Tehnologie

ianuarie 12, 2022 la 9:24 pm

Interfața M.2 pentru calculatoare

Interfața M.2 pentru calculatoare

Majoritatea SSD-urilor fabricate in ultimii ani sunt prea rapide pentru interfata la care se conecteaza. Specificatiile pentru interfata 6Gbps SATA III au fost finalizate in perioada cand HDD-urile dominau piata iar SSD-urile erau rare, extrem de scumpe si instabile.

Exista cateva standarde diferite ce au fost create pentru a rezolva aceasta problema. Una dintre acestea este SATA Express, care utilizeaza acelasi conector fizic asemanator celor SATA mai vechi dar utilizeaza liniile de transfer PCI Express in loc de magistrala SATA claasica. Celalalt standard, ce devine comun pentru dispozitive cu spatii restranse precum mini-desktop-urile, AiO, ultrabook-uri, NUC-uri, se numeste M.2 sau NGFF = Next Generation Form Factor.

M.2 este interesant nu doar pentru ca poate mari capacitatea de stocare cu PCI Express, dar poate folosi o gramada de alte magistrale. Poate inlocui mSATA si mini PCI Express, standarde vechi care au fost folosite pentru SSD-uri si carduri Wi-Fi.

Noile procesoare si chipset-urile au inceput sa includa suport nativ pentru M.2 si PCI Express ceea ce inseamna ca noile standarde vor deveni din ce in ce mai utilizate de catre producatori de ansambluri integrate.

M.2 are mai multi conectori, mai multe tipuri de interfete si mai multe dimensiuni. De exemplu, un M.2 card poate fi un combo Wi-fi si Bluetooth, un SSD ce utilizeaza magiastrala SATA sau un SSD care poate utiliza pana la patru linii PCI Express. Practic fiecare conector fizic poate fi diferit pentru fiecare card in parte. De asemenea, cardurile pot fi de anumite dimensiuni.

Unele dintre cele mai rapide SSD-uri folosesc interfata NVM Express ce permite accesul printr-o interfata PCI Express si o latime mare de banda de transfer.

Exista 3 tipuri de conectori care depind de numarul de pini folositi in prezent si fiecare detine o litera pentru identificare.

Cele mai utilizate tipuri de conectori M.2 sunt:
• conectorul de tip B care are canelura în partea dreaptă a cardului, partea stângă a controlerului gazdă, cu șase pini în dreapta decalajului. Această configurație acceptă conexiuni PCIe x2 de 10Gbit/s.
• conectorul de tip M utilizează un decalaj în partea stângă a cardului, partea dreaptă a controlerului gazdă, cu cinci pini la stânga decalajului. Această configurație acceptă conexiuni PCIe x4 de 20Gbit/s.
• conectorul de tip B + M: folosește ambele tipuri de mai sus, cu cinci pini pe partea stângă a cardului și șase pe dreapta. Cardurile B + M maximizează performanțele pe ambele sloturi.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.