Tehnologie

mai 26, 2018 la 8:38 pm

Tendințele tehnologice ale paginilor web pentru diferite rezoluții și dimensiuni ale ecranelor

Nu este cazul să enumerăm un istoric al rezoluțiilor video. Cu singuranță, atunci când îți crapă driver-ul plăcii video, observi o rezoluție mică pe ecranul PC-ului tău. De obicei 800 x 600 pixeli sau 1024 x 768 pixeli. Pentru a vedea din nou o imagine clară trebuie setat monitorul la rezoluția recomandată pentru un aspect corespunzător.

Pixel-ul (dot-ul sau punctul) este o unitate de măsură pentru orice tip de ecran color cu redare de conținut multimedia. Chiar dacă este o unitate de măsură, pixel-ul nu are o dimensiune fixă, este variabil.

Densitatea este cea care oferă informații despre dimensiunea unui pixel pe o anumită suprafață plană, lățime și înălțime. Astfel, ne referim la “pixel per inch” sau PPI. Densitatea unui număr de pixeli pe suprafața unui inch determină numărul de pixeli de pe acea suprafață.

Cu cât sunt mai mulți pixeli pe o anumită suprafață cu atât este mai clară calitatea imaginii afișată pe ecran. Dacă un ecran are dimensiuni mari, însă imaginea afișată nu este clară, atunci cu siguranță ne uitam la un ecran cu densitate de pixeli mică pe suprafața unui inch.

Acest lucru se poate observa atunci când vizităm un magazin cu televizoare LED. Când te uiți de la distanță la un televizor cu diagonala mare imaginea se vede plăcut, însă cu cât de apropii mai mult, ochiul va percepe mici granule colorate care poartă denumirea de pixeli.

Nu v-ați întrebat niciodată de ce monitorul PC-ului de 24 inch are rezoluția recomandată de 1920 x 1080 pixeli !? … iar la telefonul mobil pe o suprafață a ecranului de 5.5 inch, rezoluția este tot de 1920 x 1080 pixeli. Datorită progresului tehnologic dimensiunea unui pixel a ajus să fie atât de mică încât acesta să nu mai poată fi observat cu ochiul liber.

Acum 10 ani vedeam pe un monitor de 24 inch o anumită cantitate de informație la rezoluție de 1920 x 1080 px (1080p), acum pe un monitor de 24 de inch putem vedea duplu mai multă informație dacă rezoluția ecranului este de 3840 x 2160 px (UHD-1). Dimensiunea ecranului a rămas aceeași, însă densitatea pixelilor pe un inch s-a dublat.

Asta înseamnă că pe un ecran de acum 10 ani, putem vedea normal un website centrat în browser. Dacă același domeniu web nu și-a actualizat site-ul timp de 10 ani, pe un monitor cu rezoluție dublă o sa vedem site-ul de două ori mai mic.

Calculatorul, internetul și telefonul mobil au accelerat radical evoluția omului în ultimii 20 de ani

Dacă în primii ani ai internetului, dispunerea pe lățime a unui website în browser era de 800 pixeli, odată cu avansul tehnologic al ecranelor de afișare, programatorii website-urilor au putut să-și exprime talentul creaînd pagini cu un conținut bogat și interactiv.

Rezoluția 1280 x 1024 pixeli (SXGA) a fost una dintre cele mai populare rezoluții pentru monitoarele LCD, oferind dezvoltatorilor web posibilitatea să creeze un conținut media fără precedent.

Anii ’90 aveau să ne aducă tehnologii incipiente care au schimbat total viața pe care o trăim. Calculatorul personal, internetul și telefonul mobil stau la baza tehnologiei de astăzi.

Telefonul mobil de altădată nu părea să ajungă telefonul deștept de azi. Și totuși, telefonul mobil nu este altceva decât un alt calculator cu funcții de telecomunicații fără fir. Astfel, tehnologia mobilă 2G a permis telefoanelor să acceseze internetul, însă afișarea website-urilor era greoaie datorită lățimii de bandă mică și datorită ecranelor cu dimensiuni reduse.

O nouă ramură a tehnologiei a luat naștere. Administatorii site-urilor erau nevoiți să pregătească și versiuni care să permită accesul și de pe telefoane cu ecrane foarte mici. (ex.: Nokia N93, ecran de 2.4 inch și rezoluție de 240 x 320 pixeli)

Apariția telefoanelor mobile de tip smartphone, cu ecran mare și tactil, aveau să schimbe radical modul în care dezvoltatorii de website-uri vor trebui să afișeze conținutul informatic.

Datorită smartphone-urilor, o nouă provocare se arăta la orizont pentru tinerii ingineri programatori care au văzut oportunitate în dezolvarea aplicațiilor mobile.

Sunt multe domenii web ce reprezintă companii de succes care acum sunt prezente în mediul online cu website versiune desktop, versiune mobilă și aplicație pentru smartphone.

Machetarea responsive o prioritate de actualitate

“Responsive design” este o abordare îndrăzneață ce permite creatorilor de website-uri să dezvolte o singură variantă a site-ului care să fie ușor accesibilă și automat ajustabilă pe toate dispozitivele cu acces la internet.

În unele cazuri, aplicațiile mobile au devenit o prioritate pentru accesarea unor servicii online, iar domeniul web a trecut pe un loc secundar, ca o adresă de contact a deținătorului.

Este dificil de estimat unde ne va duce nevoia tehnologică, cert este că cercetătorii din domeniul tehnologiei nu pot lua o decizie unitară fără un studiu despre tendințele consumatorului final.

Așa cum primele versiuni ale website-urilor mobile erau gândite pentru lățimi de bandă și ecrane mici, iar acum această metodă pare sa fie uitată în avantajul design-ului responsive. Este posibil să se întâmple la fel și cu aplicațiile mobile. Primele aplicații mobile au fost gândite pentru ecrane tactile cu dimensiuni și rezoluții reduse.

Apariția smartphone-urilor și a tabletelor a făcut ca dimensiunea și rezoluția ecranelor să se apropie de cele ale calculatoarelor desktop astfel încât o aplicație mobilă vizualizată pe o tabletă să apară afișată ca și când ar fi un website, cu excepția jocurilor și a aplicațiilor dedicate.

Deja vorbim de ecrane pentru smartphone-uri și tablete cu rezoluții de 4K. Ceea ce înseamnă că în curând versiunea mobilă a unui website și versiunea desktop, sau responsiv, vor arăta la fel pe toate dispozitivele.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.