Auto-moto

iunie 9, 2017 la 2:00 am

Legendarul BMW 850CSi Grand Tourer în variantele coupe și cabrio

Legendarul BMW 850CSi Grand Tourer în variantele coupe și cabrio

Printre fanii autoturismelor BMW veți auzi deseori metafore precum “ursuleț” sau “rechin” . La cum arată mașinile BMW, puțin probabil să-ți răsfeți mașina cu apelative de genul “ursulețul meu furios” . BMW-urile sunt mașini puternice, cu o alură sport și cu un design al caroseriei care se aproprie foarte mult de forma unui rechin.

Dacă am analiza apectul exterior și liniile de contur ale ultimilor generații de modele BMW, vom putea spune cu certitudine că străzile orașelor au fost invadate de rechini periculoși gata să-și tocească anvelopele sport.

BMW seria 8 Grand Tourer Coupe

BMW seria 8 Grand Tourer Coupe

Seria 8 de la BMW a fost produsă în Germania între anii 1989 – 1999 în doar 30.000 de exemplare. Un autoturism luxos, confortabil la drum lung, echipat cu motoare performante de de 4L și 8 cilindrii în V, respectiv 5.6L și 12 cilindri în V.

În anii ’90 eram puștanul de pe maidanele Bucureștiului care admira mașinile străine ce apăreau pe zi ce trece în România post-comunistă. De fapt orice băiat din acea vreme lipsit de tehnologia mobilă din ziua de azi facea o pasiune din mașinile momentului.

BMW seria 8 GT Coupe cu farurile rabatante deschise

BMW seria 8 GT Coupe cu farurile rabatante deschise

La vârsta la care nu-ți permiteai mașină, dar nici să conduci pentru că erai prea mic pentru permis de conducere, te bucurai la mașinuțele de jucărie din fier … cu suspensii și uși care se deschideau ca la o mașină adevărată.

Anii ’90 au adus copiiilor guma de mestecat. Din Turcia au apărut gumele de mestecat dulci și aromate, care făceau baloane mari și în al cărui ambalaj se găsea și câte o surpriză. Guma de mestecat Turbo avea ca surpriză o bucată de hârtie lucioasă printată cu câte un model de mașină.

BMW seria 8 GT Coupe roșu cu vedere din spate

BMW seria 8 GT Coupe roșu cu vedere din spate

Datorită acestor surprize am ajuns să cunosc toate mărcile de mașini, anul de lansare a modelelor și specificațiile tehnice ale motoarelor cu care veneau echipate. Pentru a completa seria de surprize aveai nevoie de toate modelele din colecție, cele mai apreciate mașini precum acest BMW seria 8 erau greu de gasit, astfel oferta de schimb între surprize creștea în funcție de raritatea modelului.

Salonul auto SAB care avea loc la București în fiecare an, era un alt loc în care puteai să admiri îndeaproape modelele auto preferate. Îți mai cumpărai o machetă auto cu care te jucai prin casă pe suprafața covorului persan … că așa se purta pe vremea aceea, cultură orientală într-o capitală europeană.

BMW seria 8 GT Coupe negru vedere din lateral

BMW seria 8 GT Coupe negru vedere din lateral

Au trecut anii, la fel și pasiunea, după ce am aflat că o herghelie de cai putere nu poate fi întreținută doar cu fân și pășune.

Pasiunea rămâne acolo, în suflet, ascunsă … mocnește; se aprinde ca motorul la scânteie când participi la discuții care leagă un dialog constructiv.

Mai apare câte unu care se bagă în seamă, nu din pasiune, a auzit el că mașinile astea sunt tari și dau bine la gagici. Îl tragi pe dreapta și-l întrebi dacă are habar despre ce se discută aici.

BMW seria 8 Grand Tourer Cabrio

BMW seria 8 Grand Tourer Cabrio

Sunt atât de răspândite autoturismele BMW încat s-au umplut străzile țării de cazane aduse din Germania. Toți își doresc BMW-uri seria 3, 5 sau 7 … și asta pentru că sunt cele mai cunoscute mașini sport care pot fi achiziționate la un pret accesibil atunci când sunt cumpărate second hand din țările vestice.

Cercul de discuție s-a mărit, fiecare încearcă să elogieze modelul preferat din seriile BMW. Mi-am adus aminte de singurul model de la BMW care avea farurile rabatante și care a dispărut de mult de pe șosele, fiind un model vechi dar cu notorietate.

De atunci și până acum au apărut atâtea serii în gama modelelor BMW încât nu îmi puteam aduce aminte seria. Valul de critici nu a întârziat să apară. “Du-te bă de-aici … că nu există nici un BMW cu farurile rabatante.”

N-am polemizat discuția, mi-am văzut de treabă și am păstrat pasiunea ascunsă. Probabil că nici acum nu au aflat că există un astfel de model exceptional cum este BMW 850CSi GT Coupe.

Videoclip prezentare BMW 850CSi 5.6L V12 375hp

Un comentariu

  1. Pingback: Dacia Duster SUV prezentă la salonul auto de la Geneva 2016 - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.