Tehnologie

ianuarie 14, 2017 la 3:08 pm

Procesor Intel Core Skylake i3 6100 3.7 GHz 6th Generation cu performanțe 4k

Procesor Intel Core Skylake i3 6100 3.7 GHz 6th Generation cu performanțe 4k

Vin din poziția utilizatorului de calculator desktop personal cu procesor AMD, nu pentru că aș fi admirator al acestei mărci, ci pentru că a existat un moment în industria producătorilor de procesoare când Intel deținea supremația absolută.

AMD a fost singura companie producătoare de procesoare care a reuțit să țină pasul, și să ofere procesoare performante la prețuri accesibile în același segment de piață.

Dacă nu te încadrai în buget pentru un calculator cu procesor Intel, reușeai în schimb să-ți configurezi un sistem desktop cu procesor AMD, cu care puteai să-ți hrănești partea intelectuală a creierului capabilă să asimileze inovațiile tehnologiei digitale ale anilor ’90.

Mai bine de 6 ani am exploatat cu succes un procesor AMD Phenom II Black Edition care a început să dea semne de oboseală. Comparat în teste de performanță cu un procesor de laptop, AMD APU Mullins Quad Core A8-6410, am decis să fac o achiziție nouă.

Ca de fiecare dată am întâmpinat aceleași greutăți pentru asamblarea unui sistem desktop cu procesor AMD. Îți dorești un anumit procesor AMD, îl găsești listat la furnizori sau magazine online, dar nu-l au pe stoc. Alegi alt procesor, chiar dacă nu este procesorul dorit. Cauți placă de bază pentru procesor, dar nu găsești pe stoc modele cu specificații dorite. Și tot așa de fiecare dată. Practic dacă vrei sistem desktop cu AMD nu trebuie să ai pretenții, îți faci un sistem desktop cu componentele hardware pe care le găsești în piață atunci, pe moment, sau aștepți termene de livrare săptămânale.

N-am mai avut răbdare de data asta și m-am orientat către un procesor Intel.

CPU-Z - Intel Core Skylake i3 6100 3.7 GHz 6th Generation

Cum toate produsele zilelor noastre sunt acoperite de un abur publicitar, trebuie să te documentezi serios pentru a pune mâna pe un produs de calitate care să-și merite banii.

După câteva săptămâni de observații în diferite condiții de lucru, procesorul Intel Core Skylake i3 6100 3.7 GHz 6th Generation și-a evidențiat calitățile.

Aparent Intel Core i3 6100 este un procesor modest, însă microarhitectura Skylake din interiorul capsulei include noi seturi de instrucțiuni capabile să depășească în performanță procesoare Intel i5 sau i7 de generație mai veche.

CPU-Z - Intel Core Skylake i3 6100 3.7 GHz 6th Generation

Cu Intel Core i3 6100 și procesorul grafic integrat Intel HD Graphics 530 poți face orice, și se descurcă bine. De la sarcinile obișnuite de birou, experiență multimedia UHD și 4k, jocuri Full HD, până la editare video și rendering 3D fără a fi nevoie de placă video dedicată.

Pentru a profita pe deplin de performanțele acestui procesor aveți nevoie de un sistem de operare care să fie instalat pe o unitate de stocare de tip SSD. Folosesc procesorul Intel Core Skylake i3 6100 3.7 GHz pe o placă de bază Gigabyte GA-B150M-D3H DDR3, cu 8 GB RAM Kingston DDR3 la frecvență de 1333 MHz, SSD Kingston V300 120GB SATA3 și placă video dedicată Asus Radeon R7 250 1GB DDR5 128-bit cu sistem de operare Windows 10 Pro.

Coolerul cu care vine procesorul în cutie este oribil, mă întreb de ce l-au mai pus. Rivalii de la AMD oferă coolere stock mult mai silențioase.

Procesorul și cooler-ul stock

Procesorul și cooler-ul stock

N-am putut să stau mai mult de o săptămână cu acest cooler în carcasă. Șuieratul produs de turațiile ventilatorului te scoteau din sărite. Fiind un cooler mic cu turații mari zgomotul produs de coloana de aer deranja chiar și în modul silențios.

Dacă vă gândiți și voi să înlocuiți cooler-ul stock, recomandarea mea ar fi să vă orientați după coolere cu radiatoare mari, minim două pipeline-uri și ventilatoare mari cu turații joase.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.