Ecologie Tehnologie

martie 29, 2021 la 3:03 pm

Energia primită de la soare este suficientă pentru consumul intregii planete

Energia primită de la soare este suficientă pentru consumul intregii planete

În zilele noastre există o tendință de creștere pentru implementarea surselor de energie regenerabilă. Chiar dacă sursele de energie poluante predomină încă, direcția în care ne îndreptăm nu are revers.

Această schimbare nu vine pe fondul unei dorințe de a înlătura poluarea, ci datorită avansului tehnologic, prețului în scădere pentru producerea unui kilowatt-oră și cererea tot mai mare de electricitate într-o lume în plin proces de dezvoltare.

Clasicele metode de generare a energiei, … cărbune, petrol, gaze naturale, lemn, compuși radioactivi, sunt înlocuite acum cu energii regenerative precum hidraulică, energia mareelor, eoliană, solară, geotermică și biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz).

Energia solară este una dintre cele mai accesibile surse de energie pentru ca ne este oferită gratuit direct de la soare. Trebuie doar să găsim tehnologiile necesare pentru a capta energia oferită.

Energia termică solară este o instalație ce captează energia solară și o transformă în energie termică. Sistem folosit în special pentru agentul termic al apei menajere.

Energia fotosintezei artificiale unde razele solare, printr-un proces chimic artificial, sunt convertite în combustibili biodegradabili.

Energia panourilor fotovoltaice se produce prin transformarea luminii solare în energie electrică utilizând materiale semiconductoare.

Energia regenerabilă este energia verde, ecologică

Consumul de energie electrică zilnică la nivel global depășește 350.000.000 MWh în timp ce energia emisă zilnic de soare către suprafața pământului este de 2.500.000.000.000 MWh.

Energia solară nu este distribuită uniform pe toată suprafața pământului. Astfel, cea mai mare cantitate de energie primită de pământ se află în zona ecuatorială. Una dintre cele mai călduroase zone de pe pământ este zona aridă a deșertului Sahara, acolo unde cantitatea de lumină abundă în mare parte a anului.

Dacă am ajunge să fim dependenți de energia solară, s-a calculat că pentru necesarul de consum electric actual al planetei am avea nevoie de panouri fotovoltaice montate pe o suprafață de 300 km ori 300 km (vezi pătratul mare de culoare roșie din imaginea de mai sus).

Țările din UE ar avea nevoie de o suprafață de 120 km ori 120 km pentru a acoperi necesarul de curent generat de energia solară (vezi pătratul mijlociu de culaore roșie din imaginea de mai sus).

Din păcate sursele de energie clasică vor domina zeci de ani până când sistemele de energie regenerabilă vor reuși să câștige teren având nevoie de timp, investiții, cercetare și implementare.

Un comentariu

  1. Pingback: Cea mai mare instalație fotovoltaică plutitoare din lume a fost inaugurată în China - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.