Dezvoltare

februarie 17, 2016 la 11:01 pm

Schimbări majore în peisajul bucureștean din nordul Capitalei

Nordul Capitalei devine un Silicon Valley românesc

Nordul Capitalei devine un Silicon Valley românesc

După 26 de ani de la teatrul numit revoluție, dezvoltarea de tip capitalist își pune amprenta destul de greu în orice colț al României. Bucureștiul face o excepție de la această regulă, fiind fruntaș la acest capitol.

Sunt zone ale Bucureștiului care de la o lună la alta își schimbă înfățișarea. Consolidări de clădiri, reamenajări, parcuri imobiliare, mall-uri, clădiri de birouri corporatiste. Toate aceste investiții au capital privat, se vede că acolo unde nu se bagă statul român se face treabă bună.

Zona de nord a Capitalei a fost considerată ca o zonă bună, nu am înteles aceasta generalizare. Destinul a făcut ca mai bine de 30 de ani din viată să mi-l petrec in această zonă, Tei-Floreasca-Dorobanți-Primăverii-Aviației-Băneasa-Pipera.

În afară de cartierele Dorobanți și Primăverii care au o semnificație istorică prin clădirile cu arhitectură specifică, care aparțineau elitei sociale din acele vremuri, restul rămane neschimbat față de alte cartiere.

Cartierele Tei, Floreasca, Aviației, Pipera și Băneasa, au înflorit în perioada comunistă datorită industriilor de automatizare, electronică și aeronautică care se dezvoltau în zonă.

Tramvaiul 5 avea traseu pe Calea Floreasca dinspre Ștefan cel Mare, iar capătul liniei se termina deasupra gurii de metrou Aurel Vlaicu.

În Floreasca, fabrica Automatica se întindea pe lungimea a două stații de tramvai. Fostă fabrică de automatizări care într-o perioadă a fost deținută de compania auto Ford.

Atunci

Fabrica Ford Calea Floreasca Automatica

Acum 2016

Fabrica Ford Calea Floreasca Automatica

Lângă această uzină se afla cladirea IPA cu profil de cercetare și proiectare pentru echipamente și instalații de automatizare. A doua clădire, mai înaltă, ilustrată în imaginea de mai jos.

Atunci

IPA Calea Floreasca

Acum 2016

fosta_cladire_ipa_calea_floreasca

Spre capătul liniei de tramvai pe partea stângă în sensul de mers spre nord regăsim cladirea ITC (Institutul de Tehnică de Calcul), ICI și CCAB. Vis-a-vis se afla FEA (Fabrica de Elemente de Automatizări), cladire care a fost dărâmată pentru a face loc mall-ului Promenada.

Clădirea ITC 2016

Institutul ITC Calea Floreasca

Pe Blvd-ul Dimitrie Pompeiu până în Str. Petricani găseai pe jos tot felul de circuite și plăci electronice din producția intreprinderilor din zonă: Electronica București, FEPER, IIRUC, IPRS, etc.

IPRS Pipera

IPRS Pipera

Pe Str. Avionului era amplasată o stație de betoane foarte mare. Din auzite, foarte mult beton a fost produs la această stație pentru construcția Casei Poporului. Materia primă (nisip, pietriș, ciment, var) era adusă cu trenul, vagoane de marfă, descărcate de soldații în termen și transportate pe topogane rulante în zona de depozitare.

Stație betoane la intrare în cartier Aviației dinspre Barbu Văcărescu

Stație betoane cartierul Aviației

Între stația de betoane și gura de metrou Aurel Vlaicu care a fost deschisă în 1987 este o distanță mai mică de 300 metri.

Vă imaginați ce armată de mercenari aveam și înainte de 1989 ? Toti bărbații erau obligați să facă serviciul militar. Experiența militară se rezuma la descărcat vagoane și la dat cu lopata.

Pe timp de vară când era foarte cald și veneau vagoanele la descărcat, soldații de peste gard ne strigau și ne cereau să le aducem din casă câte o sticlă de apă.

Am facut tot posibilul să evit serviciul militar obligatoriu, m-a salvat intrarea în NATO.

Pană în 1989 această zonă de nord era un mare șantier industrial. Revoluția a reușit să transforme aceasta zonă ca multe alte zone industriale de la periferia Bucureștiului în suburbii fantomă. Clădiri neterminate, fără canalizări, fără străzi, lipsa locurilor de muncă, deligvență, etc. Cam așa au trecut vreo 15-20 de ani în capitalism sub anestezia comunismului.

Avea dreptate Silviu Brucan, avem nevoie de 20-30 de ani pentru a deprinde democrația. Aș mai adăuga 10 ani!

În ultimii 5 ani zona de nord a explodat datorită investițiilor masive cu capital privat. Ridici capul din pămant și mai vezi o cladire nouă. Multe firme asiatice au oferit consultanță și asistență în anii ’80 pentru dezvoltarea parcurilor tehnologice din zona de nord. Probabil că se repetă istoria, un ciclu natural.

Am prins vreme frumoasă și am luat la picior Barbu Văcărescu pâna în baza sportivă Pescariu.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.