Media Tehnologie

martie 6, 2016 la 12:16 am

Tehnologia imaginilor GIF animate a ajuns virală pe site-urile de socializare

fluture gif animat

Imaginile GIF animate au devenit virale ca element grafic de divertisment în mediul online pe site-urile de socializare.

Puțini știu că imaginile animate GIF (Graphics Interchange Format) au fost introduse în mediul online în anul 1987 de către o companie americană care domina piața serviciilor comerciale online în perioada anilor ’80-’90.

Formatele de imagine cele mai utilizate pe internet sunt JPG-urile, PNG-urile și GIF-urile. Fiecare dintre acestea, datorită particularităților specifice au reușit să domine mediul online.

Imaginile JPG și PNG oferă o calitate de expunere superioară, cu o paletă de 16 milioane de culori, în comparație cu imaginile GIF care cuprind o paletă de doar 256 culori.

GIF-ul animat, o tehnologie vintage cu impact viral

Imaginile GIF au reușit să devină foarte populare mai ales pentru posibilitatea de a realiza imagini animate cu dimensiuni realativ mici. În anii 90, formatul de imagine GIF animat era singurul care putea oferi site-urilor imagini și bannere cu conținut interactiv.

În anul 1996, Flash Player a fost introdus ca plug-in pentru browserele web, ce permitea un conținut bogat și calitativ al imaginilor, streaming video și audio, jocuri, etc.

Flash Player a devenit un rival pentru imaginile animate GIF, care nu se rezumau decât la o succesiune de imagini fără alt conținut multimedia precum audio sau video. Și astăzi bannerele publicitare sunt dominate de materiale multimedia realizate în Flash Player.

Sunt site-uri care sunt realizate întegral în Flash Player însă în afară de manipularea continutului digital, mai sunt necesare și cunoștințe în limbaj de programare ActionScript.

GIF-urile animate rămân o alternativă simplă pentru cei care nu au pretenții multimedia pentru realizarea diferitelor bannere web, logo-urilor, sau imaginilor interactive pentru divertisment.

GIF-urile animate pot fi realizate online de către site-uri dedicate, cu aplicațiile telefoanelor mobile, sau cu diferite programe gratuite pentru desktop precum GIMP .

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.