Gastronomie Sănătate

mai 6, 2016 la 8:21 pm

Morcovul, o legumă bogată în carotenoizi (Vitamina A)

Morcovul-o-leguma-bogata-in-carotenoizi-Vitamina-A

Morcovul a fost cunoscut încă de pe vremea romanilor, cu toate că specia de pe vremea aceea se deosebea foarte mult de morcovul ce se cultivă în vremurile noastre.

Aparținând unei specii sălbatice, morcovul avea o rădăcină tare și subțire. Cu timpul, morcovul a ajuns să fie cultivat în mod rațional și cu îngrijire în câmpuri întinse prin grădinile de zarzavat, devenind tot mai mult o legumă de bază în alimentație și medicină.

Nutrițional morcovul oferă organismului cantități echilibrate de vitamine, în special Vitamina A, B1, B2, C, și minerale precum calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, magneziu.

Consumarea morcovului crud, permite organismului să asimileze substanța numită caroten, cea care dă culoarea specifică morcovului, de portocaliu-roșiatic. Datorită acestei substanțe, morcovul este recomandat copiiilor în perioada de creștere, și pentru femei în perioada de alăptare pentru a mării cantitatea de lapte.

De câte ori nu vi s-a zis în copilărie, “mănâncă morcov să te faci mare, … mă fac mare?, … cât de mare? … mare de tot!”. Câteodată aflăm prea târziu cât de sănătos este să includem în alimentația noastră morcovul, consumat în mod special crud.

Carotenul face parte dintr-o clasă de peste 600 de compuși chimici denumiți carotenoizi, care de fapt sunt niște pigmenți naturali care dau culoare fructelor și legumelor.

Morcovul bogat în compuși carotenoizi

Unii dintre cei mai cunoscuți caroteni este alfa-carotenul și beta-carotenul, care prin absorbția lor în organism sunt transformați de către ficat în vitamina A. Acesta este singurul proces natural prin care putem să oferim organismului cantitatea necesară de vitamina A, consumând regulat fructe și legume bogate în compuși caroteni.

Carotenii sunt compuși nesaturați ce pot fi stocați de către organism în ficat și în grăsimea corpului atunci când organismul asimilează în surplus.

Consumul regulat de morcov proastăt permite organismului să fie protejat de boli ale inimii, sistemului nervos, ficatului, plămânilor, pielii, și ochilor, îmbunătățește performanțele sportive și sexuale, de asemenea este recomandat pentru îmbunătățirea digestiei în cazul persoanelor sensibile sau pentru contracararea anemiei.

Morcovul poate fi consumat crud, prin ronțăire precum iepurii, în salate, ras pe răzătoare sau prin prepararea băurilor din zeama acestuia.

Prin fierbere sau coacere, multe dintre vitaminele pe care le are morcovul se distrug. De multe ori, supele de morcovi sau morcovii fierți sunt recomandați în probleme digestive sau situații postoperatorii.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.