Ecologie

august 17, 2018 la 9:50 am

Leul este unitatea monetară românească cu care ne identificăm ca națiune

Pentru aderarea României la moneda EURO, Uniunea Europeană a impus condiții greu de obținut în economia românească. Datorită deficiențelor din economie, cu toții o ducem mai prost.

Partea bună este că încă mai avem identitate monetară, probabil că o vom pierde odată cu trecerea la moneda EURO.

După 150 de ani alături de leu (RON) am reușit să conturăm o identitate monetară. Cu bune cu rele, cu războaie și crize economice, leul a fost tot timpul un plus de valoare națională. Aderarea la moneda EURO este ca și când ai rupe o bucățică din identitatea noastră națională.

Nu știu cum se face că banii noștri nu sunt din hârtie, sunt din plastic. Astfel de bancnote sunt mai rezistente în timp, reducând costul de producție, înlocuire, și un grad ridicat de securitate. Australia a fost prima țară care în 1996 a trecut la bancnote din plastic.

Denumirea de leu vine de la talerul olandez care era folosit preponderent în statele românești începând cu secolul XVII, și care avea gravat pe monedă un leu. După ieșirea din uz a telerului olandez, termenul de leu a fost păstrat ca nume generic până în 1867 când în Principatele Unite s-a adoptat sistemul monetar zecimal – leul divizat în 100 de bani.

Dacă de mâine am trece la moneda EURO, automat o vom ducem de două ori mai prost ca până acum.

Conflictele sociale vor fi inevitabile

Vocile critice din zona financiară nu văd moneda EURO foarte bine în următorii 10 ani, ținând cont că moneda europeană este ținută în viață de două țări, Franța și Germania. Prima dintre cele două are deja mari probleme economice și sociale, și ar putea ceda oricând acestor presiuni în detrimentul monedei europene.

De fapt, economia țărilor europene a fost puternic șubrezită de trecerea la moneda europeană. Singura țară care nu pare să se simtă deranjată de moneda EURO este Germania. Nu întâmplător Banca Centrală Europeană (BCE) își are sediul în Frankfurt, Germania.

Poate stârni amuzament, dar de ce să nu luăm exemplul Elveției. Țară care nu a fost încântată de aderarea la UE, reușind să-și protejeze economia și să-și întărească poziția economică la nivel internațional prin păstrarea francului elvețian.

Economia României este în creștere, cel puțin așa arată cifrele. Noi nu prea o simțim, dar am prins un tren ca “mocănița” care trage spre un ideal. În 5-10 ani, România va avea cu siguranță alt PIB și o monedă națională mai puternică.

Dacă monetară EURO va fi retrasă din circulație înainte ca noi să reușim aderarea, pentru România leul va fi un succes. Imaginați-vă ce paritate va avea leul cu drahma grecească, marca germană, francul francez, peseta spaniolă, lira italiană și multe altele.

Azi leul are o parietate puternică față de EURO pentru că se raportează la un conglomerat de economii. Când moneda EURO va dispărea, fiecare țară va emite vechea monedă națională care să reflecte propria ei economie.

Zona EURO, un sac cu pulbere

Multe țări din zona EURO sunt menținute pe linia de plutire datorită politicilor unionale. Practic, o țară precum Germania reușește să echilibreze zona economică pentru țări precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia. Atunci când aceste reguli nu vor mai avea aplicare, multe țări din zona EURO vor simți dezechilibre bruște în diferite zone ale propriilor economii.

Moneda națională, leul, este intrumentul financiar prin care BNR își permite să protejeaze economia internă față de atacurile bursiere internaționale.

Dacă italienii ar fi nevoiți să revină la lira italiană, un italian care vine în vizită în România ar trebui să plătească pentru 1 leu = 416 lire italiene.

Exemplul Greciei este unul de aducere aminte. Falimentul Greciei a început odată cu trecerea la moneda EURO. Cetățenii eleni nu au fost de acord cu acestă schimbare, și iată că Grecia este o țară instabilă din anul 2001 și până azi. Parcă nu te mai duci la greci când în loc de drahme, schimbi în EURO, și parcă te duci într-o colonie nemțească din Europa.

România nu poate adera la moneda europeană mai repede de 10 ani

Conform calculelor, România nu ar putea adera în totalitate la zona monetară EURO mai devreme de 10 ani, adică 2028. Nici zona EURO nu este atât de stabilă încât să nu ne așteptăm la surprize în următorii 10 ani. Peste tot în lume există cicluri de 20-30 de ani unde instabilitatea cursurilor valutare au avut impact semnificativ asupra economiilor.

Dacă ne raportam la leul românesc, istoricul său din piața monetară reflectă o evoluție instabilă a economiei românești. Dacă în 1990 cursul valutar pentru 1$ = 20 lei, în 1995 … 1$ = 2.000 lei, în 2000 … 1$ = 22.500 lei, iar în 2005  … 1$ = 30.000 lei.

După procesul de denominare din anul 2005, care a redus valoarea nominală, acum vorbim de un curs de 1$ = 4 lei după 28 de ani. Inflația alarmantă a anilor ’90 și până în 2005 a produs un efect psihologic care se simte și azi după 13 ani. Dacă vorbești de milioane, trebuie să precizezi și de care lei ! … vechi sau noi.

BREXIT vine de la BRitain EXIT

Cred ca cea mai bună soluție monetară pentru Uniunea Europeană ar fi fost ca toate statele membre să-și păstreze moneda națională ca un simbol propriei economii și a identitații monetare, iar EURO să se aplice ca monedă unitară de schimb comercial la nivel european. Astfel toată lumea ar fi fericită, fără pierderi și dezechilibre economice pentru diferite state cu economie instabilă așa cum știm că s-a întamplat în Italia, Spania, Grecia.

Probabil că această tactică cu monedă unică a dus avantaj marilor puteri europene, precum Franța și Germania, și un dezechilibru intenționat pentru economiile instabile generând un mecanism financiar de colonizare a economiilor emergente.

Nu am înțeles niciodată de ce românii își țin economiile în valută ! De la leu nu o să-ți iei niciodată țeapă. În al doilea rând cu cât românii și companiile naționale vor ține economiile pe termen lung în moneda națională cu atât mai bine pentru economie și tranzacțiile interbancare.

Să-ți păstrezi economiile în valută este ca și când ți-ai păstra economiile în buzunarul americanului, englezului, “europeanului”.

Întotdeauna cea mai volatilă monedă este valută în comparație cu moneda națională, și astfel cei care au de pierdut cel mai mult sunt cei care își păstrează economiile în alte monede de circulație.

Ești deștept dacă în ultimii 5 ani nu ți-ai luat credit mare în franci elvețieni, ai fi îngrășat porcul pe cârca ta.

Un comentariu

  1. Pingback: Risipă pe banii noștri de 200 milioane EURO la alegerile locale din 2020 - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.