Gadget Sport

aprilie 12, 2020 la 8:19 pm

Polar OH1+ senzor optic pentru ritm cardiac

Polar OH1+ senzor optic pentru ritm cardiac

Unul dintre motivele pentru care ne dorim un smartwatch este senzorul optic pentru citirea ritmului cardiac.

Ne aducem aminte că acum ceva vreme instalam diferite aplicații pe telefon pentru citirea ritmului cardiac folosind camera foto și LED-ul alăturat acesteia. Acopeream camera cu buricul degetului și după un inteval de timp primeam informații despre puls.

Lumina LED-ului penetrează pielea până la nivelul capilarelor, viteza de circulație a sângelui este calculată cu un algoritm și afișată pe ecran.

Mare lucru nu s-a schimbat, principiul este același, tehnologia s-a mutat și pe ceasurile digitale. Asta nu înseamnă ca orice ceas cu senzor optic oferă și cea mai bună măsurătoare pentru ritmul cardiac.

Utilizarea unui senzor de ritm cardiac nu este cel mai precis mod pentru a citi informații despre bătăile inimii. Senzorii oferă informații estimative deoarece depind de dimensiunile acestora, intensitatea luminoasă a LED-urilor, puterea de calcul a procesorului și software-ul care permite afișarea datelor colectate.

Precizia informațiilor despre ritmului cardiac variază și în funcție de segmentul de gamă a “ceasurilor inteligente”. Unele ceasuri vor avea un senzor optic doar de dragul de a avea și așa ceva, iar altele vor avea un senzor optic dedicat cum sunt, spre exemplu, ceasurile sport.

Ritmul cardiac oferit de senzor permite calcularea estimativă a consumului caloric. Un astfel de senzor te poate ajuta în activitatea sportivă pe care o desfășori sau pur și simplu pentru activități de zi cu zi.

ECG (EKG) versus PPG (fotopletismografie)

Și dacă tot vorbim despre precizia de citire a ritmului cardiac, aceasta se face cu un electrocardiograf, ECG sau EKG. Cei care au făcut cel puțin o dată un control la cardiologie, știu despre ventuzele (electroliți) lipite direct pe piele în zona pieptului. Mușchii inimii emit semnale electrice ce pot fi citite cu mare precizie doar de aparate care înregistrează electrocardiograme.

Există mărci pe piață care produc ceasuri și care pretind că oferă citirea pulsului de tip EKG, fiind o dezinformare totală. Nu se poate compara precizia de citire a ritmului cardiac folosind un electrograf față de un senzor optic care nu are capacitatea de a interpreta impulsurile electrice ale inimii.

Cel mai cunoscut dispozitiv care permite citirea semnalelor electrice ale inimii este H10 de la Polar. Este folosit în special de sportivi pentru acuratețea cu care măsoară ritmul cardiac. Tot de la Polar, vom vorbi despre senzorul optic OH1+, care este varianta mai simplă și accesibilă pentru cei care doresc un senzor optic mai performant decât cele de pe smartwatch-uri, brățări sport, etc.

Polar OH1+ este un senzor optic dedicat pentru citirea ritmului cardiac

Am avut de ales, între H10 si OH1+. Polar H10 trebuia purtat sub haine, direct pe piele și prins cu o bretea elastică în jurul pieptului. OH1+ s-a dovedit a fi mai practic.

În cutia produsului Polar OH1+ găsim senzorul propriu-zis, o bretea elastică cu suport pentru senzor, un încărcător USB 2.0 și două clipsuri pentru a prinde senzorul pe breteaua ochelarilor de înot, undeva în zona tâmplei.

Senzor optic Polar OH1+

Breteaua elastică ajustabilă poate fi de culoare neagră, portocalie sau gri și poate fi poziționată pe antebraț, pe braț (deasupra cotului), chiar și la picior mai sus de gleză sau deasupra gambei.

Specificații tehnice:

 • greutate senzor: 5 grame
 • greutate bretea: 12 grame
 • înălțime senzor: 9.5 mm
 • diametru senzor: 29.85 mm
 • 6 LED-uri verzi
 • memorie internă senzor: 4 MB (200 ore de antrenament)
 • acumulator litiu-polimer: 45 mAh (10 ore autonomie de funcționare)
 • rezistent la apă: adâncime maximă de 30 m
 • conectare Bluetooth și ANT+ (Garmin)
 • compatibil cu Android 5.0 și iOS 11
 • nu are GPS

Inițial am pornit la drum pentru monitorizarea activității sportive cu o brățară sport, urmând un ceas sport de buget. După multe teste am ajuns la concluzia că aș fi avut aceleași nemulțumiri și cu un ceas sport premium.

Una din cea mai mare problemă a ceasurilor și brățărilor cu senzor optic este că în timpul activităților sportive, între piele și senzor se formează o peliculă de apă (transpirație) generând erori pentru senzorul de citire. Tocmai de aceea, multe ceasuri dezactivează automat senzorul pentru activități sportive în apă.

Senzorul Polar OH1+ întervine în rezolvarea problemei atunci când ai nevoie de un senzor optic de ritm cardiac care să ofere informații corecte.

Polar OH1+ cu senzor optic mare și 6 LED-uri verzi puternice

Polar OH1+ cu senzor optic mare și 6 LED-uri verzi puternice

Am descoperit că senzorul OH1+ este versatil pentru că poate fi purtat pentru absolut toate sporturile. Spre exemplu, pentru alergat breteaua stă bine pe antebraț, pentru înot senzorul poate fi prins cu unul din cele două clipsuri pe breteaua ochelarilor de înot (vezi imaginea de mai jos) sau cu breteaua elastică pe picior, pentru sporturile de echipă alegi ori pe mână ori pe picior. Pentru baschet nu poți să porți la mână un ceas sport. Nici senzorul OH1+ nu stă bine la mână, însă pe picior, deasupra gambei este ideal și poți să afli că în două ore cu tot cu pauze poți pierde 1.500 calorii.

Clipsuri pentru ochelari de inot OH1+

Prin conectare la telefon cu bluetooth, aplicația Polar Beat îți oferă posibilitatea să alegi din peste 120 de sporturi și activități fizice. Astfel poți vizualiza pe telefon ritmul cardiac, consumul caloric, timpul, zonele de efort, chiar și distanța atunci când ai GPS-ul telefonului pornit.

Unele ceasuri permit conectarea prin bluetooth la OH1+ și astfel acuratețea ritmului cardiac este mai mare. Ceasul Amazfit Stratos 2 nu permite citirea ritmului cardiac în bazin. Am conectat OH1+ la ceas iar la final, în informațiile legate de activitatea depusă apărea și ritmul cardiac.

Polar OH1+ poate fi folosit și ca dispozitiv independent, fără conectare prin bluetooth la alte dispozitive. Pentru o acuratețe mai mare, este bine ca senzorul să înregistreaze activitatea independent oferind o durată mai lungă a bateriei, eliminând și lag-ul de transmisie ce ar putea să apară între dispozitive.

Senzorul OH1+ are un buton pe lateral și opus un indicator cu LED-uri.

 • 1x apăsare buton = senzorul pornește
 • 2x apăsare buton = senzorul începe să înregistreze activitatea pulsului
 • 1x lung = senzorul este oprit
 • LED-ul galben clipește = senzorul se încarcă
 • LED-ul verde este aprins = senzorul este încărcat
 • LED-ul roșu clipește = bateria este aproape descărcată
 • LED-ul alb clipește = nu se detectează puls
 • LED-ul albastru = conectare, sincronizare

Datorită bretelei elastice cu care se atașează senzorul, LED-urilor puternice și a suprafeței specifice de contact cu pielea, se produce etanșeitate fără să afecteze citirea ritmului cardiac de la nivelul capilarelor. În imaginea de mai jos se poate vedea o comparație între dimensiunea senzorului, LED-urilor și a suprafeței de contact.

Senzori și LED-uri, stanga – Amazfit Stratos 2, dreapta – Polar OH1+

Încărcarea senzorului se face cu ajutorul adaptorului pentru portul USB 2.0 ce poate fi găsit la PC, laptop, baterie externă, etc. Înainte de a pune senzorul la încărcat, trebuie avut grijă ca pinii de contact să nu prezinte umezeală, praf, fire de păr, etc, care să împiedice încărcarea sau chiar să producă defecțiune.

Două ore timp de încărcare pentru OH1+

Adaptor incarcare USB 2.0 - Polar OH1+

Concluzie: Polar OH1+ este un senzor optic special conceput pentru citirea cu exactitate a ritmului cardiac. Compatibil pentru conectare prin bluetooth la o multitudine de ceasuri sport, trakere și ciclocomputere. Este mic și ușor, practic și cu un preț accesibil, undeva între 250 – 300 lei.

După citirea acestui articol, toate ideile tale pot fi exprimate liber în secțiunea de comentarii de mai jos. Suntem curioși să aflăm părerea cititorilor și să creăm o comunitate constructivă.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.