Sănătate

mai 18, 2021 la 2:37 pm

Măsuri ce trebuiau luate pentru evitarea pandemiei de COVID 19 în România

A trecut mai bine de un an de când românii se luptă cu pandemia de Covid 19. Oamenii din spatele sistemului administrativ și politic au dat dovadă de lipsă de profesionalism în gestionarea acestei pandemi.

“Oameni” ascunși după haina protectoratului au privit începuturile pandemiei ca o “gripă atipică” și s-au rezumat în a face declarații politice iresponsabile. S-a dovedit asta ulterior, pe viața românilor.

Să nu uităm că atunci când China s-a închis pentru a preveni extinderea pandemiei, era deja prea târziu. Să nu uităm că atunci când virusul a început să se extindă în Europa, autoritățile de la București, în loc să aplice măsuri de protecție, se pregăteau de alegeri locale și parlamentare.

Știind că avem un sistem sanitar deficitar (corupt) și că o greșeală administrativă ne-ar putea costa vieți și declin economic, am preferat să mergem înaine și să călcăm pe cadavre.

Boala contagioasă cu răspândire pe calea aerului este cea mai periculoasă

Se știa că acest virus se răspândește pe calea aerului. Orice epidemiolog a învățat la școală că o boală contagioasă pe calea aerului este cea mai periculoasă și că o pandemie poate fi inevitabilă.

Dacă virusul vine din China cu ce ajunge cel mai repede în Europa ? Cu siguranță că nu cu bicicleta. Virusul ajuns în comunități se transmite repede de la om la om pe calea aerului. Cele mai rapide mijloace de transport pe care le are omenirea la dispoziție sunt avioanele.

Ce ironie, un virus contagios pe calea aerului ajunge cel mai rapid să se răspândească tot pe calea aerului, cu avionul.

În Europa, primele cazuri de infecție cu Covid 19 au fost semnalate în Italia. Cum poate să ajungă cel mai repede virusul din Italia în România, știm deja.

Primele țări care au fost cele mai afectate de pandemie au fost țările cu transport aerian dezvoltat și care nu s-au grăbit să aplice măsuri preventive. Pentru că în România avem o infrastructură de transporturi la pământ, virusul a întârziat să apară. Practic noi am fi avut în avantaj un interval de timp pentru a pune la punct o strategie de combatere a pandemiei.

Să nu uităm că datorită alegerilor din 2020 și pentru a nu supăra diaspora a căror vot le era favorabil, au preferat să închidă în case, în propria lor țară, 19.000.000 de români. Pe principiul, preferăm să câștigăm alegerile și cu populația mai vedem noi după aceea. Iată că au câștigat alergerile după care s-au trezit cu o pandemie de proporții la care nu se așteptau.

Diaspora, un instrument de manevră populist

Diaspora nu s-a întors în țară doar cu avionul, prea puțini sunt cei care își permit să călătorească cu avionul. Cei mai mulți români călătoresc cu autocarele sau cu mașinile personale. Pe lângă românii stabiliți în alte țări, oamenii de afaceri, angajați în corporații, transportatori, sezonieri, mai avem și o specie de români care frecventează granițele țărilor pentru trafic de persoane, stupefiante, hoți și cerșetori.

Când știi că virusul ar putea intra în țară cel mai rapid pe calea aerului, ce faci ? … mai ales la început când sunt indicate măsurile preventive. Autoritățile nu au făcut nimic să protejeze populația sănătoasă din țară. Au permis virusului să intre prin purtători iar populația sănătoasă din țară să fie obligată să stea în casă și cu mască pe față.

Oricum era inevitabil, virusul tot ar fi pătruns în țară însă ar fi fost controlat cu impact mult mai mic asupra populației. În loc să închizi o țară întreagă în casă mai bine închizi granițele și impui un control riguros. Dar de ce să facem acest lucru din moment ce diaspora s-ar putea supăra că nu-i lăsăm în țară și eventual să pierdem alegerile.

Toate avioanele care aterizau trebuiau oprite la sol cu tot cu pasageri și carantinate 5-7 zile, sau efectuate teste pentru Covid 19. În tot acest timp pasagerii primeau hrană, apă și ingrijiri medicale gratuit.

Pe aeroporturi sunt hangare pentru avioane care puteau fi transformate în spații pentru carantinare de 5-7 zile. Aeronavele nu mai trebuiau să fie blocate la sol. Oamenii testați negativ putea pleca fără să mai fie nevoiți să mai stea alte 14 zile carantinați la domiciliu. Astfel aveai un control total al zborurilor internaționale și foarte repede puteai monitoriza apariția unor cazuri.

Să trecem la transportul terestru. Vine cineva din China, Italia, Germania, Spania, Anglia, ș.a.m.d. … cu trenul ? Cu siguranță că nu, dar chiar și așa acele puține curse internaționale cu trenul puteau fi monitorizate. Persoanele dintr-un compartiment sau vagon puteau fi izolate sau testate în timpul călătoriei fără a mai fi necesară carantinarea la intrarea în țară. Pentru cazurile speciale, în fiecare gară se puteau pune la dispoziție camere speciale pentru izolare.

Traficul la punctele de trecere ale frontierei neglijat total

Cel mai mare trafic îl avem la punctele de trecere ale frontierei. Aici românii trec cu mașini mici, cu mașini mari, autocare, TIR-uri, cu miel, cu purcel, cu tot ce se poate. Zona terestră de trecere a frontierei pare a fi cea mai vulnerabilă zonă prin care virusul ar putea să intre în țară.

Aici s-ar fi impus cele mai dure măsuri de prevenție. Nimeni nu ar fi trebuit să treacă granița în țară fără testare sau carantină de 5 zile. Cu siguranță că vămile ar fi fost blocate total însă vorbim de o acțiune de interes național prin care trebuie protejată populația țării.

Să analizăm logic, ce face organismul uman atunci când este atacat din exterior de viruși gripali spre exemplu? Îi lasă pe toți să intre în corp pentru că avem alegeri ? NU, sunt ținuți la periferie prin tot felul glande ale sistemului imunitar, iar oganismul imediat încearcă să se regleze și să producă anticorpi pentru a combate virusul. În funcție de capacitatea organismului de a produce anticorpi reușește să îndepărteze cât mai repede virusul. Dacă organismul este slăbit iar măsurile luate au fost greșite sau întârziate atunci vei ajunge să zaci la pat până trece boala.

Ca o paranteză, în toată această pandemie oameni privilegiați au tranzitat frontiera terestră fără nici un impediment față de restricțiile impuse. Aveți impresia că un “mic întreprinzător” care traversează granița la frontieră de vreo 2-3 ori pe săptămână, și care își achită atențiile către vameși este împiedicat în vreun fel din activitatea lui obișnuită !!

Să vă faceți o părere de cât de repede poate călători virusul la purtător, … o călătorie cu trenul din București până în Budapesta durează 15 ore, iar până în Madrid durează 55 ore. O călătorie cu mașina, fără opriri, până în Budapesta durează 10 ore, iar până în Madrid 35 ore. O călătorie cu avionul din București până în Budapesta durează 2 ore, iar până în Madrid durează 4-5 ore.

Specialiștii au asistat de pe margine la eșecul măsurilor politice

O să spuneți că astfel de măsuri erau greu de îndeplinit, dar nu erau mai greu de realizat decât haosul ce a fost creat de factorul politic care nu a ținut cont de sfatul specialiștilor din domeniul medical.

Nu s-au luat măsuri corecte de combatere a pandemiei și ne-am trezit cu toții în detenție la domiciliu care s-a dovedit o măsură total greșită.

Ok, statul a greșit la primul capitol, filtrarea accesului de persoane contagioase pe toate căile de transport din exteriorul țării către interior. Asta s-a văzut prin creșterea cazurilor de oameni infectați. Din acest moment, pentru că nu ai evidență asupra celor care au intrat în țară, ai pierdut controlul. Odată pătruns în comunitate, virusul este mult mai greu de eradicat.

Răspândirea virusului a luat amploare, cazurile grave au început să se înmulțească iar locurile din spitale au devenit insuficiente pentru tratament. O altă greșeală majoră făcută de autorități a fost să interneze bolnavi contagioși alături de alți bolnavi în spitale fără profil terapeutic.

Când ai de aface cu o situație pandemică nu internetzi pacienții infectați alături de pacienți cu alte afecțiuni. Într-un final vei molipsi și restul pacienților, cadrul medical dar și personalul auxiliar. Ceea ce s-a și întâmplat. Foarte mulți doctori au transmis mai departe virusul în familii și în comunitate.

Acum virusul se răspândește în țară prin zonele de punct vamal, pe calea aerului, din spitale cu secții ATI dar și prin raspândire comunitară. Este prea târziu să aplicăm măsurile ce trebuiau aplicate în prima etapă.

Și aici am fi găsit soluții. Personalul medical trebuia echipat adegvat, pacienții trebuiau izolați în secții speciale sau în spitale de campanie. O altă varianță ar fi fost sălile de sport care oricum erau închise. Spre exemplu, în SUA, atunci când sunt calamități naturale, sinistrații sunt adăpostiți în săli de sport. Același lucru s-ar fi putut face și la noi pentru triere și izolare temporară. O sală de sport poate fi foarte ușor de pregătit, paturi, separeuri, echipament medical, capacitate mare de adăpost, volum mare de circulație a aerului și acces logistic rapid.

China a tratat pacienții de Covid 19 în spitale de campanie construite rapid

Cei care citiți aceste rânduri vă rog să comentați în secțiunea de mai jos dacă aceste măsuri au fost luate de autorități, ce alte măsuri s-ar fi impus și dacă ar mai fi fost aceeași situație pandemică la nivel național.

Restricțiile impuse, erorile de raportare, scandalurile media din zona medicală și comunicarea defectuasă cu cetățenii a dus la o neîncredere în rândul populației legat de viitoarele măsuri de combatere a pandemiei. O altă greșeală făcută pe spatele românilor.

În țări asiatice purtatul măștilor respiratorii este deja o cultură când vine vorba de protecție împotriva gripelor sezoniere. Nu văd de ce nu ar putea fi și la noi o astfel de disciplină însă nu impusă cu obligativitate. Dovadă că sunt foarte mulți oameni care s-au bazat pe mască ca mijloc de protecție și s-au îmbolnăvit.

Masca medicală te poate proteja parțial în anumite condiții și trebuie să respecte niste norme de calitate nu să fie pretext de afacere temporară.

Restricțiile de izolare la domiciliu și de circulație nu au fost impuse ca măsuri gândite de prevenire. Au fost cele mai rudimentare măsuri ce se puteau aplica rapid de niște oameni care nu au putut să gândească în profunzimea situației pandemice și cu speranța că “poate scăpăm de virus cu măsuri banale“.

Iată că nu s-a întâmplat așa, virusul a continuat să se răspândească și să facă victime fizic, emoțional și social.

Poți să-ți pui și zece măști dar dacă respiri un interval de timp în preajma unei persoane infectate ai mari șanse să te infectezi și tu. La fel, dacă porți mască și stai la distanță într-un spațiu închis față de o persoană infectată poți să te infectezi și tu.

Nu uitați, virusul există, nu va dispărea în totalitate și ne poate face rău dacă nu suntem precauți.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.