Personalități Umor

septembrie 12, 2017 la 7:57 pm

Marele chip de piatră – Buster Keaton

Recunosc că nu-l știam după nume, îl știam dupa operele sale cinematografice. Stai un pic … de fapt ce știam ? … nici măcar nu știam dacă Buster Keaton este actor sau regizor. Mai rău, nici nu știam cum îl cheamă. Știam cu siguranță că dacă nu-l văd la televizor pe Charlie Chaplin sau Stan și Bran, cu siguranță am să-l văd pe “marele chip de piatră” , Buster Keaton.

Mi-a rămas în minte chipul unui om fără zâmbet care era prezent în primplanul scenelor de amuzament total. Nu știam de unde să-l iau. Cu toată tehnologia motoarelor de căutare mi-au trebuit câteva zile să-l regăsesc pe actorul care a reușit să-mi tipărească in minte scene memorabile.

A comedian does funny things.
A good comedian does things funny.

Acum, după ce am ajuns să știu cine este, pot spune că în copilărie mi-am ars-o numai cu personalități ale micului ecran. N-aș putea spune că eram un cinefil. Ar fi însemnat să ai acces la un volum mare de filme la care să te uiți toată ziua.

Din pacate, în perioada comunistă a anilor ’80 și imediat câțiva ani după anii ’90 cenzura regimurilor politice nu a permis să avem acces la multe materiale cinematografice de excepție.

Video – momente antologice cu Buster Keaton

Omul ăsta, Buster Keaton, un mare regizor și actor, a realizat pelicule de excepție în anii 1920-1930. În România TVR-ul a început să emită pentru prima dată în 1956 și deabia în 1983 începe prima transmisiune color.

Bine că nu am trăit în perioada aceea, acum probabil aș fi fost mort și nici nu l-aș fi văzut vreodată pe Buster Keaton. Regizorul care filma scene de referință in cinematografie cu mult înainte ca noi să avem televizoare la nivel național.

Bănuiesc acum de ce filmele erau de scurt metraj. Clar, nu era o strategie publicitară de promovare. Cred că vă amintiți de renumitele televizoare ale Epocii de Aur care se stricau repede dacă funcționau mai multe de două ore pe zi.

Acum avem cinematografe multiplex care emit filme de proastă calitate. Îmi pare rău să dezamăgesc cinefilii secolului 21. Vă pierdeți timpul cu pelicule care după 10 minute de vizualizare știi ce urmează mai departe.

Cinematografie nu înseamnă ecrane mari color, ochelari 3D și boxe care să te sperie. Îl prefer oricând pe Buster Keaton în locul ultimelor top 100 filme.

Cinematografia este o artă, iar autorii acestor opere par să rămână tot veteranii peliculelor alb-negru.

Film scurt metraj cu Buster Keaton: Cops – 1922

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.