Tehnologie

decembrie 29, 2019 la 1:43 pm

Google anunță supremația cuantică în tehnica de calcul

Google anunță supremația cuantică în tehnica de calcul

Gigantul Google susține că a obținut supremația cuantică în tehnica de calcul, marcând o etapă majoră în cercetarea informatică.

Deși cererea depusă de Google a fost contestată de concurență, într-un final lucrarea de cercetare a fost publicată în revistele științifice.

Deținerea supremației pentru tehnica de calcul la nivel cuantic este revolționară pentru că permite unităților de calcul să rezolve probleme pe care tehnologia acuală nu le poate compila.

Lucrarea de cercetare prezentată de Google explică tehnologia cuantică de 53-bit pentru tehnica de calcul. Numită Sycamore, are nevoie doar de 200 secunde de procesare pentru a executa calcule pe care cel mai rapid super-calculator din lume le-ar face în 10.000 de ani.

În teorie, această capacitate de procesare deschide multe uși pentru tehnologii viitoare cum ar fi … crearea de acumulatori pentru stocare de energie electrică, farmaceutică, sau diminuarea emisiilor toxice din industria chimică.

De asemenea, ar putea ajuta noile tehnologii cum ar fi “inteligența artificială”. Oricum, în această etapă de dezvoltare pe care o parcurcem, Sycamore nu are nici o utilizare practică și a fost conceput pentru a demonstra că procesarea cuantică poate funcționa așa cum era de așteptat.

Cu toate acestea, este un pas important către o tehnologie care ar putea avea un impact major asupra vieții noastre chiar dacă vor dura mulți ani de acum încolo până când această tehnologie să poată fi pusă în practică.

Visăm la viteze de calcul cuantice

Principiul tehnicii de calcul cuantice nu este o noutate. Studii despre astfel de teorii au fost elaborate încă din anii ’80, și iată că după 40 de ani încă nu găsim condiții pentru a pune în practică.

Într-un interviu acordat presei, CEO-ul Google, Sundar Pichai, a comparat acest experiment cu primul zbor al fraților Wright … primul avion din lume care a zburat pentru prima dată timp de 12 secunde.

Revenind la tehnologie, nu există o aplicație practică pentru acest lucru dar s-a putut demonstra că exista posibilitatea ca “un aparat mai greu decât aerul poate să se desprindă de la sol pentru a zbura”.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.