu temei.

Totul a început de la valoarea fictivă pe care o poate avea un produs sau serviciu cu un preț exagerat de mare, și cât de iluzorie în substrat poate fi această percepție.

Moftul subiectului în discuție era răsfățul culinar la rang de artă. Mâncarea mai are și gust, trebuie să aibă și gust, altfel nu este desfăț.

Trebuie să mănânci ca să trăiești, nu să trăiești ca să mănânci (Socrate)

Când ajungi să trăiești pentru a mânca rafinat, automat se schimbă și decorul ambiental, dar și lista de prețuri din meniul aferent. Asta nu înseamnă că ce ți se pune în farfurie se reflectă și în preț.

Discuție ce a stârnit controverse. De parcă cea mai bună apă nu este aceea care o bei după ce ai suferit de sete timp îndelungat, sau cea mai bună hrană nu este ceea pe care ai consumat-o când erai leșinat de foame.

Dacă ai ghinionul să rămâi izolat în natură vreo câteva zile, și te lovește foamea, vei ajunge să pui în gură orice ți se pare comestibil pentru a putea supraviețui.

Pentru un snob, diferența de calitate se face pe alte criterii. Am înțeles, cu toții ne dorim să trăim bine, însă nu prețul este cel care decide valoarea nutritivă a alimentelor.

Recunosc, nu am fost niciodată la un restaurant care să-mi servească carne de vită din aceea scumpă … “friptură din carne de vită argentiniană”. Am văzut câteva meniuri și m-au distrat prețurile listate.

Trăiesc în România și știu foarte bine cât poate să coste cea mai gustoasă friptură de carne de vită românească.

Știți oare de ce carnea de vită argentiniană este apreciată în întreaga lume pentru gustul ei ? O să râdeți. Vacile argentiniene sunt crescute cu iarbă proaspătă de pe pășunile fertile ale Argentinei, fără antibiotice sau hormoni de creștere.

Ce chestie, nu !? La fel ca vacile bunicilor mei, sunt crescute pe pășunile deluroase ale Obcinelor Bucovinei fără antibiotice sau hormoni. Paradoxal, carnea lor nu este așa recunoscută în lume și nici nu are un preț așa pipărat cu toate că punem și condimente, … după gust.

Și mai comic este că această ipocrizie excentrică îl face pe snob să creadă că ce mănâncă el … curcubeu în cerul gurii.

Pentru toți cei care până acum ați fost păcăliți de astfel de rețete culinare, potoliți-vă. Cea mai sănătoasă și gustoasă carne este carnea proaspătă, imediat ce animalul a fost tăiat, iar carnea nu a fost congelată. Cel mult păstrată la rece, la limita de îngheț, cu câteva zile înainte de preparare.

Nutriționistul îți va spune că orice fel de carne congelată, datorită cristalelor de gheată formate se va deteriora calitatea proteinelor perforând membrana celulară. De aceea mâncarea de la “fast food” se mai numește și „junk food”.

Datorită procesului de congelare pentru depozitare îndelungată, valoarea nutritivă a alimentului va scădea semnificativ. Unii producatori din industria mezelurilor adaugă agenti artificiali precum glicerolul pentru procese de congelare specifice.

Aveți impresia că la un restaurant cu specific “carne de vită argentiniană”, tocmai ce a fost tranșat animalul în curtea din spate ? Sau chiar credeți că ce aveți în farfurie este carne de vită argentiniană?

Trebuie să fi foarte norocos să mănânci la restaurant carne de vită românească proaspătă și necongelată. Iar în ceea ce privește carnea de vită argentiniană … cu siguranță animalul a fost tăiat în Argentina cu vreo lună în urmă. În tot acest timp carnea a fost congelată, depozitată, transportată și iar depozitată pe meleaguri carpatine până se găsește vreun pricopsit coate-goale să se respecte cu niște “junk food” la preț de VIP.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.