Modă Sport

februarie 3, 2016 la 6:41 pm

Ghete de iarnă Salomon Eskape Mid GTX Dark Titanium

Ghete de iarnă Salomon Eskape Mid GTX Dark Titanium

Îmi place să trăiesc afară, în aer liber, să desfăsor activități care să mă apropie de natură. Nu cred ca sunt singurul care simte astfel, de fapt orice om are chemare catre natură, practic facem parte din ea. Cred ca voi fi mai ușor înțeles dacă voi spune că îmi place un stil de viață outdoor.

De mic am explorat la pas orice colț de natură ce mi-a intrat în câmpul vizual. Omul apare în natură despuiat, nu are elemente de protecție suplimentare, ghiare, blană, solzi, etc. Dupa o incursiune în natură te întorci cam jumulit la casa ta, plin de zgârieturi, răni, dureri, înțepături, părți ale corpului solicitate la limită. După astfel de experiențe extreme afli cum strămoșii noștri practicau de nevoie competiții de triatlon.

În ultimii 50 de ani industria echipamentelor sportive a reușit să ne îmbunătătească viața cum nu ne putem imagina. Ne-a oferit modă urbană sau casual, confort și practicabilitate, protecție, performanță, încredere de sine. Ce-i drept financiar îți solicită buzunarul însă dă un alt sens vieții.

Sa ieși între oameni și să-i întrebi despre două brand-uri de echipamente sportive, cu siguranță unul dintre cele două va fi Nike sau Adidas. Nu este nimic rău în asta, sunt atât de cunoscute și atât de prețioase aceste brand-uri încât nu aș putea spune … știi eu prefer firma aia sau aia. Îți plac îi cumperi și te bucuri.

Scurt istoric al mărcii Salomon

Acum ceva ani căutam pe internet tot felul de brand-uri sportive care să fie specializate pe o anumită nișă. Am descoperit Salomon, o companie franțuzească care au început să gândească echipamente sportive de prin anul 1947. “UAU” pe românește. Vreo 7 ani compania a fost deținută de Adidas după care a vândut-o unor finlandezi care se pare ca fac treabă bună. Predestinat traseul firmei Salomon, echipamente de iarnă și munte, Finlanda.

Ce dezamăgire pe mine, brand-ul Salomon nu se comercializa în România. Hai că cumpăr de afară. Dă-i și caută, site-uri, prețuri, condiții de livrare. România parcă nici nu există pe harta Europei. Banii mei nu sunt buni. Mai bine, cu tot cu taxe de transport prețul unei perechi de încaltăminte mă făcea să țin regim în acea lună.

Nu am renunțat la ideea mea. Cum îmi aduceam aminte de acest brand cum căutam pe online-ul românesc magazine cu specific outdoor. Din păcate, nu-mi mai aduc aminte modelul primei perechi de semi-gheată de iarnă Salomon.

Când erai mic părintele obișnuia să te tachineze, “nu mai da cu piciorul în pietre că strici încălțămintea”. Da .. da, eh uite ața am făcut cu perechea mea de ghete, nu vroiau să se strice, să se tocească, să se rupă. Dupa mulți ani am rămas doar cu stângul, dupa o relocare de imobil pe traseu am pierdut perechea. Tristețe mare!

De 4 ani, mai bine zis de 4 ierni mă laud cu niște ghete Salomon Eskape Mid GTX Dark Titanium model 2012. Imaginile pe care o să le vedeți sunt făcute recent, aceste ghete au 4 ierni de folosintă. Mai mult sunt murdari decât să zici că s-au uzat. Nici nu și-au făcut rodajul. Nu au fost curățați de când i-am achiziționat decât pe marginea tălpii care are o înalțime medie de la sol de 1.5 cm.

Galerie foto – Salomon Eskape Mid GTX Dark Titanium

Ca o comparație sumară, am purtat ghete Timberland, boots din acelea galbene care dau bine iarna la blugi prin mall-uri. Și cam atât, sunt făcuți pentru segmentul fashion, îți clămpăne în picior, iar dacă stai o zi cu ei încălțat poți avea dureri de mijloc și nu știi de ce. Întreabă un ortoped, îți explică în detaliu.

Ghetele Salomon Eskape Mid GTX Dark Titanium au un preț accesibil față de rivalii din segment. Acum 4 ani am plătit pentru aceste ghete vreo 450 lei. Un prieten mi-a spus că-s foarte scumpi ți că nu-ți permite să dea atâți bani. Este la a doua perche de ghete de atunci și probabil însumat l-a costat mai mult decât am dat eu pe acestea.

În general produsele Solomon înglobează tehnologia Gore-Tex. O membrana ușoară și rezistentă la apa care în același timp permite vaporilor de apă să se evapore în exterior. În aceste ghete am intrat în apa până la glezne și nu m-am udat. M-am descălțat să văd dacă sunt ud pentru că am avut o sensație de rece. Aerul rece de afară a răcit încălțămintea, piciorul fiind cald a produs un mic condens, un fenomen care mi s-a întâmplat atunci când purtam o singură pereche de ciorapi sau o pereche de ciorapi foarte subțiri.

Cel mai bine m-am simțit atunci când am tras pe picioare o pereche de ciorapi groși de bumbac flaușați la interior. Iți vine să dormi încălțat.

De multe ierni nu am mai văzut un derdeluș pe care să mă dau. Probabil că mulți dintre voi au intuit. Nu te dai pe derdeluș cu Salomon. Amuzant nu? Orice încălțăminte cu talpă de cauciuc alunecă, fără discuție.

Dacă vedeți pe produsele Salomon un logo cu text ContaGrip nu vă forțați norocul pe derdeluș. Dacă gheața nu este perfect alunecoasă iar talpa încălțămintei atinge vreo zonă poroasă ai șanse mari să zbori ca din topogan pe burtă. Tehnologia ContaGrip a proiectat pentru suprafața tălpilor geometrii variate și combinații de materiale pentru diferite activități. Video-ul de mai jos prezintă tehnologia.

Videoclip prezentare tehnologia ContaGrip

Îmi place să am în picioare încălțăminte ușoară, nu să am senzația că merg încălțat cu niște găleți pline de apă. Deși ghetele au ceva plastic dur în talpă, piele întoarsă, sintetic, material textil și elemente metalice, acestea sunt foarte ușoare. Nu atingi talpă de talpă în interior sau să dai călcâi în călcâi, nu sunt deloc botocănoși, au o extraordinară ergonomie.

Am purtat Salomon Eskape Mid GTX Dark Titanium pe iarnă grea, zăpadă mare, la oraș, la munte, toamna timpurie rece și ploioasă, în mijlocul verii la pantaloni scurți pe traseu platoul Bucegi.

Șireturile sunt un pic lungi dacă nu prinzi și ultimile două urechi metalice. Acestea oferă comfort când te dezlegi și te legi la șireturi. La alte încălțări cu șireturi lungi am avut probleme mari, se dezlegau în permanență. La o fundă fermă nu ai probleme cu ele toată ziua.

De cand am aceste încălțări nu mi-au făcut niciodată bătături, prima defecțiune notabilă după 4 ani este că limba atinge în partea de sus o zonă textilă din interior unde de la frecare prin îndoirea gleznei se produce tocire.

Un comentariu

  1. Pingback: Încălțăminte casual Salomon XA Chill M Rawhide - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.