Auto-moto

iunie 27, 2016 la 8:32 pm

Experiența unui drive test la Meridian Auto Pipera pentru un model Dacia cu motor TCe

Experiența unui drive test la Meridian Auto Pipera pentru un model Dacia cu motor TCe
Oamenii cu o gândire practică văd autoturismul ca un vehicul care te ajută să ajungi din punctul A în punctul B. De fapt, acesta este scopul pentru care a fost inventat autoturismul.

Astfel de oameni gândesc achiziționarea unui autovehicul nou pe termen lung, 10-15 ani de utilizare, la un preț rezonabil, cu un consum decent, costuri de întreținere cât mai mici și cu opțiuni care să permită un confort decent la ținuta de drum.

Dacă partea financiară nu-ți permite să achizitionezi o mașină nouă, te poți orienta către mașinile la mâna a doua, înzestrat și cu un pic de noroc vei putea cumpăra o mașină foarte bună fără să ai probleme tehnice pe o perioadă lungă de timp, 8-10 ani.

La mine problemele au apărut după 6 ani, în primul rând pentru că nu am avut grijă de ea, dar nici șoselele din București nu sunt ca pe pistele de Formula 1. Cred că suntem singura țară din lume unde după ce ai luat o groapă sănătoasă, urmează să sari un bumper. Păi cu banii cheltuiți aiurea în bumpere, nu astupi mai bine gropile din carosabil?

Mașina nu a fost achiziționată de nouă, deja are 13 ani de când a ieșit de pe poarta fabricii. Pentru că au început să apară tot felul de defecțiuni și stăteam cu ea mai mult în service, am decis să ma interesez pentru o nouă achiziție. Reclame peste tot, programul rabla.

Dacia nu vinde direct autoturisme, decât prin partenerii lor teritoriali. Am căutat unul într-o zonă mai apropiată de reședința mea, am găsit un concesionar, Meridian Auto Nord Pipera.

Cum am intrat în showroom am devenit atras de aspectul mașinilor noi de la Dacia. Nu a trecut mult timp și apare un agent care mă întreabă dacă doresc informații suplimentare. Venisem cu temele făcute, agentul a rămas mirat, știam absolut tot despre specificațiile tehnice și performanțe. Am cerut câteva recomandări ca de la o persoană cu experiență și am continuat să analizez din exterior și interior toate modelele expuse în showroom.

La final am cerut să fac un drive test cu oricare din modelele noi cu condiția să aibă montat motorul pe benzină de 0.9 cc TCe.

Mi s-a explicat că drive testul nu se poate face pe loc, decât prin programare. Am completat un formular pentru drive test, plus o copie de buletin și am plecat.

Revin a doua zi pentru drive test. Agentul care m-a preluat prima dată pentru drive test nu era în showroom. Opresc un alt agent și-i explic situația.

“Sunt încântat de noile modele Dacia, aș vrea să achiziționez modelul Dacia Sandero II prin programul rabla. Pentru drive test aș vrea dacă se poate să testez un Sandero. Agentul îmi spune că momentan nu are acest model la test, dar că se rezolvă cu motorizarea dorită dar pe alt model, și pleacă.”

Așteptam entuziasmat să vină cu cheia și talonul. Să nu pierd timpul, am zis să mă mai uit din nou la modelele expuse. Mă uit la ceas, au trecut cam 30 de minute de când a plecat agentul. Îl caut cu privirea în direcția recepției plină de angajați, și observ cum se ascundea elegant de mine. Mă îndrept spre recepție și-i fac semn cu mâna. Politicos, încearcă să se scuze că din păcate nu are nici o mașină la dispoziție pentru test. Curios, am venit a doua oară, programat pentru drive test, și nu am găsit nici o altă persoană care să plece de la un drive test sau care să aștepte un drive test. Bun, atunci de ce mai oferă programare acești oameni?

Dacă tot am ajuns aici, îi cer agentului să-mi ofere toate informațiile și demersurile necesare pentru achiziționarea unei mașini noi prin programul rabla. Avantajul de 1.500 EUR oferit de programul rabla m-ar fi ajutat enorm pentru avansul autoturismului. În timp ce agentul printa broșurile cu prețurile și listele de echipare ale modelelor, mă gândeam oare … agenții cu care am vorbit până acum, sunt agenți de vânzări sau agenți operativi în showroom, pentru că nu am simțit profesionalismul acelui agent de vânzări care să te atace cu tot felul de metode și tactici demne de un agent de vânzări, care parcă pune presiune pe tine și în același timp te motivează să-ți cumperi produsul pe care ți-l dorești.

La un moment dat am găsit în bibliotecă o carte despre vânzări, pe care am citit-o și mi-a plăcut. Am decis să merg pe aceeași tematică și am mai citit câteva cărți de autori care au devenit oameni de succes în vânzări. Acești autori au ridicat domeniul vânzărilor la rang de artă. Chiar dacă nu reușești să închei o vânzare fie ea cât de mică, comunicarea și impresia pe care i-o lași clientului este un prim succes.

Acum aveam altele pe cap, lista de documente și analiza listei de prețuri. Totuși, ies din showroom și văd ditamai parcul auto cu tot felul de mașini noi Dacia. Oare nici una din aceste modele nu are motor TCe să testez și eu?

Ajuns acasă, verific ce posibilități financiare am pe baza listei de prețuri și la ce model de echipare mă pot încadra și hotărăsc din nou să fac un drive test. De data asta sun înainte, în primele ore ale dimineții. Operatorul mă anunță că nu există nici o mașină de test pentru ziua respectivă, să las un număr de telefon și un nume că revine el cu detalii.

De la service-ul auto unde aveam mașina primeam numai vești proaste. Caut oferta și găsesc o carte de vizită capsată pe broșură, bănuiesc că este a aceluia care mi-a dat oferta, este clar, este agent de vânzări cu acte în regulă. Adică, dacă de la el cumpăr mașina el va lua comision de vânzare ca agent? Păi omul asta nu a făcut nimic pentru firma unde lucrează să-și merite comisionul, nu reușește să-mi facă rost de o mașină cu motorizare noua pentru test.

Și o bicicletă, dacă o cumperi de la magazin cu showroom, îți recomandă s-o testezi câteva ture să fi mulțumit de produsul achiziționat.

Showroom auto Dacia cu personal necalificat

Pun mâna pe telefon și sun, agentul mă recunoaște și-mi spune ca are mașină de test și că pot să vin maine la ora de … . Ajung la showroom, ne salutăm și mergem în parcare. Ajung în fața unei Dacii Logan I, nu zic nimic, pornesc motorul, diesel 1.5 DCi, stau și mă gândesc, omul astă mă ia de prost …, imi venea să ies din mașină și să plec. Uitasem că am venit pentru un drive test, ca vreau să-mi schimb mașina, nu mai vroiam nimic.

Pornesc la drum cu acest Logan curios fiind cum se comportă la drum mașina de test de la un showroom auto partener Dacia. Păi mașina asta era tractor pe lângă același model de Logan 1.5 DCi pe care l-am condus acum două zile.

La final, am constatat că am pierdut două săptămâni degeaba, cu niște oameni incompetenți și care nu se chinuie să-și dea interesul, obosit psihic, fără chef și nici o motivație pentru a achiziționa o alta mașină în următoarea perioadă.

Un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.