Civism Politici

noiembrie 25, 2020 la 12:33 pm

Risipă pe banii noștri de 200 milioane EURO la alegerile locale din 2020

Poate nu știați, că nici eu nu știam, costurile pentru alegerile locale din 2020 s-au ridicat la 200 milioane EURO. A mai adăugat și pandemia niște procente că are și ea copii de crescut.

Se zice că românu-i deștept, o fi el dar doar atunci când este vorba despre el, în persoană. La grămadă el e deștept ca mama mielului.

Risipă pe banii publici, adică pe banii noștri

Trăim în era tehnologiei, unde totul este digitalizat, copiii primesc tablete în zonele lipsite de curent electric pentru că, nu-i așa, internetul ar putea ajunge și fără fir.

Dar chiar și așa, cu sărăcia noastră din unele zone tot trebuie să mergem la primărie sau unitate de învățământ să votăm. Bine, nu trebuie să mergem să votăm, că nu suntem obligați, dar așa ca idee.

Mă exemplific să nu lăsăm loc de lipsă de profesionalism. Nu este vreo filozofie să analizăm pe cifre despre risipa banului public la votare în pandemie.

Conform Autorității Electorale Permanente, cu drept de vot în 2019 erau 18.937.258 cetățeni. 200.000.000 EURO de înmulțit cu 4.8 lei (EURO) = 960.000.000 lei au costat alegerile locale din 2020. Această sumă împărțită la numărul de alegători rezultă o sumă de 50.69 lei pe cap de votant.

Votul nu este gratis, te costă 50 lei, fie că votezi fie că nu votezi. Unii spun ca voturile sunt cumpărate, nu sunt cumpărate, sunt plătite, chiar de votanți.

Înainte de alegerile locale din 2020 cazurile de infectare cu virusul Covid 19 erau de 4000-5000. Îmediat dupa alegeri, în câteva zile, numărul de infectări a crescut la 10.000 și o să se mențină până după 6 decembrie (alegeri parlamentare), când probabil o să sară de 15.000 de cazuri pe zi.

Costurile acestor alegeri a fost așa mare pentru că, vezi doamne, măsurile de protecție împotriva infectării au fost sporite. Dar ce să vezi, cazurile de infectare a crescut, iar banii s-au cheltuit inutil.

Revenim la tehnologie, domeniul care ar putea aduce economie de bani, siguranță și digitalizare a sistemului de vot din această țară.

Să nu credeți că acest tip de votare, la urne, dezavantajează sistemului și partidele politice de peste tot în lume. Pentru că fără vot la urne, nivelul mediatic scade dramatic și este în defavoarea sistemelor politice democratice sau nedemocratice.

Sistemul de vot digital este soluția optimă a viitorului

Dacă am fi fost noi primii care să fi implementat un sistem digital de votare, am fi fost prea deștepți și nu se cade. Dacă cele mai dezvoltate și “democrate” state nu au implementat un sistem digital online de votare se subînțelege că sistemul clasic de votare are mecanisme puternice de campanie, manipulare și control.

De ce este risipă să cheltui 200 milioane EURO pe un sistem de votare clasic în defavoarea unui sistem digital ?

Cei care organizează alegerile știu cel mai bine care sunt costurile pentru organizarea alegerilor dar nu au stat să gândească soluții optime și de viitor.

Nu trebuie să fi un geniu să faci niște calcule estimative pentru a simula financiar un sistem digital de votare care să poată fi folosit de fiecare dată când este nevoie.

Haideți să pornim în călătoria celor 200 milioane EURO risipite:

 • ai la dispoziție 6 luni să pui la punct o aplicație digitală de votare la nivel național.
 • ai nevoie de ingineri programatori, soft-iști sau cum vreți să le spuneți.
 • selectezi prin concurs cei mai buni 20 programatori din țară pentru un proiect de 6 luni cu salariu lunar de 10.000 EURO = 1.200.000 EURO salariile pentru 6 luni.
 • ai nevoie de o aplicație/portal online (ex.: voteazaonline.ro) și aplicație pentru dispozitivele mobile, astfel te vei putea conecta pentru ați exercita dreptul la vot de pe orice dispozitiv care are conectare la internet.
 • ai nevoie de un server sau mai multe servere pentru a rula și centraliza aplicația de votare; eu zic că un server ar fi suficient dar haideți să optimizăm la maxim sistemul hardware de servere și să punem câte un server pentru fiecare județ; 41 de județe + București = 42 de servere.
 • în magazinele online de profil cele mai scumpe servere se gasesc undeva la 5.000 EURO; punem din burtă buget de 10.000 EURO pentru un server, de înmulțit cu 42 de județe = 420.000 EURO.
 • infrastructura de configurare servere, conectare la internet și backup date, câte 5.000 EURO pentru fiecare județ = 210.000 EURO.
 • timp de 6 luni ai nevoie de administratori de rețea pentru fiecare server.
 • selectezi prin concurs 42 administratori de rețea, câte unul pentru fiecare județ cu un salariu pe 6 luni de 2.000 EURO = 504.000 EURO.
 • legat de securitatea datelor și telecomunicațiilor se ocupă STS care sunt deja plățiți de la buget, nu mai intră la cheltuială.
 • aplicația nu trebuie și nu are cum să fie complicată, exact cum este tipărit un bilet de vot, așa poate fi creat și un bilet de vot digital care poate fi modificat oricând fără erori, fără consum de hârtie și fără rebuturi tipografice.
 • cei fără acces la tehnologie se vor putea deplasa la primărie sau școală zonală unde să existe 1-2 calculatore/tablete și personal îndrumător; astfel de calculatoare gasim peste tot, … montate în mall-uri (gări, aeropoarte, porturi), la bănci pentru operațiuni bancare, prin oraș pentru transfer de bani, harta orașului, Ikea, Mc Donald’s, KFC, etc; adăugam și această activitate la alte costuri încă 1.000.000 EURO.

Planul meu pentru 6 luni de dezvoltare a unui sistem de votare digital m-a dus la un buget de, de … 3.334.000 EURO. Bun, hai să rotunjim suma, 4 milioane EURO, păi și ce facem cu suma de până la 200 milioane EURO ? ALOO, se aude ? Au mai ramas 196 milioane EURO.

Probabil că pentru costurile auxiliare nu am calculat bine, în schimb, pentru partea digitala calculul este mai mult decât decent.

Să recapitulăm, au rămas 196 milioane EURO cu care puteai să faci în țărișoara asta o grămadă de lucruri bune. Bine mă, hai că sunt prea mulți bani rămași. Nu mai facem cu 4 milioane EURO sistem digital de votare, facem cu 10 milioane EURO, ba nu, … facem cu 50 milioane EURO sistem digital, 50 de milioane EURO îi furăm noi cumva și mai rămân mă și pentru săracii ăștia 100 milioane EURO. Pentru frații noștri, că suntem același popor, să le rămână și lor mă de o grădiniță sau două, o școală, o sală de sport, un spital, o policlinică, de un veceu mă în casă, băăă … e de-al nostru nu de-al lor.

Avantajele unui sistem de vot digital:

 • statistica alegerilor parțiale și rezultatele finale se vor putea afișa instant de la oră la oră și la finalul scrutinului.
 • costuri reduse și transparență.
 • securitate; fiind securizată, aplicația va avea criptată fiecare validare de vot, iar accesul în platforma de votare se va face doar în baza CNP-ului și a unei scanări faciale, astfel frauda va fi zero (0).
 • număr mare de participanți la vot datorită accesului rapid; poți vota chiar și de pe telefonul mobil.
 • interval orar de 24 de ore pentru exercitarea dreptului de vot, … fie că ești plecat din țară, în vacanță, la muncă pe tura de zi, în baie, în spital, etc.
 • se pot organiza mai des referendumuri tematice.

CINEVA NE FURĂ DEMOCRAȚIA ȘI NOI LE PERMITEM, PE BANII NOȘTRI.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.