Tehnologie

aprilie 28, 2018 la 4:36 pm

LiFi – noua tehnologie de conectare wireless prin intermediul luminii

LiFi - noua tehnologie de conectare wireless prin intermediul luminii

Imaginați-vă o lume unde orice sursă de lumină te poate conecta la internet. Becurile care iluminează birourile, casele, mașinile, străzile … ne vor ajuta să accesăm internetul cum nu credeam că este posibil până acum.

În fiecare an oamenii consumă cu 60% mai multe date digitale prin intermediul rețelelor wireless. Spațiul pentru frecvențele radio a devenit suprasaturat rezultând un fenomen ce poartă denumirea de “spectrum crunch”.

Interferențele radio sunt generate de un număr foarte mare de rețele GSM și wireless

Rețelele mobile de telecomunicații precum rețelele GSM și wireless nu vor putea ține pasul cu cererea tot mai mare de acces fără fir pentru conectare la internet.

Acum avem LiFi, tehnologie care nu folosește frecvențele radio, folosește spectrul de lumină ce poate dezvolta lățimi de bandă de până la 1000 de ori mai mari decât în prezent.

Rețelele de date fără fir ale viitorului nu vor mai folosi semnal radio. Vom putea utiliza eficient infrastructura deja existentă a surselor de lumină pentru conectare rapidă, securizată și de mare viteză.

Li-Fi network

LiFi este o tehnologie ce folosește spectrul de lumină și nu interferează cu rețelele radio, ceea ce permite folosirea acestei motode de comunicare în spitale, centrale electrice, zone industriale specifice, aeroporturi, chiar și în avioane.

Securitate și intimitate cu LiFi

Lumina poate fi obstrucționată, nu poate trece prin pereți. Ceea ce înseamnă că un semnal wireless LiFi poate fi securizat într-un spațiu fizic. Închizi ușa sau tragi jaluzelele pentru ca datele tale să fie în siguranță.

Modul de funcționare a tehnologiei LiFi este pe cât de simplu pe atât de revoluționar. Când o sursă electrică este aplicată către un bec LED, un flux constant de fotoni este emis, ceea ce noi vedem ca fiind lumină obișnuită.

Becurile LED sunt dispozitive semiconductoare, ceea ce înseamnă că lumina poate fi modulată și detectată de un fotodetector. Utilizând această tehnică informațiile pot fi transmise de la un bec LED.

Rețelele de telecomuncații în frecvență radio au nevoie de circuite radio, antene și receptoare complexe. În comparație, o rețea LiFi, este mult mai simplă și utilizează metode de modulare ieftine similare cu cele ale dispozitivelor ce utilizează telecomenzi cu infraroșu.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.