Gastronomie Sănătate

iulie 15, 2016 la 6:26 pm

Rețeta zilei, energie și prospețime cu pepene galben și pepene roșu

Rețeta zilei, energie și prospețime cu pepene galben și pepene roșu

Zi de sâmbătă caniculară. Mă trezesc odihnit și plin de energie, cu stomacul gol dar fără apetit. Deschid frigiderul dintr-un reflex al omului modern și mă ia cu frig din golul interior al rafturilor.

Recipientele cu vitamine sunt puse la vedere, un pahar de apă și câteva comprimate de spirulină, chlorella și ginseng siberian stinge starea de stomac gol pentru câteva ore oferind organismului necesarul de aminoacizi vegetali, enzime, antioxidanți, vitamine și minerale.

Trebuie să ajung în supermarket, gândul că n-o să mă atragă nimic din rafturile pline cu produse congelate, pasteurizate, conservate și alte procese industriale de păstrare a alimentelor mă făcea să mă simt ca pe o insulă pustie.

La intrarea în orice supermarket primele rafturi sunt cele cu fructe și legume. Fiind începutul lunii iulie îmi dau seama că pepenii sunt de import, dar nu este o problemă, deabia așteptam să apară, am facut meniul pentru frigiderul meu gol, 4 pepeni galbeni și un pepene roșu.

Pepene roșu proaspăt, feliat și rece

Pepene roșu proaspăt, feliat și rece

Vă întrebați poate … doar atât? Da, doar atât. Puteți lua în calcul că din producția mondială de alimente 50% sunt aruncate, în opoziție, zilnic mor de foame peste 24.000 de oameni.

Societatea este plină de adversități când vine vorba despre ce-i place omului să bage în gură, indiferent de efectele adverse pe care le va suporta pe propria piele la un moment dat. Alții, care au cât de cât grijă ce mănâncă, încep să devieze, să se diferențieze ca niște sectanți prin tot felul de catalogări … “A, ești vegan ? dar de când ești vegan ? dar ce mănânci ? … a, păi, ești ovo-vegan sau lacto-vegan. … Dar cum reziști ? … Dar știi, oamenii sunt omnivori!”

Fiind o persoană căreia îi place stilul de viață în care se hrănește pentru a trăi, nu trăiește pentru a se hrăni, voi lăsa controversele pentru bucătari, pentru că ei vor fi cei mai afectați atunci când populația se va îndrepta către un stil de viață culinar cât mai sănătos.

Ne așteaptă rețeta zilei, rece și relativ proaspătă. Dacă sunt aduși din Turcia sau Israel, până să-i cumpăr eu a trecut o săptămână. Pepenii cresc la nivelul solului, au nevoie de apă și soare. După culegere, păstrați și transportați în condiții de umezeală și întuneric își pot păstra proprietățile pănă la 2 săptămâni datorită cojii groase care protejează miezul.

Pepene galben

Pe timpul verii, pepenii sunt o sursă extraordinară de hidratare, având un procent de peste 90% apă, carbohidrați – și aici ne referim la fructoză – zaharurile din fructe care pot fi consumate de unele categorii de diabetici, vitamine, minerale, și fibre dar în cantități mici. Nu veți găsi pe această planetă om sau animal care să se fi îmbolnăvit de diabet pentru că a consumat prea multe fructe. Zahărul industrial este ingredientul de care trebuie să vă feriți. De exemplu îndulcitorul aspartam sau E951.

Nu a fost întâmplător că am înclus în acest meniu atât pepenii galbeni cât și pe cei roșii. Au culori diferite datorită raportului diferit de nutrienți necesar organismului.

Vitamine și minerale în funcție de culoarea legumelor și fructelor

În două zile am mâncat un pepene roșu, 4 pepeni galbeni și o pizza. Aș fi putut să renunț la pizza, eram suficient de hrănit cât să nu fac exces. Îmaginați-vă la o bere cu prietenii să te sclifosești că tu nu mănânci pizza. Va trebui să răspunzi fiecăruia ca în sondaje, … nu ți-e foame ? ți post ? ți regim ? n-ai bani ? … hai ia de la mine o felie.

A doua zi, a urmat altă etapă de detoxifiere, în timp ce mâncam relaxat și fericit dintr-un pepene galben, parcă am avut o revelație. Sunt foarte mulți oameni care afirmă că fără să consume carne nu pot să trăiască. Cum ar reacționa un copil de 2 ani, când în pătuț i s-ar pune un măr și un iepure. Ar jumuli iepurele, ar mușca din el ca o fiară și s-ar juca cu mărul, sau învers?

Voi fi convins de acei oameni care pretind că nu pot fără carne, doar în momentul în care îi voi vedea cum cu mâinile lor vor sacrifica un animal pentru a se hrăni.

Pepene galben gustos și hrănitor

Pepene galben gustos și hrănitor

Pentru producția unui kg de carne de vită consumăm 15.000 litri de apă, 6.5 kg de cereale și 330 metri pătrați de teren pentru pășuni. Vă puteți imagina câți pepeni putem cultiva cu aceste resurse?

Am iesit de mult din peșteră, trecem de momentul canibalismului și ronțăitului rădăcinilor de copaci, evoluam și asta se reflectă în dieta noastră. Suntem ceea ce mâncăm.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.