Gastronomie Sănătate

iunie 13, 2018 la 5:57 pm

Efectele negative ale consumului excesiv de alcool

Efectele negative ale consumului excesiv de alcool

Specialiștii sunt înclinați să afirme că alcoolul este dăunător organismului. Mai degrabă aș spune că nimic nu este dăunător organismului atâta timp cât este consumat cu măsură.

Consumat cu măsură, vinul, în special cel roșu, este o băutură sănătoasă. Berea consumată cu măsură este diuretică și hidratantă în zile caniculare, oferind minerale și vitamine necesare organismului. Băuturile digestive, sau aperitive, sunt apreciate și recomandate de bucătari și gurmanzi.

Băuturile spirtoase, datorită concentrației mari de alcool sunt dezinfectante pentru diferite afecțiuni ale tractului digestiv. În anotimpurile reci, o țuică fiartă te scapă de răceală sau degerături. La fel, o cantitate de alcool moderată pune consumatorul într-o stare euforică și de bună dispoziție.

Însă din toate acestea, dacă depășim limita normală a consumului de alcool, sau exagerăm frecvent, riscăm să dezvoltăm stări generative cu efecte ireversibile pe termen lung.

Unii spun că s-au îmbătat criță și că le-a fost foarte rău

Nu au făcut altceva decât să se otrăvească cu alcool. Pierderea coordonării, față palidă, vomitături, respirație neregulată, pierderea cunoștinței, sunt cauzele unui consum excesiv de alcool până la limita de ingerare.

Te simți obosit și nedormit ?

Consumul regulat de alcool în special înainte de culcare, te face să te simți obosit și leneș. Ar putea să te prindă rapid somnul, însă acesta nu va fi un somn de calitate. De evitat consumul de alcool și cafea seara târziu pentru a evita insomniile.

Alcoolul te face să urinezi mai des

Pentru fiecare gram de alcool consumat, excreția urinei crește cu 10 ml. Alcoolul reduce secreția hormonului vasopresină, obligând rinichii să elimine apa din organism. Când consumăm băuturi alcoolice, este recomandat să consumăm și apă pentru a preveni dezhidratarea. În caz contrar, mahmureala de a doua zi, cu greață și dureri de cap este inevitabilă.

Apariția migrenelor poate fi pusă pe seama consumului de alcool

După cum am aflat alcoolul este diuretic. Eliminarea lichidelor din corp poate fi un proces care să ducă la apariția migrenelor sau accentuarea acestora. Sistemul nervos central, reprezentat de creier și măduva spinării, este afectat direct de lipsa apei din organism. În plus, alcoolul este o substanță organică care consumată cu frecvent generează atrofii ale sistemul nervos central generând stres, depresii, tulburări cognitive și ale sistemului endocrin.

Alcoolul irită sistemul digestiv

Consumând chiar și foarte puțin alcool, stomacul va produce mai mult acid gastric provocând arsuri urmate de dureri stomacale, diaree, ulcer. Consumul de alcool va îngreuna digerearea alimentelor și absorbția nutrienților, în special proteinele și vitaminele. Alcoolul reduce cantitatea de enzime digestive produse de pancreas pentru digerarea alimentelor.

Alcoolul și pancreatita

Nu dăm mare importanță acestui mic organ. Însă pancreasul produce două substanțe esențiale pentru digestie. Sucurile digestive pe care intestinele le utilizează pentru a descompune alimentele, și hormonii, cum ar fi insulina, care reglează nivelul zahărului din sânge. În unele cazuri pancreatita cronică poate fi ireversibilă. Datorită alcoolului, tot restul vieții, va trebui să respectăm un regim strict, fără nici cele mai mici excese și cu riscuri mari de a ne îmbolnăvi de diabet.

Alcoolul și diabetul

Diabetul este una dintre cele mai des întâlnite boli care afectează consumatorii de alcool. Diabetul este o afecțiune de lungă durată, care apare atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină. Insulina este un hormon care transferă glucoza din sânge către celule pentru a fi folosită ca energie. Când acest proces nu se mai desfășoară în parametri normali, excesul de zahăr din organism produce efecte negative precum diabetul, obezitatea, orbirea, boli cardiace, boli renale, afecțiuni ale sistemului nervos.

Consumul de alcool mărește presiunea arterială

Inima pompează sângele și îl menține în permanentă mișcare pentru oxigenare și livrare de nutrienți către toate părțile corpului. Consumul excesiv de alcool mărește presiunea sangvină, obosește mușchii inimii, miocard mărit, stări de oboseală. Tutunul și alcoolul nu sunt o combinație prea fericită.

Alcoolul îngrașă ficatul și organismul

Ficatul este cel mai mare organ intern cu peste 500 de roluri diferite. Chiar dacă ficatul, la nivel celular, are proprietăți de regenerare, consumul excesiv de alcool poate produce ficatului boli iremediabile. Efectele negative ale alcoolului asupra ficatului sunt strâns legate de ineficiența pancreasului de a elimina insulină. Ficatul va transforma glucoza în grăsimi pe care le trimite în jurul corpului pentru depozitare. Astfel, celulele hepatice vor fi incapabile să-și îndeplinească funcțiile. Prin încetarea consumului de alcool, doar după două săptămâni, ficatul reușește să revină la normal.

Alcoolul afectează aspectul exterior al consumatorului

La unii nu pare a se vedea că alcoolul îngrașă. Vei fi surprins să afli că consumul de alcool este asemănător cu consumul alimentelor “junk food”. Alcoolul dezhidratează corpul în general. Pielea, cel mai mare organ al corpului este supusă și ea acestui proces, fiind privată de vitamine și nutrienți. Rosacea este o afecțiune des întâlnită la consumatorii de alcool. După o beție cruntă, mahmureala este însoțită de o față umflată și pufoasă. Bețivii nu miros deloc plăcut. Ficatul procesează alcoolul din corp, însă atunci când este prea mult acesta este eliminat prin respirație, transpirație și urină.

Caloriile sunt necesare pentru a furniza organismului energie. Alimentele sunt cele care ofera organismului energie, proteine, vitamine și minerale.

 • 1 gram de grăsimi = 9 calorii
 • 1 gram de proteine = 4 calorii
 • 1 gram de carbohidrați = 4 calorii
 • 1 gram de alcool = 7 calorii

 • 1 pahar de vin roșu de 250 ml = 228 calorii
 • 1 pahar de gin de 50 ml + apă tonică = 150 calorii
 • 1 sticlă de bautură ușor alcoolizată de 275 ml = 170 calorii
 • 1 pahar de rom de 50 ml + cola = 170 calorii
 • 2 beri la 0.33 ml = 275 calorii
 • 1 pahar de șampanie de 125 ml = 86 calorii
 • 1 pahar de cidru de 500 ml = 210 calorii

După cum se poate vedea, alcoolul oferă energie însă aproape deloc vitamine, minerale și proteine pentru a menține organismul sănătos.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.