Auto-moto

iulie 7, 2017 la 3:40 pm

Noul Suzuki Celerio, autoturismul de oraș ce ar putea fi o opțiune pentru tine

Noul Suzuki Celerio, autoturismul de oraș ce ar putea fi o opțiune pentru tine

Traficul rutier din București este ca o junglă unde urletele, colții și ghiarele sunt înlocuite de scârțâit de roți, înjurături, claxoane, și mult fum de la eșapamentele motoarelor diesel.

Motoarele diesel sunt cele mai poluante – tractoare cu turbină

Acele motoare diesel cu emisii de noxe “reduse”. Mai vezi câte un autoturism, ultimul model, cu inscripții pe spate … EcoDiesel. Apeși pedala de accelerație lăsând în urmă o dâră neagră de fum toxic.

Mai are rost să te întrebi ce standard de emisii are acea mașină !? Standardele europene de emisii noxe sunt până la urmă niște cifre pe hartie. Am aflat asta după marele scandal Volkswagen cu privire la programarea frauduloasă a motoarelor diesel TDI.

Nu este mare filozofie să pornești un motor, să calci pedala de accelerație și să vezi ce iese pe țeava de eșapament.

Poate nu este cel mai bun exemplu dar combustia motorului diesel se aseamănă cu aprinderea unei anvelope de cauciuc. Combustia motorului cu benzină elimină un fum ca de foc de lemne, iar combustia motorului cu gaz (GPL) elimină un nor de abur similar cu arderea unei lămpi cu etanol.

GPL – o alternativă economică și ecologică pentru motoarele cu benzină

Vă întrebați acum de ce tot mai mulți producători își îndreaptă producția către mașinile compacte, practice, cu motoare pe benzină, cu cilindree mică și cu posibilitatea de a monta suplimentar o instalație GPL !

În aglomerația rutieră trebuie să ai răbdare, să fi atent la ceilalți participanți în trafic dacă nu vrei să dai de bucluc. Stai pe banda ta liniștit și vezi cum mașinile din față se tot mută de pe o bandă pe alta fără a avansa semnificativ. După ce că nu ai unde să înaintezi mai repede, de ce să mai mergi și în zig-zag !?

În oglinda retrovizoare văd o mașină care facea slalom. O mașină mică de oraș, un city-car nou nouț cu numere roșii care s-a strecurat până în fața mea. Semăna cu un Chevrolet Spark dar logo-ul mărcii arată Suzuki. Mirat! … dar ce Suzuki o fi ăsta ? … reprezentative pentru piața locală fiind Suzuki Swift, Ignis, Vitara și Jimny.

În lateral, o Dacie Logan 2 își etala garda la sol. Mă uit la modelul Suzuki Celerio, că despre el este vorba, niște roți înguste și cu o gardă la sol la fel de mare cu a Daciei. Cine nu a condus un Logan, garda înaltă la sol și suspensiile moi te ajută să depășești gropile și denivelările fără să te zdruncine prea mult.

Suzuki Celerio 1.0 GL 2017

Suzuki Celerio 1.0 GL 2017

Ajuns la birou, că așa se poartă acum, chiar și un inginer de salubritate publică îți va spune că trebuie să ajungă la birou, mă documentez despre noul Suzuki Celerio.

Mașină nouă sub 10.000 EURO. Suzuki Celerio costă 8.650 EURO cu TVA inclus.

Consumul redus de combustibil și dimensiunile mici fac din Suzuki Celerio un autoturism dorit în zonele centrale ale metropolelor unde rar găsești loc de parcare. De fapt, nu ar trebui să ne mire, Suzuki este un producător japonez de autoturisme cu experiență într-o țară cu o densitate a populației de 339 persoane/km².

Suzuki Celerio cu vedere din spate

Suzuki Celerio cu vedere din spate

Când aud de mașini mici, oamenii au impresia că nu or să încapă în mașină. În scaunul de șofer, o mașină mică are cam același spațiu ca la orice mașină mare, ba chiar sunt unele mașini luxoase care datorită consolei centrale ridicate vei întâmpina disconfort în deplasarea câtre dreapta a piciorului de accelerație. Lux nu înseamnă întotdeauna și ergonomie.

Mașinile mici, concepute pentru traficul urban, au o poziție a scaunelor mai ridicată, mai spre vertical, pentru a scurta din lungimea mașinii fără a tăia din spațiul pasagerului. Dintr-un Suzuki Celerio te vei uita de sus la pasagerul din Lamborghini care va sta ca într-un șezlong la volan.

Interior Suzuki Celerio

Interior Suzuki Celerio

Pe scurt, ce primești de la Suzuki Celerio de 8650 EURO cu TVA inclus:

 • motor în 3 cilindri benzină EURO 6 – 1.0 GL 998 cmc
 • putere maximă de 68 HP și un cuplu de 90/3.500 (Nm/rpm)
 • consum urban 5.1 l / 100 km, extra-urban 3.7 l / 100 km, mixt  4.3 l / 100 km
 • jante din oțel cu capace 165 / 65 R14
 • sistem de monitorizare a presiunii în pneuri
 • cutie manuală în 5 trepte, servodirecţie asistată, ABS, ESP
 • airbag-uri frontale, laterale și cortină
 • turometru, ceas digital, indicator autonomie, indicator temperatură exterioară, indicator treaptă viteză
 • geamuri electrice față, comenzi hands-free pe volan
 • sistem audio cu două incinte, Radio CD cu MP3 și Bluetooh
 • port USB, priză 12V în consola centrală
 • suport pahare (2 față / 3 spate)
 • banchetă rabatabilă 60:40, ISOFIX
 • volum portbagaj banchetă pliată – 726 l
 • volum portbagaj banchetă ridicată – 254 l
 • garanție 3 ani sau 100.000 km

Portagaj Suzuki Celerio

Portagaj Suzuki Celerio

Suzuki Celerio este un autoturism de oraș care merită toată atenția. Un autoturism care poate fi folosită ca a doua mașină pentru familie. Firmele de curierat pentru colete mici, sau livrare la domiciliu pentru firme de catering ar avea motiv să ia în calcul această ofertă.

Indiscutabil poate intra și în atenția companiilor cu parcuri auto mari, care pot înlocui mașinile costisitoare cu mașini economice. La fel, firmele mici .. startup-urile, vor putea controla bugetul afacerii optând pentru autoturisme de oraș cu costuri scăzute de întreținere.

Am fi încântați ca cei de la reprezentanța Suzuki România să ne ofere în test drive Suzuki Celerio pentru păreri în detaliu.

3 Comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.