Dezvoltare Politici

martie 14, 2016 la 11:05 pm

Ministerul Finanțelor a lansat la nivel național proiectul “Transparență Bugetară”

Ministerul Finanțelor a lansat la nivel național proiectul "Transparență Bugetară"

Guvernul României reprezentat de Premierul tehnocrat Dacian Cioloș, impreună cu ministrul Finanțelor, Anca Dragu, au prezentat într-o conferiță de presă proiectul “Transparență Bugetară”.

Doamna Anca Dragu, este acel tehnocrat care a știut să se remarce prin spiritul ei antreprenorial. Nu știu dacă am înțeles bine, spunea că românii au salarii prea mari. Sunt sigur că după terminarea mandatului își va înființa o firmă de recrutare a forței de muncă tocmai din Brazilia, brazilience de import pentru 2 lei salariul maxim pe economie.

La câți salariați cu 1.200 lei sunt în România, o să umplem țara de brazilience, să avem și noi carnavalul de pe Kiseleff cu menajere și dădace de import.

Să nu fim cârcotași, totuși, presiunea funcției exercitate, așa peste noapte, fără experiență, să iei decizii, să apari în public cu atatea microfoane și blitz-uri. Oamenii mai uită, însă istoria o să consemne acest lucru.

Acest proiect guvernamental apare într-o perioadă în care corupția este în floare, de parcă nu ar fi fost la fel de 26 de ani. Este o idee extraordinară, mă tem insă că este un joc de imagine pe bani publici. Oare în occident administrațiile oferă un asemenea serviciu transparent?

Rămâne de văzut dacă acest prim pas va demara în timp cu succes, lovește foarte puternic în organizațiile politice teritoriale, acolo unde distribuirea banului public este incorectă. Presa de specialitate va fi foarte atentă pe aceste rapoarte oferite de către această autoritate.

Conferința de presă – video

Oamenii ăștia doi, oficiali de stat, au stat 18 minute să ne prezinte noul sistem absolut revoluționar de transparență bugetară.

Se pare că: pentru prima dată în România toți cetățenii vor putea vedea lunar ce venituri și cheltuieli au instituțiile publice. Ministerul Finanțelor lansează o platformă cu cea mai mare bază de date. Sunt informații despre entități publice din țară prezentate în premieră într-un format deschis. Cetățenii vor afla cum sunt folosiți banii publici și ce venituri are fiecare instituție din țară, de la școli, grădinițe, spitale, primării, până la ministere, Guvern și Parlament. Vor găsi date despre veniturile din impozite și taxe sau din amenzi, și despre cheltuielile cu salarii, bunuri și servicii, investiții sau cu fonduri europene așa cum au fost prevăzute în bugete.

Măi să fie. La o asemenea prezentare te aștepți la o aplicație care să-ți ofere informațiile printr-o interfață foarte prietenoasă. Prima pagină arată cam așa:

Transparență bugetară

Nu vă așteptați la mai mult, asta-i tot. Mă tem că au și aplicație pentru terminale mobile.

Marele proiect este o singură pagină care te redirecționează către o interfață a carui link nu este deloc prietenos, aparține domeniilor anaf, mfinate și gov.ro.

Se pare că tehnologia aici este bine împletită. Accesați acest link cu rugămintea de a reveni la acest articol pentru comentariu dacă sunteți de acord cu observațiile mele. Mulțumesc.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.