Sănătate

noiembrie 14, 2016 la 10:10 pm

Motive pentru a considera consumul de cafea benefic sau nociv

Motive pentru a considera consumul de cafea benefic sau nociv

Consumăm cafea pentru aroma ei ispititoare și pentru că ne trezește, ne face mai activi și asta datorită cofeinei.

Cofeina este substanța psihoactivă sau drogul cel mai consumat din lume. Spre deosebire de alte substanțe psihoactive consumul de cofeină este legal în toate colțurile lumii.

Cofeina stimulează sistemului nervos central blocând receptorii neuronali responsabili de transferul adenozinei, substranță resonsabilă de starile de somnolență și oboseală psihică, însă cafeaua are mult mai multe efecte pro și contra asupra organismului uman.

De secole cafeaua a fost subiectul multor dezbateri științifice, dar haideți să vedem care sunt de fapt cele mai recente concluzii despre consumul cafelei.

Efecte benefice ale cafelei asupra organismului

Efecte benefice ale cafelei asupra organismului

 • Cafeaua stimulează performanța fizică. Consumând o cafea cu o oră înainte de antrenamenul fizic poate îmbunătății performanța cu 11-12%. Cofeina mărește nivelul adrenalinei în sânge, un hormon care ajută organismul să reziste la efort susținut.
 • Cafeaua te poate ajuta să slăbești. Cafeaua conține minerale precum magneziu și potasiu ce ajută organismul să utilizeze insulina pentru a echilibra nivelul de zahăr din sânge reducând pofta de dulciuri care conțin zahăr și aspartam.
 • Cafeaua reduce riscul accidentelor vasculare. Un consum rezonabil de cafea este asociat cu scăderea riscului de a avea un atac vascular cerebra.
 • Cafeaua reduce riscul bolii Parkinson. Studiile au demonstrat că persoanele care au consumat în mod regulat cafea au redus riscul cu 25% de a suferi la vârste înaintate de afecțiuni ale aceste boli neuronale.
 • Cafeaua reduce riscul bolilor canceroase. Studiile au arătat că antioxidanții prezenți în cafea lucrează ca niște mici războinici care luptă și protejează împotriva radicalilor liberi prezenți în corpul nostru.
 • Cafeaua protejează creierul. Prezența cofeinei în sânge reduce risculo bolilor neuronale precum demență sau Alzheimer.
 • Cafeaua înviorează, ajută la combaterea depresiei și scade riscul de sinucidere. Cofeina stimulează sistemul nervos central mărind producția de neurotransmițători precum serotonina, dopamina, noradrenaline ameliorând starea de spirit.

Efecte nocive ale cafelei asupra organismului

Dacă ești o persoană alergică la cofeină, nivelul colesterolului din sânge este mare, ești însărcinată (sau ai copil mic) ar trebui să acorzi atenție consumului excesiv de cafea. Un consum rezonabil de cafea vă poate face bine, poate preveni unele boli, stimulează mintea și mușchii, chiar te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Efecte nocive ale cafelei asupra organismului

 • Cafeaua de slabă calitate poate fi toxică. O cafea slabă poate include multe impurități ce poate produce dureri de cap, greață sau stare de rău. Astfel se poate întâmpla dacă cafeaua consumată a fost produsă dintr-o recoltă ruinată. Chiar și un singur bob de cafea poate afecta calitatea unei cești de cafea. Este acea senzație când nimerești să mesteci un miez de fistic alterat și nu știi ce să faci mai repede să scapi de acel gust oribil.
 • Cafeaua te poate ucide. Dacă bei 20 de litri de cafea într-o perioadă scurtă de timp, cofeina ingerată devine letală.
 • Cafeaua poate genera neliniște și insomnie. Chiar dacă aroma cafelei este ispititoare, este recomandat să nu faceți excese mai ales dacă știți care vă sunt limitele.
 • Cafeaua dezhidratează. Nu înseamnă că vei muri de sete după ce ai consumat o ceașcă de cafea, dar cafeaua are efect diuretic asupra rinichilor. Cu siguranță o cafea dulce te va face să te uiți și după un pahar cu apă.
 • Cafeaua schimbă culoarea dinților. Cu timpul consumul de cafea, ceai, țigări și vin roșu poate determina îngălbenirea dinților sau pătarea acestora.
 • Consumul de cafea poate provoca pietre la rinichi. Cofeina crește nivelul tensiunii arteriale și nivelul de calciu din urină, un consum ridicat de cafea poate crea daune rinichilor.
 • Consumul de cafea generează impact negativ asupra mediului. Pentru producerea unui kg de cafea verde sunt necesari 466 litri de apă dulce. Un paradox al ființei umane pe această planetă, 700.000 de oameni mor anual datorită lipsei de acces la o sursă de apă potabilă.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Un comentariu

 1. Pingback: Cum se prepară cafeaua la ibric !? - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.