Natură Tehnologie

noiembrie 4, 2016 la 8:37 pm

Telescopul și microscopul

Telescopul și microscopul

Ați fost vreodată, într-o noapte senină, pe o câmpie să vă uitați la marea sclipitoare de stele, așa de liniștită și nesfârșit de tainică deasupra lumii adormite? Ce mici părem noi pe pământul nostru, când ne gândim că și el e numai un punct luminos în marea aceasta nemărginită.

Din timpurile străvechi măreția cerului înstelat a îndreptat în sus privirea omului și cea mai veche dintre toate științele nu este nici știința plantelor, nici a rocilor, ci astronomia, știința stelelor.

Oamenii au văzut mai întâi ce este mai mare și înălțător și de asta au fost atrași și abia cu mult mai târziu au descoperit lumea celor mici și puterea acestora pe pământ.

Galaxia Calea Lactee văzută noaptea

Galaxia Calea Lactee văzută noaptea

Tot așa puteți vedea cum în toate lucrările de teatru și poeme din timpurile vechi eroii sunt aproape numai regii cu mantii de purpură și fiii de regi. Până și în cărțile de istorie nu se pomenea mai înainte decât faptele celor mari.

Viața celor mici, legile după care lucrează și ce săvârșesc în lume prin împreunearea puterilor lor, acest lucru abia de curând a început să se caute și să se descopere.

În cărțile voastre despre născociri și descoperiri citiți numai despre oamenii mari, ale căror izbânzi sunt înscrise în cartea civilizației, nimic însă despre toți acei simpli lucrători și maiștri, care au născocit la mașinile lor îmbunătățiri și prin acest lucru au săvârșit adesea ceva tot așa de însemnat ca și cei mari.

Și mai măreață este îngrămădirea celor mici de tot în lumea bacteriilor, pe care n-o descoperi decât la microscop. “O lume într-o picătură de apă”, astfel s-ar putea chema o carte, în care s-ar descrie viața și vânzoleala acestor ființe minuscule.

V-ați uitat vreodată printr-un microscop puternic la un strop de apă din baltă? Nenumărate gâze mititele se frământă la un loc, se despart deodată în două, drept prin mijloc, în câteva clipe cele două gâze noi se despart iarăși în două, așa încât vă puteți închipui până la ce puzderie nenumărată ajung încetul cu încetul.

Organisme vii microscopice

Organisme vii microscopice

S-a socotit că dintr-o ființă de acest fel, pe care n-o poți vedea decât cu un microscop care mărește mai mult de o mie de ori, se nasc într-un ceas peste 16 milioane, dacă ar avea destulă hrană ar umple toate oceanele de pe pământ.

Dacă vă închipuți acest lucru, atunci veți înțelege ce puternică înrâurire se revarsă asupra întregii gospodării a naturii de la aceste vietăți minuscule. Că aceste mici bacterii pot omorî oameni și animale, aceasta este cu putință numai prin îngrămădirea nesfârșită a ceea ce e mic de tot.

În trecut se credea că transformările cele mai mari de pe fața pământului s-au petrecut în urma unor năruiri uriașe, astăzi înclinăm din ce în ce mai mult spre părerea că toate s-au schimbat numai prin înceata îngrămădire a unor lucruri mărunte de tot.

Cu vremea vom ajunge poate să recunoaștem tot mai mult, că și în viața oamenilor tot cea ce este mare se câștigă și se asigură nu prin tărăboi mare și prin focuri uriașe de artificii, ci în mic, prin pasiune și muncă răbdătoare.

Un comentariu

  1. Pingback: Mănâncă două banane pe zi în mod constant pentru o viață sănătoasă - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.