Personalități

februarie 21, 2016 la 2:57 pm

Președintele Lincoln

Abraham Lincoln

Președintele Lincoln ajută dobitocul

Odată, când președintele american Lincoln făcea călare o plimbare la țară, văzu un porc, gata să se înnece într-o băltoacă și căznindu-se în zadar să iasă afară.

Președintele descălecă de pe cal și ajută dobitocul să iasă din apă; se murdări însă, firește, de sus până jos. Întâmplarea ajunse în gura lumii și toți se minunau, cum un președinte putea să-și dea atâta osteneală pentru un porc. la care el răspumse:

– N-am făcut-o numai pentru porc, ci și pentru mine însumi.

Ce vroia să spună cu asta? Că, o faptă bună sau miloasă nu privește numai pe alții, ci și pe noi înșine, deoarece prin punere în mișcare puterile noastre se fac mai vânjoase, iar prin părăginire se tocesc.

“Să nu cumva să te obișnuiești să vezi o ființă vie suferind”, iată ce ar trebui să spunem fiecărui om. Căci obiceiul lucrează ca vraja cea rea din poveștile bătrânești, care face pe om să împietrească.

A avea milă de altul, înseamnă a trăi împreună cu altul, iar cine nu mai poate avea milă acela nu mai are nici viață. Dacă Lincoln ar fi lăsat porcul să se zbată, glasul compătimirii ar fi ajuns să amuțească în el, după cum te dezveți și de glasul conștiinței, dacă nu-i mai dai ascultare.

În urmă ar fi lăsat și oamenii negri să se zbată în băltoaca lor de mizerie și robie și n-ar fi ajuns liberatorul robilor, căci și pentru asta a fost împroșcat cu noroi de sus până jos și adeseori a fost pe pragul deznădejdii.

Cine vrea numai să mănânce bine, iar după masă să-și bea cafeaua, să-și fumeze țigara și să-i tragă un pui de somn, acela caută negreșit să se lepede de orice iubire și milă, însă rămâne un om sărac, sărac de tot.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.