Social

martie 1, 2016 la 8:16 pm

Minciuna, sluga hoțului

Minciuna, sluga hoțului

Ascunderea unor fapte imorale constituie, desigur, sursa unor minciuni.

Părinții ascund de copii, copiii de părinți, soțul față de soție, familia față de colectiv.

În asemenea cazuri, neîndoielnic, minciuna minciuna constituie paravanul principal.

Soția sau soțul, care, având relații extraconjugale justifică întârzierile mai îndelungate apelând la formula cu croitoreasa, cu piața, cu vizita inopinantă a unei colege, a unui prieten sau invocând nu știu ce obligații sociale, au în minciună au în minciună un aliat cel puțin pentru un moment.

Exagerând conștient, am spune că minciuna în astfel de cazuri constituie un furt. E un furt de încredere, de liniște, oferind în schimb o falsă liniște, un furt de dragoste, de afecțiune, un furt de viață.

Este un furt de viață pentru că te-ai angajat și pretinzi, prin jurăminte și delcarații false, adesea lacrimogene, ca ești alături de tovarășul ales sau de tovarășa aleasă, în schimb duci o viață dublă, necinstită, aducând nefericire într-un loc sau altul.

E un furt pentru că de fapt se fură, ca la drumul mare, liniștea căminului și, uneori, o dată cu aceasta, fericirea copiilor și a celorlalți.

Există însă și un furt fără nici o nuanță figurativă, e furtul adevărat. Fără să explicăm aici motivul furtului, știm cu toții că au fost și, din păcate, mai sunt oameni care nu se mulțumesc cu ceea ce societatea le oferă ca răsplată pentru activitatea depusă. Obișnuiți să-și închipuie că pot să ia fără să și dea societății, caută căi prin care să obțină bani în plus sau obiecte.

Minciuna este paravanul după care se ascunde adevărul

Ca să fure, hoțul ascunde mai întâi inteția, apoi faptul în sine. Pentru aceasta, desigur, minte.

Minte negustorul care caută să-și vândă marfa proastă drept marfă bună, luându-ți un preț mare, minte lăptăreasa care toarnă apă în lapte, vânzătorul care pune apă în vin.

Minte cel care, profitând de nepriceperea sau neatenția cumpărătorului, cântărește cu lipsă sau nu respectă prețul stabilit.

Minciună și înșelăciune este fapta unora care aveau obiceiul să treacă muncitori fictivi pe ștatele de plată, la unele șantiere, minciună și înșelăciune și furt este fapta celor ce au sustras din materiale destinate unor construcții.

Și copilul care fură de la colegi un creion, o gumă, un stilou sau un alt obiect, minte spunând acasă că le-a găsit pe stradă sau în altă parte, și cel care întră în casă cu gând să fure minte invocând alte motive, minte și cel care caută să vândă obiecte furate.

Minciuna este apanajul celor necinstiți, al celor leneși, care vor să trăiască pe seama altora furând, înșelând ….

Poate că și pentru aceste motive, ca și pentru altele, oamenii, cum spunea și Lacordaire, văd în minciună groaza neamului omenesc.

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.