Sănătate

martie 3, 2016 la 5:58 pm

Spirulina Platensis este o algă cu proprietăți nutritive unice

Spirulina Platensis

În ultimile decenii, se acordă o deosebită atenție studierii algelor îndeosebi celor microscopice. Aceste organisme vegetale dispun de o capacitate sporită de reproducere, incomparabilă cu cea a plantelor și dețin un conținut chimic extrem de valoros.

Una dintre speciile de alge microscopice care a atras atenția multor specialiști este alga cianofită Spirulina Platensis.

Această algă preferă bazinele cu apă alcalină din zonele tropicale și subtropicale din Africa și America Latină. Se găsește uneori și în bazinele din zonele temperate.

La începutul anilor ’60 un grup de cercetători au efectuat studii hidrobioligice în bazinele din regiunea lacului Ciad, au constatat că această masă verde care plutea pe lacuri nu era altceva decât spirulina. După evaluarea compoziției chimice s-a constatat că această algă depășește toate speciile de plante studiate.

Biomasa acestei alge contine proteine vegetale de cea mai înaltă calitate, acizi amici liberi, acizi grași saturați și nesaturați, polizaharide, toate vitaminele liposolubile și hidrosolubile, hormoni vegetali, fermenți, enzime, minerale și alte substanțte biologic active.

După datele Organizației Mondiale a Sănătății, calitățile curative ale spirulinei depășesc toate produsele și preparatele farmaceutice utilizate în scopul asigurării sănătății.

Fermă pentru producerea spirulinei în cantități industriale

Fermă pentru producerea spirulinei în cantități industriale

Spirulina este foarte puțin cunoscută la noi în țară, deși cercetătorii români au fost printe primii care au început să studieze în deaprope această algă și proprietățile ei terapeutice.

Țări precum Japonia, SUA, Germania, Ucraina au ajuns să aibă în medie un consum de 3-4 grame/zi pe cap de locuitor. Deja se trag concluzii pe măsură ce consumul de spirulină crește, scade consumul de medicamente pe cap de locuitor, ce este cel mai important este că scade sensibil rata anumitor boli.

Se pare că spirulina are o vârstă de peste 500 milioane de ani. Cunoscutul navigator James Cook a văzut pe malurile africane cum aborigenii mâncau pâine de culare verde intens și erau neașteptat de sănătoși, foarte energici, aveau păr bogat, dinți sănătoși, o vedere foarte bună, iar în timpul vânătorii parcurgeau distanțe foarte mari utilizând drept hrană  pâini de culoare verzuie. Târziu s-a stabilit că faina din care faceau pâinea era obținută din alga verde numită spirulină.

Cu ea se hrăneau și faraonii Egiptului Antic, iar mai apoi civilizațiile din America Latină, mayașii și aztecii.

Și acum Spirulina rămâne produsul principal de hrănire a tribului african Canebu care trăiește în împrejurimile lacului Ciad.

Utilizările spirulinei se extind de la tratamentul curent al bolilor, la fortificarea sistemului imunitar, la profilaxia unora dintre cele mai curente boli ale civilizației cum sunt cele de inimă, cancer, diabet, etc.

Spirulina este utilizată cu rezultate de excepție în hrana sportivilor în timpul marilor concursuri, a fost introdusă în rațiile cosmonauților și a cursanților olimpici în perioadele de efort intelectual intens.

Evenimentul nefericit de la centrala nucleară de la Cernobâl a scos în evidență beneficiile radioprotectoare ale spirulinei, astfel, consumul suplimentar de spirulină a redus cantitatea de stronțiu si cesiu pentru persoanele afectate de poluarea radioactivă.

2 Comentarii

  1. Pingback: Ce trebuie să știm înainte să ne apucăm de slăbit sau de mers la sală - Blogoteca.eu

  2. Pingback: Rețeta zilei, energie și prospețime cu pepene galben și pepene roșu - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.